končinách aj tradičný kapor. Toho by malo byť na predvianočnom trhu dostatok, o čom svedčia aj informácie získané priamo zo zdroja najpovolanejšieho - u firmy Edemi v Períne-Chýme neďaleko Košíc, ktorá sa zaoberá chovom rýb.
"Výlov kaprov už chlapi pre tento rok dokončili," informoval nás vedúci rybničného hospodárstva Matej Grentzer. "Začali sme s ním v druhej polovici októbra, počasie nám našťastie prialo. Chceli sme sa vyhnúť problémom súvisiacim s príchodom prvých mrazov, čo sa nám podarilo. Veľmi ma teší, že počet kaprov z roka na rok narastá. Teraz sme ulovili v porovnaní s vlaňajškom asi o sto metrákov viac, to znamená, že aj predvianočný trh bude o čosi bohatší. Kapor tvorí 90 percent z celkovej obsádky. Tento rok sme pripravili aj lepšie rybníky. V minulosti sme totiž mali problém s maštaľným hnojom, teraz sa nám ho však podarilo zohnať dostatok a tým sme zvýšili prírastok. Hnojom sa vysypú vypustené rybníky, pričom po ich napustení sa z neho vytvára prvé krmivo pre ryby. Aj preto sme odchovali mimoriadne veľké množstvo násady, čiže rýb, ktorá budú určené na budúce Vianoce. Máme ich dvojnásobné množstvo," hovorí M. Grentzer.
Pri výlove rybárom už po tretí rok pomáhali väzni zo Šace. "Máme problém zohnať brigádnikov a na druhej strane sa chceme vyvarovať obvineniam, že ryby predávame načierno. Je to však veľmi ťažká práca, veď aj tento rok sa chlapi borili po pás v bahne. Boli sme sa už pozrieť aj v Maďarsku, či v Čechách. Tam využívajú na výlov iné, jednoduchšie metódy. My sa stále držíme dlhoročnej tradície, chlapi chytia sieť, vojdú do vody a ťahajú sieť. Sú také záťahy, hlavne na začiatku, že na jeden vytiahneme i sto metrákov. V bahne majú potom mnohí problém aj chodiť, veľa ich po prvom dni odpadne," opisuje namáhavú prácu Matej Grentzer.
Vyššie denné teploty súvisiace s otepľovaním atmosféry spôsobujú rozmnožovanie mikroorganizmov v kaloch. Tieto skutočnosti výsostne ovplyvňujú zdravotný stav rýb. "Zdravotne sú ryby na tom veľmi dobre, je vidieť, že sme pre to niečo urobili. Dávali sme im antibiotiká a pomohlo to. Človek sa stále učí. Radi by sme ešte zvýšili chov šťuky. Práve táto dravá ryba nám pomáha zbaviť sa hruzca, ktorý tu síce nikdy nebol, no v poslednom čase sa k nám dostáva z potoka Idanka. Požiera ikry, čím spôsobuje značné škody."
Kilogram kapra z rybníkov v Períne by mal na trhu stáť 80 korún, tolstolobik vyjde kupujúceho na 50 Sk za kilo. Najdrahšou pochúťkou bude zrejme šťuka. "Po prvýkrát budeme predávať aj šťuky. V zahraničí sa pohybuje jej cena okolo desať mariek, my ju budeme ponúkať za 150 korún za kilo. Predávať budeme priamo v Períne a ešte snáď na dvoch-troch miestach, ktoré však ešte nemáme vybraté. Veľa ľudí chodí priamo k rybníkom, za tie roky si na nás už zvykli," dozvedáme sa od vedúceho rybničného hospodárstva.
Počas minulých rokov trápili rybárov v Períne pytliaci. Zdá sa však, že tento trend upadá. "Pytliaci boli a sú, no podstatne sa tento stav v poslednom čase vylepšil," pochvaľuje si M. Grentzer.
Mnohí ľudia v posledných rokoch preferujú nákup mrazených rýb, prípadne filé pred živými rybami. Podľa vedúceho rybničného hospodárstva v Períne-Chýme je to hlavne kvôli nebezpečným kostičkám.
"Vykostenie netrvá viac ako tri minúty, nie je v tom žiaden problém, je to jednoduché. Všetko chce ale svoj cvik. Niečo som sa naučil od starých rybárov, na iné veci som prišiel sám."
Nerozmýšľali ste usporiadať nejaké kurzy? "Dobrý nápad, určite by bolo dobré, keby ľudia vedeli, ako s touto rybou zaobchádzať. Som presvedčený, že by sa zvýšila spotreba kapra, pretože veľa ľudí kvôli kostičkám kapra na tanieri veľmi nechce a radšej si kúpia filé."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.