Korzár logo Korzár

Odkiaľ je kysnutý chlieb

Mnohí sme boli prekvapení, keď sme sa v uplynulých dňoch dozvedeli, že bryndza nie je náš národný pokrm a že sa rozhodne o jej pôvode medzi

Rumunskom a Poľskom, aby mohli bryndzu vyvážať do krajín Európskej únie. Aj keď bryndzu nevymysleli naši slovenskí prapredkovia ale ju priviezli valasi z Rumunska, aj tak budú patriť bryndzové halušky k slovenským ľudovým jedlám.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podobne ako s bryndzou je to aj s terajšou podobou a receptúrou kysnutého chleba. Je pravda, že k starému slovanskému a teda aj slovenskému zvyku patrí uctiť si hostí chlebom a soľou, lenže kysnutý chlieb nie je vynálezom žiadneho pekára Veľkomoravskej ríše. Slovania prevzali receptúru na kysnutý chlieb od Rimanov. Knieža Svätopluk si pochutnával na kaši, plackách, lokšiach, pagáčoch a Popolvár išiel do sveta s osúchmi v batôžku. Starí Slovania pestovali raž, ktorá bola ich typickou obilninou. Ak jej bolo málo na prípravu pokrmov a nekysnutého chleba ju nahradzovali jačmeňom a ovsom. Zrno drvili na žarnovoch, stupkách alebo v mažiaroch. Spočiatku z rozdrvených, neskoršie zomletých obilnín pripravovali akési kaše. Boli predchodcami pečených pokrmov, ba aj chleba. Zomletú múku zmiešali s vodou a soľou a cesto upiekli na otvorenom ohníku alebo v pahrebe, neskoršie v peci. Proti spáleniu pod cesto podkladali kapustné alebo chrenové listy. Preto sa takto pečené placky (alebo aj zemiakové, ktoré dnes smažíme na oleji) volajú podlistníky alebo nálešníky. Nekysnutý chlieb bol plochý ako tanier a kysnutý chlieb z kvasu, prevzatý od Rimanov sa tvarom aj hrúbkou podobal súčasnému.

SkryťVypnúť reklamu

Ak si chcete príležitostne upiecť domáci chlieb, ponúkame vám tento recept:

Potrebujeme: 2 dl vlažnej vody, 1 lyžičku cukru, 50 g droždia; 1000 g hladkej múky, 2 lyžičky soli, 4 dl vlažnej vody, 2 lyžice octu, 3 v šupke uvarené, olúpané a pretlačené zemiaky, 2 lyžičky rasce; vlažná voda alebo kefír na potretie.

Postup: Z vlažnej vody, cukru a droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme so soľou, pridáme ocot zmiešaný s vlažnou vodou, zemiaky, rascu a vykysnutý kvások. Dôkladne vypracované cesto sformujeme do obdĺžnika a zložíme ho na tretiny (ako pri príprave lístkového cesta). Prikryjeme a necháme 20 minút kysnúť. Potom cesto znovu rozvaľkáme do obdĺžnika, opäť zložíme na tretiny a po dvadsiatich minútach postup zopakujeme. Nakoniec z cesta sformujeme podlhovastý bochník a po ďalšom asi dvadsaťminútovou kysnutí ho potrieme vlažnou vodou alebo kefírom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Najskôr pečieme 20 minút pri maximálnej teplote, potom 20 minút pri strednej teplote a dopekáme asi 20 minút pri nízkej teplote. Po upečení povrch chleba potrieme vodou, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 592
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 317
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 132
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 344
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 892
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 875
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 381
  1. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  2. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXV
  3. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  4. Daniel Bíro: Kapela Slovenská Klobása vznikla už v roku 1993. Aké boli jej začiatky? A aká je súčasnosť kapely?
  5. Jozef Foltýn: Huliak che byť už aj reprezentačný tréner
  6. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  7. Milan Srnka: Fico bude v Moskve v “exkluzívnej spoločnosti”
  8. Jozef Stasík: Čakáme na nové elity. Nie, ani tie nás nespasia.
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 28 388
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 811
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 256
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 988
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 575
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 6 983
  7. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 041
  8. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 874
  1. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  2. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  3. Tupou Ceruzou: Smerákov
  4. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  5. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  6. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  7. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  8. Věra Tepličková: Je čas na kázne
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  2. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXV
  3. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  4. Daniel Bíro: Kapela Slovenská Klobása vznikla už v roku 1993. Aké boli jej začiatky? A aká je súčasnosť kapely?
  5. Jozef Foltýn: Huliak che byť už aj reprezentačný tréner
  6. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  7. Milan Srnka: Fico bude v Moskve v “exkluzívnej spoločnosti”
  8. Jozef Stasík: Čakáme na nové elity. Nie, ani tie nás nespasia.
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 28 388
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 811
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 256
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 988
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 575
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 6 983
  7. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 041
  8. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 874
  1. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  2. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  3. Tupou Ceruzou: Smerákov
  4. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  5. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  6. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  7. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  8. Věra Tepličková: Je čas na kázne

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu