Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Obkolesená vencom hôr Slovenského Rudohoria leží v údolí Čierneho Hrona obec Čierny Balog, ktorá sa skladá z trinástich, pôvodne drevorubačských

osád. Do konca 19. storočia ju volali "Čiernohorský handel". Drevorubačstvo bolo odjakživa zdrojom obživy tunajšieho obyvateľstva. Práve tu sa aj narodil a pôsobil Jozef Dekrét Matejovie (1774 - 1841), zakladateľ moderného lesného hospodárstva, ktorého hlavným životným krédom bolo: "zachovajme lesy potomstvu". Ku koloritu obce patrí aj úzkokoľajná lesná železnica, ktorá je v súčasnosti turistickou atrakciou. Turisti, ktorí sem zavítajú, sa zaujímajú o dávnu, ale aj o tú nedávnu históriu, spojenú s odbojom v druhej svetovej vojne. Láka ich tiež úchvatná štátna prírodná rezervácia Dobročský prales a, samozrejme, zaujímaví ľudia. Tých stvárnili vo svojich dielach i takí spisovatelia ako bola Božena Němcová, či rodáci literáti Ladislav Ťažký a Peter Kováčik. Aj my sme tu na potulkách za kulinárskymi špecialitami našich starých mám stretli nemálo pozoruhodných ľudí. Naše kuchárky nám vďačne ukázali, ako sa pripravujú tradičné pochúťky z bryndze, kapusty, zemiakov, ale aj diviny. Pani Zdena Juráňková si spomína na jedlá mladosti takto: "Jedávalo sa u nás všeličo: tľapky s bryndzou, bryndzovka, halušky a pirohy s bryndzou i baranina - veď sme ovčiarsky kraj, ale aj chrumkavá haruľa na plechu, papsún, pečené zemiaky s vajcom, prekladané pečené rezance a, čo sa nám deťom najviac páčilo, občas sa robievali aj rôzne maškrty. Patrila k nim kukurica s makom, ktorú nám stará mama vždy nosievala z páračiek v 'hrnčíčku'. To sa zrnká kukurice uvarili do mäkka, scedili sa a zmiešali s cukrovým sirupom a makom. Chutné boli aj pečené jablká, či varené sušienky sušené ovocie uvarené vo vode s cukrom a klinčekmi. V sezóne sme si pochutnávali na lesných jahodách, ktoré sme popučili vidličkou a zmiešali s cukrom a smotanou sladkou alebo kyslou. Tešili sa aj na makové a tvarohové buchtičky a rôzne koláče. K týmto sa vždy podávala melta káva. Táto káva sa pila od smädu namiesto čaju. Keď nebol doma chlieb alebo koláč, podávala sa s narýchlo upečeným sódovníkom. Z múky, mlieka a sódy bikarbóny sa uhnietlo cesto, z neho sa vyformovali placky a piekli sa na vymastenom pekáči. Moja stará mama varievala kávu vždy ráno vo veľkom trojlitrovom hrnci. Nechávala ju potom stáť na múriku po celý deň a kto mal chuť, tak sa obslúžil. A keď náhodou prišla návšteva, dostali domáci chlieb s domácim maslom a kávou."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Medzi pochúťky, ktoré však neboli každodenným jedlom, patrili aj "pampúške". Toto vyprážané pečivo je známe na celom Slovensku a volali ho aj fánky, koblihy, pampúchy, harouky, či šišky. Do ľudovej stravy prenikla príprava vyprážaného pečiva z meštianskej kuchyne, kde bola známa už od stredoveku. Tak sa toto pečivo začalo pripravovať najskôr v dedinách, ktoré boli v blízkosti miest a najmä tam, kde bolo dosť bielej múky a tuku na vysmážanie. Tejto maškrte sa pripisovala aj ochranná a plodonosná funkcia a bola tiež obradovým pečivom. Na stoloch musela byť na fašiangy, na Nový rok, ale vyprážané pečivo sa nosilo aj šestonedieľke a robievalo sa aj pri dôležitých poľnohospodárskych prácach ako bola kosba a žatva. Šišky sú dodnes obľúbenou pochúťkou, každému sa však nepodaria. Ich tajomstvo je ukryté aj v nasledujúcich radách:

SkryťVypnúť reklamu

* ak je cesto príliš husté, šišky počas smaženie pukajú, ak je zasa redšie, vsakujú do vnútra tuk a strácajú ľahkosť. Preto počas spracovávania cesta ho treba podľa potreby buď zahustiť múkou alebo zriediť smotanou

* lepšie je dať menej cukru než veľa. Sladké cesto ťažšie kysne a počas pečenia sa pripaľuje

* liehovina chráni šišky pred nadmerným prenikaním tuku. Staré gazdinky vedia, že liehovinu treba vlievať aj do tuku vo chvíli, keď sa tuk začína v hrnci zohrievať

* trochu šafránu rozpusteného v mlieku spôsobí, že šišky budú sfarbené do zlatožlta

* šišky sa smažia na miernom ohni. Ak sa na ich povrchu vytvorí naraz tmavohnedá kôrka, cesto zostane v strede surové

Šišky plnené makovou plnkou

500 g polohrubej múky, 30 g droždia, 2,5 dcl mlieka, vanilkový cukor, trocha soli, 1 vajce, maslo, masť na vyprážanie. Plnka: mak, 2 jablká, cukor, mletá škorica.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Z letného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Po vykysnutí ho pridáme do polohrubej preosiatej múky. Potom pridáme vajce, štipku soli, vanilkový cukor a rozpustené maslo a vypracujeme cesto. Keď sa odlepuje od rúk aj misy je hotové, prikryjeme ho a na teplom mieste ho necháme vykysnúť. Potom ho vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme. Vykrajujeme z neho kolieska, ktoré naplníme makovou plnkou, okraje pozorne zlepíme a ešte necháme podkysnúť. Masť rozohrejeme a šišky vyprážame tak, že v tuku musia plávať. Hotové šišky posypeme práškovým cukrom.

Haruľa na plechu

9 stredne veľkých zemiakov, 3 strúčiky cesnaku, 1 vajce, soľ, rasca, tuk.

Postup: Zemiaky postrúhame, necháme odtiecť prebytočnú vodu, pridáme pretlačený cesnak, vajce, soľ, rascu, dôkladne premiešame a potom masu vylejeme na vymastený plech. Rozotrieme ju tak, aby bola rovnomerná a pečieme. Asi 10 minút pred dokončením ju vyberieme, potrieme sadlom a navrch poukladáme kúsky chleba. Vrátime do rúry a pečieme do zlatista.

Papsún

Haruľa, cibuľa, hladká múka, masť, soľ, ocot.

Postup: Keď nám zostala haruľa, môžeme z nej urobiť papsún. Na tuku usmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme hladkú múku a urobíme zápražku, zalejeme ju mliekom a rozvaríme na omáčku, osolíme, pridáme trochu octu a natrháme do nej harule. Ešte chvíľu prehrejeme a môžeme podávať s chlebom.

Prekladané pečené rezance

Hladká múka, 1 vajce, soľ, strúhanka, slivkový lekvár, mak, mleté orechy, cukor, maslo.

Postup: Tradičným spôsobom urobíme širšie rezance, ktoré vyvaríme. Potom do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča ukladáme vrstvu rezancov, posypeme makom a cukrom, opäť vrstvu rezancov, slivkového lekváru, rezance a orechy s cukrom a nakoniec rezance. Všetko polejeme rozpusteným maslom a zapečieme.

Braja

Voda, kukuričná múka, soľ, údená slanina.

Postup: Do 2 litrov vriacej osolenej vody vsypeme kukuričnú múku a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Varechou vyberáme masu na dosku, robíme z nej placky, ktoré necháme vychladnúť. Údenú slaninku pokrájame na kocky a do ružova opražíme. Placky ukladáme na tanier, polejeme ich masťou so škvarkami. Podávame ako hlavné jedlo s kyslým mliekom.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 15 920
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 442
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 7 139
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 159
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 768
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 655
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 648
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 1 983
  1. Štefan Šturdzík: Hamas vs Izrael.
  2. Viktor Pamula: Pieseň IMT Smile je stále aktuálnejšia
  3. Milan Buno: Prečo odovzdávame moc zlým a skazeným ľuďom?! | 7 knižných tipov
  4. Aleksander Prętnicki: Cena úspechu - Bratislavský expres
  5. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  6. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  7. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  8. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 37 038
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 767
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 396
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 820
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 366
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 099
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 479
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 513
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Štefan Šturdzík: Hamas vs Izrael.
  2. Viktor Pamula: Pieseň IMT Smile je stále aktuálnejšia
  3. Milan Buno: Prečo odovzdávame moc zlým a skazeným ľuďom?! | 7 knižných tipov
  4. Aleksander Prętnicki: Cena úspechu - Bratislavský expres
  5. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  6. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  7. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  8. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 37 038
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 767
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 396
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 820
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 366
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 099
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 479
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 513
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu