Korzár logo Korzár
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Spod pokrievky starej mamy

Obkolesená vencom hôr Slovenského Rudohoria leží v údolí Čierneho Hrona obec Čierny Balog, ktorá sa skladá z trinástich, pôvodne drevorubačských

osád. Do konca 19. storočia ju volali "Čiernohorský handel". Drevorubačstvo bolo odjakživa zdrojom obživy tunajšieho obyvateľstva. Práve tu sa aj narodil a pôsobil Jozef Dekrét Matejovie (1774 - 1841), zakladateľ moderného lesného hospodárstva, ktorého hlavným životným krédom bolo: "zachovajme lesy potomstvu". Ku koloritu obce patrí aj úzkokoľajná lesná železnica, ktorá je v súčasnosti turistickou atrakciou. Turisti, ktorí sem zavítajú, sa zaujímajú o dávnu, ale aj o tú nedávnu históriu, spojenú s odbojom v druhej svetovej vojne. Láka ich tiež úchvatná štátna prírodná rezervácia Dobročský prales a, samozrejme, zaujímaví ľudia. Tých stvárnili vo svojich dielach i takí spisovatelia ako bola Božena Němcová, či rodáci literáti Ladislav Ťažký a Peter Kováčik. Aj my sme tu na potulkách za kulinárskymi špecialitami našich starých mám stretli nemálo pozoruhodných ľudí. Naše kuchárky nám vďačne ukázali, ako sa pripravujú tradičné pochúťky z bryndze, kapusty, zemiakov, ale aj diviny. Pani Zdena Juráňková si spomína na jedlá mladosti takto: "Jedávalo sa u nás všeličo: tľapky s bryndzou, bryndzovka, halušky a pirohy s bryndzou i baranina - veď sme ovčiarsky kraj, ale aj chrumkavá haruľa na plechu, papsún, pečené zemiaky s vajcom, prekladané pečené rezance a, čo sa nám deťom najviac páčilo, občas sa robievali aj rôzne maškrty. Patrila k nim kukurica s makom, ktorú nám stará mama vždy nosievala z páračiek v 'hrnčíčku'. To sa zrnká kukurice uvarili do mäkka, scedili sa a zmiešali s cukrovým sirupom a makom. Chutné boli aj pečené jablká, či varené sušienky sušené ovocie uvarené vo vode s cukrom a klinčekmi. V sezóne sme si pochutnávali na lesných jahodách, ktoré sme popučili vidličkou a zmiešali s cukrom a smotanou sladkou alebo kyslou. Tešili sa aj na makové a tvarohové buchtičky a rôzne koláče. K týmto sa vždy podávala melta káva. Táto káva sa pila od smädu namiesto čaju. Keď nebol doma chlieb alebo koláč, podávala sa s narýchlo upečeným sódovníkom. Z múky, mlieka a sódy bikarbóny sa uhnietlo cesto, z neho sa vyformovali placky a piekli sa na vymastenom pekáči. Moja stará mama varievala kávu vždy ráno vo veľkom trojlitrovom hrnci. Nechávala ju potom stáť na múriku po celý deň a kto mal chuť, tak sa obslúžil. A keď náhodou prišla návšteva, dostali domáci chlieb s domácim maslom a kávou."

Medzi pochúťky, ktoré však neboli každodenným jedlom, patrili aj "pampúške". Toto vyprážané pečivo je známe na celom Slovensku a volali ho aj fánky, koblihy, pampúchy, harouky, či šišky. Do ľudovej stravy prenikla príprava vyprážaného pečiva z meštianskej kuchyne, kde bola známa už od stredoveku. Tak sa toto pečivo začalo pripravovať najskôr v dedinách, ktoré boli v blízkosti miest a najmä tam, kde bolo dosť bielej múky a tuku na vysmážanie. Tejto maškrte sa pripisovala aj ochranná a plodonosná funkcia a bola tiež obradovým pečivom. Na stoloch musela byť na fašiangy, na Nový rok, ale vyprážané pečivo sa nosilo aj šestonedieľke a robievalo sa aj pri dôležitých poľnohospodárskych prácach ako bola kosba a žatva. Šišky sú dodnes obľúbenou pochúťkou, každému sa však nepodaria. Ich tajomstvo je ukryté aj v nasledujúcich radách:

* ak je cesto príliš husté, šišky počas smaženie pukajú, ak je zasa redšie, vsakujú do vnútra tuk a strácajú ľahkosť. Preto počas spracovávania cesta ho treba podľa potreby buď zahustiť múkou alebo zriediť smotanou

* lepšie je dať menej cukru než veľa. Sladké cesto ťažšie kysne a počas pečenia sa pripaľuje

* liehovina chráni šišky pred nadmerným prenikaním tuku. Staré gazdinky vedia, že liehovinu treba vlievať aj do tuku vo chvíli, keď sa tuk začína v hrnci zohrievať

* trochu šafránu rozpusteného v mlieku spôsobí, že šišky budú sfarbené do zlatožlta

* šišky sa smažia na miernom ohni. Ak sa na ich povrchu vytvorí naraz tmavohnedá kôrka, cesto zostane v strede surové

Šišky plnené makovou plnkou

500 g polohrubej múky, 30 g droždia, 2,5 dcl mlieka, vanilkový cukor, trocha soli, 1 vajce, maslo, masť na vyprážanie. Plnka: mak, 2 jablká, cukor, mletá škorica.

Postup: Z letného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Po vykysnutí ho pridáme do polohrubej preosiatej múky. Potom pridáme vajce, štipku soli, vanilkový cukor a rozpustené maslo a vypracujeme cesto. Keď sa odlepuje od rúk aj misy je hotové, prikryjeme ho a na teplom mieste ho necháme vykysnúť. Potom ho vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme. Vykrajujeme z neho kolieska, ktoré naplníme makovou plnkou, okraje pozorne zlepíme a ešte necháme podkysnúť. Masť rozohrejeme a šišky vyprážame tak, že v tuku musia plávať. Hotové šišky posypeme práškovým cukrom.

Haruľa na plechu

9 stredne veľkých zemiakov, 3 strúčiky cesnaku, 1 vajce, soľ, rasca, tuk.

Postup: Zemiaky postrúhame, necháme odtiecť prebytočnú vodu, pridáme pretlačený cesnak, vajce, soľ, rascu, dôkladne premiešame a potom masu vylejeme na vymastený plech. Rozotrieme ju tak, aby bola rovnomerná a pečieme. Asi 10 minút pred dokončením ju vyberieme, potrieme sadlom a navrch poukladáme kúsky chleba. Vrátime do rúry a pečieme do zlatista.

Papsún

Haruľa, cibuľa, hladká múka, masť, soľ, ocot.

Postup: Keď nám zostala haruľa, môžeme z nej urobiť papsún. Na tuku usmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme hladkú múku a urobíme zápražku, zalejeme ju mliekom a rozvaríme na omáčku, osolíme, pridáme trochu octu a natrháme do nej harule. Ešte chvíľu prehrejeme a môžeme podávať s chlebom.

Prekladané pečené rezance

Hladká múka, 1 vajce, soľ, strúhanka, slivkový lekvár, mak, mleté orechy, cukor, maslo.

Postup: Tradičným spôsobom urobíme širšie rezance, ktoré vyvaríme. Potom do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča ukladáme vrstvu rezancov, posypeme makom a cukrom, opäť vrstvu rezancov, slivkového lekváru, rezance a orechy s cukrom a nakoniec rezance. Všetko polejeme rozpusteným maslom a zapečieme.

Braja

Voda, kukuričná múka, soľ, údená slanina.

Postup: Do 2 litrov vriacej osolenej vody vsypeme kukuričnú múku a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Varechou vyberáme masu na dosku, robíme z nej placky, ktoré necháme vychladnúť. Údenú slaninku pokrájame na kocky a do ružova opražíme. Placky ukladáme na tanier, polejeme ich masťou so škvarkami. Podávame ako hlavné jedlo s kyslým mliekom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Aká je chémia vôní
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  5. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  6. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  7. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  8. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  9. Aká je chémia vôní
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 975
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 367
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 14 524
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 338
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 636
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 417
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 107
  8. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 913
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 822
  10. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 494
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Športový víkend na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch. Priebehy online.

Mesto Košice vstupuje do projektu integrovanej dopravy

Výsledkom má byť pohodlnejšia preprava na jeden cestovný doklad.

Príchod vlaku do Prešova zo smeru Hanušovce nad Topľou.
Ilustračné foto.
ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Pandémia nám nadelila ďalší typ megaškandálu

Demisia sa pod rúškom udržania Smeru od moci scvrkáva na činy priamej korupcie.

Peter Schutz

Potrebovali ísť k blízkym a nepustili ich. Neboli privilegovaní ako Kollár

Nemocnice väčšinou púšťajú príbuzných k zomierajúcim.

Šéfa parlamentu Borisa Kollára v nemocnici najviac navštevovala bývalá manželka Linda Rezešová. Na fotografii sú na plese v Opere v roku 2008.
Diego Maradona.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop