Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Recepty z Liptova (2.)Liptov je kraj oddávna spätý s cengotom zvoncov. Na malebných hôrnych pasienkoch bolo od skorej jari do neskorej jesene

Recepty z Liptova (2.)

Liptov je kraj oddávna spätý s cengotom zvoncov. Na malebných hôrnych pasienkoch bolo od skorej jari do neskorej jesene vidieť a počuť popásajúce sa stáda oviec. Jedna z našich kuchárok, pani Ľubica Viparínová, spomína na to, ako chodievala so svojím otcom na salaš pre syr: "Na takúto cestu sme sa pripravili deň vopred. Do plecniaka sme nachystali z toho, čo bolo doma - slaninku, klobásky, údené rebrá a nechýbala ani fľaštička špiritusu, aby mali bačovia na hriatô. Keď sme išli na Javorovú, z domu sme odchádzali ešte za tmy okolo tretej ráno. Cesta to bola ďaleká a tak sme na salaš prichádzali niekedy okolo obeda. Odmenou za vynaloženú námahu nám bola žinčica a vyzretý ovčí syr." Okrem oviec sa na Liptove choval aj hovädzí dobytok. Pani Ľuba dodnes s nostalgiou spomína na kravku Ruženku, ktorá vychovala celú rodinu... Mlieko bolo každodennou súčasťou jedálnička. najčastejšie ho podávali čerstvé alebo kyslé k pagáčom (placky z jačmennej alebo ovsenej múky), zemiakom či ku kaši. Maslo, ktoré sa z mlieka mútilo v každej domácnosti, predávali a ak ho bolo dosť, používali ho aj vo svojej kuchyni. Tam, kde vyrobili dostatok masla, topili ho ako zásobu na zimu a uskladňovali do drevených nádob alebo hlinených hrncov. Dobytok sa teda na gazdovstve bežne nechoval na mäso. Hovädzina sa jedávala iba príležitostne, väčšinou pri nútenej porážke. Vtedy gazda predával mäso po celej dedine a každý si pokladal za povinnosť odkúpiť určené množstvo mäsa. Príprava jedál z neho bola jednoduchá. Mäsko vložili do hrnca s vodou a postavili ho na oheň variť. Do vody pridávali voňavú bylinku - žerušnicu, bobkový list, čierne korenie, cesnak a soľ. Do polievky pridávali tiež zemiaky. Išlo o sviatočné jedlo, ktoré sa podávalo väčšinou na svadbách, alebo krstinách. Mäso z polievky sa jedlo samostatne spolu s ovseným pagáčom. Tam, kde bolo dosť údeného mäsa varili polievku s údeným a volali ju krúpy. Údené mäsko sa varilo buď vo vode spolu s krúpami alebo v kyslej kapuste s pridaním čierneho korenia a bobkového listu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V ľudovej strave sa používali aj vnútornosti zvierat. Na Liptove sú napríklad známe baranie alebo hovädzie droby, stretli sme sa aj s názvom šialence, kde sa ovčie alebo hovädzie črevá plnia zemiakovou, či mäsovou zmesou. Na prípravu takýchto čriev sa v minulosti dokonca špecializovali celé dediny. Očistené ovčie črevá naložili do malých súdkov, zasolili ich a takto konzervované vozili na predaj do Viedne.

U mäsiarov sa nakupovali hovädzie vnútornosti napríklad pľúca (pajšle), držky (kutle) a pečeň, z ktorých sa pripravovali rôzne jedlá. Držky sa v polievke uvarili, potom sa vybrali a podávali sa s chlebom ako samostatný chod, nakrájané a posolené. Pľúcka na smotane, pečienková omáčka, ale aj držková polievka boli dokonca i slávnostnými jedlami na chudobnejších svadbách. Bežnejšie sa jedlá z vnútorností varili v rodinách chudobných robotníkov a remeselníkov, ktorí žili v mestách, preto ich aj často prezývali pľúckarmi.

SkryťVypnúť reklamu

Postupne sa situácia zmenila a spotreba mäsa sa začala zvyšovať. Obľúbené sa stali vyprážané rezne a fašírky prevzaté z rakúskej kuchyne, ale aj guláše, perkelty, či paprikáše, ktoré sú z maďarskej kuchyne, i pečené mäso - vplyv českej kuchyne. Všetky tieto dobroty sa stali súčasťou každodennej stravy a na starodávne recepty na prípravu kutlí, či liptovských drobov sa takmer zabudlo. Nám sa ich podarilo zachytiť televíznou kamerou a recepty na ne ponúkame aj čitateľom Víkendu.

Kutle s tľapkami

Potrebujeme: 800 g držiek, 500 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb), 1 väčšia cibuľa, bobkový list, cesnak, soľ, masť.

Na tľapky: hrubá múka, vajce.

Postup: Dôkladne umyté držky nakrájame na väčšie kusy a dáme ich variť spolu s koreňovou zeleninou do osolenej vody. Pridáme bobkový list a keď sú držky polomäkké, aj cibuľu. Medzitým z hrubej múky, vody a vajca pripravíme tuhšie cesto, ktoré vyvaľkáme a rozdelíme na štvorce. Z nich potom odtŕhame malé kúsky, ktoré hádžeme do vriacej vody. Uvarené scedíme a aby sa nepolepili - premastíme.

SkryťVypnúť reklamu

Keď sú držky mäkké, polievku dokončíme zápražkou a podľa chutí dosolíme.

Liptovské baranie droby

Potrebujeme: baranie črevá, zemiaky, cibuľa, cesnak, čierne mleté korenie, majoránka, krv, masť, soľ.

Postup: Čerstvú krv dáme variť do osolenej vody tak, aby sa zrazila. Medzitým postrúhame najemno surové zemiaky, ochutíme ich čiernym mletým korením, majoránkou, soľou, pridáme pretlačený cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľu. Premiešame a do zmesi dáme hotovú krv. Dôkladne umyté baranie črevá obrátime a plníme pomocou lievika zmesou. Črevá oddeľujeme špagátikom a hotové dáme variť do vriacej vody asi na 15 minút. Pozor - nesmú veľmi prudko vrieť, aby nepraskli. Uvarené vyberieme, necháme na doske vychladnúť a až tak pečieme v pekáči, ktorý dobre vymastíme bravčovou masťou.

Kapustnica so slepou kurou

Potrebujeme: 3 litre vody z kyslej kapusty, 500 g kyslej kapusty, 1 údené koleno, sušené huby, 750 g zemiakov, cesnak, cibuľa, celé čierne korenie, paradajkový pretlak, domáce hrubé rezance.

Na slepú kuru: 4 rožky, 4 vajcia, zelená petržlenová vňať, cibuľa, cesnak, údená slanina, masť.

Postup: Do kyslej vody s 3 hrsťami kyslej kapusty dáme variť údené koleno. Pridáme vopred namočené sušené huby a varíme, kým nie je kolienko polomäkké. Potom dáme do polievky obielené a na kocky nakrájané zemiaky, cesnak, cibuľu, celé korenie a kvôli farbe paradajkový pretlak. Varíme. Asi 20 minút pred dokončením dáme do polievky slepú kuru, ktorú pripravíme takto: Nadrobno nakrájanú cibuľku opražíme na masti spolu s nakrájanou slaninkou. Rožky nakrájame na kolieska, pridáme vajcia (toľko vajec, koľko rožkov), slaninku s cibuľkou, nakrájanú zelenú petržlenovú vňať a pretlačený cesnak. Slepá kura je hotová, keď špajdľa, ktorú do nej vpichneme, ostáva čistá.

Kyslú polievku podávame s domácimi hrubými rezancami, ktoré kladieme na tanier a zalejeme polievkou.

Údené mäso podávame zvlášť - ako druhé jedlo spolu so slepou kurou.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 15 920
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 442
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 7 139
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 159
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 768
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 655
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 648
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 1 983
  1. Štefan Šturdzík: Hamas vs Izrael.
  2. Viktor Pamula: Pieseň IMT Smile je stále aktuálnejšia
  3. Milan Buno: Prečo odovzdávame moc zlým a skazeným ľuďom?! | 7 knižných tipov
  4. Aleksander Prętnicki: Cena úspechu - Bratislavský expres
  5. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  6. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  7. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  8. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 37 038
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 767
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 396
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 820
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 366
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 099
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 479
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 513
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Štefan Šturdzík: Hamas vs Izrael.
  2. Viktor Pamula: Pieseň IMT Smile je stále aktuálnejšia
  3. Milan Buno: Prečo odovzdávame moc zlým a skazeným ľuďom?! | 7 knižných tipov
  4. Aleksander Prętnicki: Cena úspechu - Bratislavský expres
  5. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  6. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  7. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  8. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 37 038
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 767
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 396
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 820
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 366
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 099
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 479
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 513
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu