Korzár logo Korzár

Odkiaľ je kysnutý chlieb

Mnohí sme boli prekvapení, keď sme sa v uplynulých dňoch dozvedeli, že bryndza nie je náš národný pokrm a že sa rozhodne o jej pôvode medzi

Rumunskom a Poľskom, aby mohli bryndzu vyvážať do krajín Európskej únie. Aj keď bryndzu nevymysleli naši slovenskí prapredkovia ale ju priviezli valasi z Rumunska, aj tak budú patriť bryndzové halušky k slovenským ľudovým jedlám.

Podobne ako s bryndzou je to aj s terajšou podobou a receptúrou kysnutého chleba. Je pravda, že k starému slovanskému a teda aj slovenskému zvyku patrí uctiť si hostí chlebom a soľou, lenže kysnutý chlieb nie je vynálezom žiadneho pekára Veľkomoravskej ríše. Slovania prevzali receptúru na kysnutý chlieb od Rimanov. Knieža Svätopluk si pochutnával na kaši, plackách, lokšiach, pagáčoch a Popolvár išiel do sveta s osúchmi v batôžku. Starí Slovania pestovali raž, ktorá bola ich typickou obilninou. Ak jej bolo málo na prípravu pokrmov a nekysnutého chleba ju nahradzovali jačmeňom a ovsom. Zrno drvili na žarnovoch, stupkách alebo v mažiaroch. Spočiatku z rozdrvených, neskoršie zomletých obilnín pripravovali akési kaše. Boli predchodcami pečených pokrmov, ba aj chleba. Zomletú múku zmiešali s vodou a soľou a cesto upiekli na otvorenom ohníku alebo v pahrebe, neskoršie v peci. Proti spáleniu pod cesto podkladali kapustné alebo chrenové listy. Preto sa takto pečené placky (alebo aj zemiakové, ktoré dnes smažíme na oleji) volajú podlistníky alebo nálešníky. Nekysnutý chlieb bol plochý ako tanier a kysnutý chlieb z kvasu, prevzatý od Rimanov sa tvarom aj hrúbkou podobal súčasnému.

Ak si chcete príležitostne upiecť domáci chlieb, ponúkame vám tento recept:

Potrebujeme: 2 dl vlažnej vody, 1 lyžičku cukru, 50 g droždia; 1000 g hladkej múky, 2 lyžičky soli, 4 dl vlažnej vody, 2 lyžice octu, 3 v šupke uvarené, olúpané a pretlačené zemiaky, 2 lyžičky rasce; vlažná voda alebo kefír na potretie.

Postup: Z vlažnej vody, cukru a droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme so soľou, pridáme ocot zmiešaný s vlažnou vodou, zemiaky, rascu a vykysnutý kvások. Dôkladne vypracované cesto sformujeme do obdĺžnika a zložíme ho na tretiny (ako pri príprave lístkového cesta). Prikryjeme a necháme 20 minút kysnúť. Potom cesto znovu rozvaľkáme do obdĺžnika, opäť zložíme na tretiny a po dvadsiatich minútach postup zopakujeme. Nakoniec z cesta sformujeme podlhovastý bochník a po ďalšom asi dvadsaťminútovou kysnutí ho potrieme vlažnou vodou alebo kefírom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Najskôr pečieme 20 minút pri maximálnej teplote, potom 20 minút pri strednej teplote a dopekáme asi 20 minút pri nízkej teplote. Po upečení povrch chleba potrieme vodou, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  2. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  2. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  5. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  6. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  7. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  8. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 767
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 629
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 458
  4. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 444
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 366
  6. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 031
  7. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov 2 983
  8. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 2 911
  1. Michal Ježek: Prelet nad kukučím, pardón, orlím hniezdom
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi
  3. Zuzana Valachovičová: Koniec príspevkov na zubné ošetrenie
  4. Peter Franek: Facka od ľudí.
  5. Jozef Varga: Krkavci / 57. /
  6. Jozef Ďanovský: Aký vzťah k Bohu, taký vzťah k človeku
  7. Věra Tepličková: Zasa tie hnusné médiá alebo Keď je grófka ne/spravodlivo odsúdená
  8. Martina Paulenová: Ako som si zlým vlakovým spojením medzi Žilinou a Martinom nenechala pokaziť náladu
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 109 535
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 963
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 568
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 196
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 211
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 665
  7. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 707
  8. Viktor Pamula: Slovenský MiG nad Ukrajinou 8 577
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Michal Ježek: Prelet nad kukučím, pardón, orlím hniezdom
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi
  3. Zuzana Valachovičová: Koniec príspevkov na zubné ošetrenie
  4. Peter Franek: Facka od ľudí.
  5. Jozef Varga: Krkavci / 57. /
  6. Jozef Ďanovský: Aký vzťah k Bohu, taký vzťah k človeku
  7. Věra Tepličková: Zasa tie hnusné médiá alebo Keď je grófka ne/spravodlivo odsúdená
  8. Martina Paulenová: Ako som si zlým vlakovým spojením medzi Žilinou a Martinom nenechala pokaziť náladu
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 109 535
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 963
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 568
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 196
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 211
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 665
  7. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 707
  8. Viktor Pamula: Slovenský MiG nad Ukrajinou 8 577
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!

Už ste čítali?

VÝSLEDKY VOLIEB 2024
SkryťZatvoriť reklamu