Korzár logo Korzár
Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Odkiaľ je kysnutý chlieb

Mnohí sme boli prekvapení, keď sme sa v uplynulých dňoch dozvedeli, že bryndza nie je náš národný pokrm a že sa rozhodne o jej pôvode medzi

Rumunskom a Poľskom, aby mohli bryndzu vyvážať do krajín Európskej únie. Aj keď bryndzu nevymysleli naši slovenskí prapredkovia ale ju priviezli valasi z Rumunska, aj tak budú patriť bryndzové halušky k slovenským ľudovým jedlám.

Podobne ako s bryndzou je to aj s terajšou podobou a receptúrou kysnutého chleba. Je pravda, že k starému slovanskému a teda aj slovenskému zvyku patrí uctiť si hostí chlebom a soľou, lenže kysnutý chlieb nie je vynálezom žiadneho pekára Veľkomoravskej ríše. Slovania prevzali receptúru na kysnutý chlieb od Rimanov. Knieža Svätopluk si pochutnával na kaši, plackách, lokšiach, pagáčoch a Popolvár išiel do sveta s osúchmi v batôžku. Starí Slovania pestovali raž, ktorá bola ich typickou obilninou. Ak jej bolo málo na prípravu pokrmov a nekysnutého chleba ju nahradzovali jačmeňom a ovsom. Zrno drvili na žarnovoch, stupkách alebo v mažiaroch. Spočiatku z rozdrvených, neskoršie zomletých obilnín pripravovali akési kaše. Boli predchodcami pečených pokrmov, ba aj chleba. Zomletú múku zmiešali s vodou a soľou a cesto upiekli na otvorenom ohníku alebo v pahrebe, neskoršie v peci. Proti spáleniu pod cesto podkladali kapustné alebo chrenové listy. Preto sa takto pečené placky (alebo aj zemiakové, ktoré dnes smažíme na oleji) volajú podlistníky alebo nálešníky. Nekysnutý chlieb bol plochý ako tanier a kysnutý chlieb z kvasu, prevzatý od Rimanov sa tvarom aj hrúbkou podobal súčasnému.

Ak si chcete príležitostne upiecť domáci chlieb, ponúkame vám tento recept:

Potrebujeme: 2 dl vlažnej vody, 1 lyžičku cukru, 50 g droždia; 1000 g hladkej múky, 2 lyžičky soli, 4 dl vlažnej vody, 2 lyžice octu, 3 v šupke uvarené, olúpané a pretlačené zemiaky, 2 lyžičky rasce; vlažná voda alebo kefír na potretie.

Postup: Z vlažnej vody, cukru a droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme so soľou, pridáme ocot zmiešaný s vlažnou vodou, zemiaky, rascu a vykysnutý kvások. Dôkladne vypracované cesto sformujeme do obdĺžnika a zložíme ho na tretiny (ako pri príprave lístkového cesta). Prikryjeme a necháme 20 minút kysnúť. Potom cesto znovu rozvaľkáme do obdĺžnika, opäť zložíme na tretiny a po dvadsiatich minútach postup zopakujeme. Nakoniec z cesta sformujeme podlhovastý bochník a po ďalšom asi dvadsaťminútovou kysnutí ho potrieme vlažnou vodou alebo kefírom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Najskôr pečieme 20 minút pri maximálnej teplote, potom 20 minút pri strednej teplote a dopekáme asi 20 minút pri nízkej teplote. Po upečení povrch chleba potrieme vodou, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  3. Študuj v malom a ži vo veľkom
  4. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  5. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  6. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  7. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  8. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  9. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  10. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 24 486
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 16 077
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 430
  4. Aká je chémia vôní 11 783
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 303
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 796
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 616
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 270
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 716
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 854
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Haščák strávil noc za mrežami. Môže tam pobudnúť dlhšie

Prípad sa pohol po tom, čo Gorilu zobrali Kováčikovi.

V bratislavskom Digital Parku, kde sídli finančná skupina Penta, zasahovali ozbrojení policajti. Na snímke podnikateľ Jaroslav Haščák počas zadržania.
Ilustračné foto.
Zrútený most pri Kysaku čaká na odstránenie.

Nekomerčné embargo padlo. V Kulturparku už pôsobia firmy

Petraško: Doteraz sme priestory nemohli komerčne prenajať.


Po piatich rokoch už neplatia pre Kulturpark eurofondové obmedzenia.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Haščák strávil noc za mrežami. Môže tam pobudnúť dlhšie

Prípad sa pohol po tom, čo Gorilu zobrali Kováčikovi.

V bratislavskom Digital Parku, kde sídli finančná skupina Penta, zasahovali ozbrojení policajti. Na snímke podnikateľ Jaroslav Haščák počas zadržania.
Milan Lučanský.
Špecializovaný trestný súd odsúdil Miroslava Marčeka na 23 rokov väzenia.

Minúta po minúte: PCR testy odhalili dvetisíc nakazených, zomrelo 30 pacientov

PCR testy na Slovensku odhalili už viac ako 109-tisíc nakazených.

Testovanie miesto na nový koronavírus.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop