Korzár logo Korzár

Z domácej kuchyne

Slovenská zemiaková polievkaPotrebujeme: 600 g zemiakov, 40 g oleja, 70 g cibule, mletá červená paprika, soľ, rasca, mleté čierne korenie,

Slovenská zemiaková polievka

Potrebujeme: 600 g zemiakov, 40 g oleja, 70 g cibule, mletá červená paprika, soľ, rasca, mleté čierne korenie, petržlenová vňať. Halušky: 1 vajce, 120 g krupice, 20 g masla.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Očistené, na kocky pokrájané zemiaky dáme variť. Na oleji opražíme nadrobno posekanú cibuľu, pridáme trochu papriky, zamiešame a ihneď pridáme k zemiakom. Vývar osolíme, pridáme rascu a mleté čierne korenie. Z vajca, krupice a masla vypracujeme cesto, ktoré zavaríme do polievky ako halušky. Hotovú polievku ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

Fazuľová polievka po dolniacky

Potrebujeme: 150 g fazule, 300 g zemiakov, 1 bobkový list, 40 g hladkej múky, 40 g oleja, 8 dl mlieka, 250 g domácej klobásy, ocot, soľ, 1 dl 12% kyslej smotany.

Postup: Večer fazuľu preberieme, umyjeme a necháme do druhého dňa namočenú vo vode. Na druhý deň ju vo vode, v ktorej bola namočená, uvaríme do polomäkka, potom pridáme očistené, pokrájané zemiaky, bobkový list a zápražku pripravenú z múky, oleja a mlieka. Pridáme na kolieska pokrájanú klobásu a spolu povaríme. Nakoniec polievku dochutíme octom, soľou a zjemníme smotanou.

Bačovská pochúťka

Potrebujeme: 500 g zemiakov, 100 g hrubej múky, 200 g krupice, soľ, 2 vajcia, 300 g domácej klobásy, kyslá kapusta, slanina, smotana.

Postup: Uvarené zemiaky pretlačíme, pridáme hrubú múku, krupicu, soľ, vajcia a vypracujeme cesto. Vyvaľkáme ho na hrubší plát, do stredu položíme uvarenú klobásu, zvinieme a vyvaríme vo vode. Vyberieme, pokrájame na plátky a uložíme na tanier. Podávame s kyslou kapustou, ktorú prelejeme opraženou slaninou a smotanou.

SkryťVypnúť reklamu

Domáce nitrianske klobásy

Potrebujeme: 800 g stredne tučného bravčového mäsa, 20 g soli, 10 g mletej sladkej červenej papriky, 5 g mletej pálivej červenej papriky, 1 g mletého čierneho korenia, 50 g cesnaku, 2 g rasce, bravčové črevá.

Postup: Mäso umyjeme, pokrájame, nasolíme a necháme ho na chladnom mieste jeden deň stáť. Potom ho na hrubšie zomelieme, pridáme papriku, mleté čierne korenie, cesnak rozotrený so soľou, rascu a dobre premiešame. Pripravenou zmesou naplníme dôkladne vyumývané tenké bravčové črevá a uzavrieme. Pripravené klobásy môžeme vyúdiť alebo uvariť či upiecť. Veľmi chutné sú neúdené klobásy uvarené v kapustnici.

Jablkové rezy

Potrebujeme: 500 g hladkej múky špeciál, 1 kypriaci prášok do pečiva, 150 g práškového cukru, 1 smetol, 2 vajcia, 2 lyžice citrónovej šťavy. Plnka: 1200 g jabĺk, 100 g mletých vlašských orechov, 1 vanilínový cukor, trochu mletej škorice.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Múku s kypriacim práškom a cukrom preosejeme a spracujeme so smetolom, vajciami a citrónovou šťavou na cesto. Rozdelíme na dve polovice a rozvaľkáme. Jeden plát cesta natočíme na valček, uložíme na plech a navrstvíme naň plnku. Potom ho prikryjeme druhým vyvaľkaným plátom cesta. Pečieme v stredne vyhriatej rúre. Po upečení posypeme práškovým cukrom a pokrájame na rezy. Plnka: Očistené jablká postrúhame, premiešame s vlašskými orechmi, vanilínovým cukrom a škoricou.

Autor: som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 592
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 316
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 715
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 127
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 343
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 898
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 873
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 381
  1. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXV
  2. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  3. Daniel Bíro: Kapela Slovenská Klobása vznikla už v roku 1993. Aké boli jej začiatky? A aká je súčasnosť kapely?
  4. Jozef Foltýn: Huliak che byť už aj reprezentačný tréner
  5. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  6. Milan Srnka: Fico bude v Moskve v “exkluzívnej spoločnosti”
  7. Jozef Stasík: Čakáme na nové elity. Nie, ani tie nás nespasia.
  8. Viktor Pamula: Ako sa minister obrany ministrom zdravotníctva stal
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 29 063
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 802
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 217
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 988
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 575
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 6 948
  7. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 037
  8. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 874
  1. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  2. Tupou Ceruzou: Smerákov
  3. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  4. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  5. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  6. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  7. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  8. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXV
  2. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  3. Daniel Bíro: Kapela Slovenská Klobása vznikla už v roku 1993. Aké boli jej začiatky? A aká je súčasnosť kapely?
  4. Jozef Foltýn: Huliak che byť už aj reprezentačný tréner
  5. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  6. Milan Srnka: Fico bude v Moskve v “exkluzívnej spoločnosti”
  7. Jozef Stasík: Čakáme na nové elity. Nie, ani tie nás nespasia.
  8. Viktor Pamula: Ako sa minister obrany ministrom zdravotníctva stal
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 29 063
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 802
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 217
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 988
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 575
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 6 948
  7. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 037
  8. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 874
  1. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  2. Tupou Ceruzou: Smerákov
  3. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  4. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  5. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  6. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  7. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  8. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu