Slovenská zemiaková polievka
Potrebujeme: 600 g zemiakov, 40 g oleja, 70 g cibule, mletá červená paprika, soľ, rasca, mleté čierne korenie, petržlenová vňať. Halušky: 1 vajce, 120 g krupice, 20 g masla.
Postup: Očistené, na kocky pokrájané zemiaky dáme variť. Na oleji opražíme nadrobno posekanú cibuľu, pridáme trochu papriky, zamiešame a ihneď pridáme k zemiakom. Vývar osolíme, pridáme rascu a mleté čierne korenie. Z vajca, krupice a masla vypracujeme cesto, ktoré zavaríme do polievky ako halušky. Hotovú polievku ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťou.
Fazuľová polievka po dolniacky
Potrebujeme: 150 g fazule, 300 g zemiakov, 1 bobkový list, 40 g hladkej múky, 40 g oleja, 8 dl mlieka, 250 g domácej klobásy, ocot, soľ, 1 dl 12% kyslej smotany.
Postup: Večer fazuľu preberieme, umyjeme a necháme do druhého dňa namočenú vo vode. Na druhý deň ju vo vode, v ktorej bola namočená, uvaríme do polomäkka, potom pridáme očistené, pokrájané zemiaky, bobkový list a zápražku pripravenú z múky, oleja a mlieka. Pridáme na kolieska pokrájanú klobásu a spolu povaríme. Nakoniec polievku dochutíme octom, soľou a zjemníme smotanou.
Bačovská pochúťka
Potrebujeme: 500 g zemiakov, 100 g hrubej múky, 200 g krupice, soľ, 2 vajcia, 300 g domácej klobásy, kyslá kapusta, slanina, smotana.
Postup: Uvarené zemiaky pretlačíme, pridáme hrubú múku, krupicu, soľ, vajcia a vypracujeme cesto. Vyvaľkáme ho na hrubší plát, do stredu položíme uvarenú klobásu, zvinieme a vyvaríme vo vode. Vyberieme, pokrájame na plátky a uložíme na tanier. Podávame s kyslou kapustou, ktorú prelejeme opraženou slaninou a smotanou.
Domáce nitrianske klobásy
Potrebujeme: 800 g stredne tučného bravčového mäsa, 20 g soli, 10 g mletej sladkej červenej papriky, 5 g mletej pálivej červenej papriky, 1 g mletého čierneho korenia, 50 g cesnaku, 2 g rasce, bravčové črevá.
Postup: Mäso umyjeme, pokrájame, nasolíme a necháme ho na chladnom mieste jeden deň stáť. Potom ho na hrubšie zomelieme, pridáme papriku, mleté čierne korenie, cesnak rozotrený so soľou, rascu a dobre premiešame. Pripravenou zmesou naplníme dôkladne vyumývané tenké bravčové črevá a uzavrieme. Pripravené klobásy môžeme vyúdiť alebo uvariť či upiecť. Veľmi chutné sú neúdené klobásy uvarené v kapustnici.
Jablkové rezy
Potrebujeme: 500 g hladkej múky špeciál, 1 kypriaci prášok do pečiva, 150 g práškového cukru, 1 smetol, 2 vajcia, 2 lyžice citrónovej šťavy. Plnka: 1200 g jabĺk, 100 g mletých vlašských orechov, 1 vanilínový cukor, trochu mletej škorice.
Postup: Múku s kypriacim práškom a cukrom preosejeme a spracujeme so smetolom, vajciami a citrónovou šťavou na cesto. Rozdelíme na dve polovice a rozvaľkáme. Jeden plát cesta natočíme na valček, uložíme na plech a navrstvíme naň plnku. Potom ho prikryjeme druhým vyvaľkaným plátom cesta. Pečieme v stredne vyhriatej rúre. Po upečení posypeme práškovým cukrom a pokrájame na rezy. Plnka: Očistené jablká postrúhame, premiešame s vlašskými orechmi, vanilínovým cukrom a škoricou.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.