Korzár logo Korzár
Pondelok, 23. november, 2020 | Meniny má KlementKrížovkyKrížovky

Geneticky upravované potraviny sa objavia aj na Slovenskom trhu

Poprad - Prvým naozaj veľkým víťazstvom genetického inžinierstva je ovca menom Doly. Napriek nespornému pokroku vo vede, na hlavu otcov klonu sa

vzniesla vlna kritiky. Uplynulo niekoľko mesiacov a slovenský trh sa bude musieť zmieriť so skutočnosťou, že sa na ňom objavia geneticky upravované potraviny. On sa s tým dokonca už zmienil, pretože vďaka výnosu číslo 87 ministerstva zdravotníctva a ministerstva pôdohospodárstva z júna tohoto roku budú musieť producenti od 1. januára nasledujúceho roku povinne a zreteľne označovať takto upravené potraviny.

Tak, ako značnú časť informovanej slovenskej populácie, aj nás zaujímalo, aké sú geneticky upravované potraviny a či nie sú pre konzumenta nebezpečné. "U geneticky upravovaných potravín dochádza k prenosu génov DNA z jednej rastliny na druhú tak, aby sa čo najväčšmi umocnili želané vlastnosti toho-ktorého druhu. V USA sa geneticky upravuje sója, zemiaky a kukurica," informovala nás vedúca oddelenia výživy Štátneho zdravotného ústavu v Poprade MUDr. Mária Michalovičová (na snímke).

Odbor pre styk s verejnosťou ministerstva zdravotníctva informoval, že na Slovensku sa bude povinnosť informovať o genetickej úprave týkať predovšetkým výrobkov zo sóje. Ako uviedla M. Michalovičová, je to preto, že sója je vyhľadávanou potravinou pre svoje dietetické vlastnosti. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín, čím je predurčená na to, aby v jedálničku nahradila mäso. Navyše, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a tiež riziko rakovinových ochorení. Preventívne pôsobí aj proti srdcovocievnym ochoreniam, osteoporóze, cukrovke a obezite.

Vtip je však v tom, že dosiaľ nikto nemôže zodpovedne prehlásiť, či geneticky modifikovaná potravina nebude mať negatívne účinky na ľudský organizmus, napríklad po uplynulí niekoľkých rokov. "Zatiaľ sa vie len to, že takéto potraviny môžu spôsobiť alergie, alebo znížiť účinnosť antibiotík. Nikto ich však zatiaľ dlhodobo neskúšal, takže nie je vylúčené, či sa zmeny na organizme konzumenta neprejavia napríklad po uplynutí dvadsiatich rokov, ako je to napríklad v prípade BSE," konštatovala ďalej M. Michalovičová a dodala, že to je hlavná príčina opatrnosti zo strany Európskej únie, vyjadrená prijímanými legislatívnymi normami, ktoré sa snaží preberať aj Slovensko. Na druhej strane, v USA sú k producentom potravín podstatne liberálnejší. Zároveň ale zdôraznila, že u nás pestovaná zelenina zatiaľ nebola geneticky upravovaná a teda konzumenti domácich produktov sa s určitosťou nemajú čoho obávať.

"Osobne si myslím, že ešte nie sme pripravení na konzumáciu geneticky modifikovaných výrobkov. Istý francúzsky génový inžinier povedal, že bude treba päť rokov na to, aby sa definitívne porovnali výsledky pôsobenia takýchto potravín na organizmus človeka a zvierat," konštatovala vedúca odboru výživy popradského ŠZÚ.

Je teda len na spotrebiteľovi, či si v budúcnosti vyberie "superzdravú" geneticky upravenú potravinu s množstvom bielkovín či proteínov, avšak s rizikom, že po niekľokých rokoch sa bude musieť vyrovnať s genetickými zmenami na vlastnom organizme, alebo sa bude kŕmiť tradičnými energeticky nadhodnotenými jedlami, ktoré mu spôsobia infarkt alebo cievnu príhodu skôr, ako by sa na ňom mohol prejaviť prípadný dôsledok genetickej modifikácie v konzumovených potravinách.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  2. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  3. Neberieme štúdium športovo, ale športujeme
  4. Vianočnú edíciu kávy Starbucks tento rok kúpite už aj v obchode
  5. Investície s fixným ročným výnosom 5,5 % - 8 %
  6. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  7. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  8. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME
  9. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe
  10. Mercedes-Benz EQV je elektrické riešenie všestranného vozidla
  1. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  2. Get our subscription and support the Online Charity Auction
  3. Ako overiť či máte aktívny druhý pilier?
  4. Kurzarbeit – then, now and tomorrow
  5. Fanshop HC Košice prichádza s novinkami
  6. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  7. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe
  8. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  9. Vianočnú edíciu kávy Starbucks tento rok kúpite už aj v obchode
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 30 539
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 529
  3. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 10 037
  4. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 9 416
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 318
  6. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 9 020
  7. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 993
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 809
  9. Ako nahradiť fosílne palivá geotermálnou energiou? 8 577
  10. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 8 533
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Richard Sulík
Ppremiér Igor Matovič (vpravo) a minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Premiér Igor Matovič.
Komentár Tomáša Prokopčáka

Jedna zlá a dve dobré správy o novej vakcíne

Očkovanie je jeden z najúžasnejších objavov ľudstva.

Tomáš Prokopčák.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop