smotany, tzv. čajové maslo, sa vyrába priamo zo smotany a má jemnú smotanovú príchuť. Pri zahriatí sa nezráža a dobre sa viaže. Maslo z kyslej smotany sa vyrába z okyslenej smotany, ktorá nahrádza mliečne baktérie. Má výraznú orechovú arómu. Solené maslo býva väčšinou vyrobené zo sladkej smotany a len z chuťových dôvodov sa mierne prisáľa. Okrem toho sa maslo delí do akostných tried, ktoré musia byť vyznačené na obale. Kvalitatívne najlepšie je značkové maslo, za ním nasleduje mliekárenské maslo. Okrem toho existuje ešte viac spôsobov prípravy masla prichucovaním bylinkami, cesnakom a pod.
Polotučné maslo je produkt vyrobený z masla a smotany, obsahuje len 39 - 41 % tuku, ale 52 - 57 % vody. Nie je vhodné na pečenie a smaženie.
Maslo a mliečne výrobky sa najlepšie uchovávajú v chladničke. Tam vydržia podľa druhu 2 dni až 1 rok.
Maslo sa nemá zahrievať na vysokú teplotu, lebo sa tak ničia v ňom obsiahnuté bielkoviny a maslo by zhnedlo.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.