Bravčové medailónky Royal
Suroviny: 600 g bravčovej sviečkovice (panenská), 300 g bieleho hrozna, 60 g šunky, 60 g tatárskej omáčky (musí byť hustá), 60 g tuku, 30 g masla, 3 jablká (strednej veľkosti), 3 žemle, soľ, mleté korenie - podľa chuti.
Postup: Bravčovú sviečkovicu nakrájame na hrubšie kusy, počítame 3 kusy na osobu. Mäso mierne naklepeme, osolíme, okoreníme a na horúcom tuku prudko opečieme. Jablká olúpeme a vypichneme jaderník, nakrájame na hrubšie kolieska, potom ich slabo opečieme na masle. Šunku pokrájame na rovnaké kúsky a tiež opečieme. Zo žemlí si robíme toľko hrianok, koľko máme pripraveného mäsa.
Pred podávaním kladieme opečené mäso na hrianku, na mäso položíme opečenú šunku, na šunku opečené jablká, do stredu jablka vložíme kávovú lyžičku hustej tatárskej omáčky, celé na pekáči vložíme na 3 minúty do horúcej rúry zapiecť. Ako prílohu podávame na masle opečené hrozno a zemiakové hranolky.
Bravčové karé zapečené v lístkovom ceste
Suroviny: 1000 g bravčového karé bez kosti, 500 g lístkového cesta, 100 g tuku, 50 g masla, 1 vajce, soľ, mleté korenie - podľa chuti.
Postup: Bravčové karé bez kostí osolíme, okoreníme a na tuku v horúcej rúre do dvoch tretín upečieme. Po miernom vychladnutí ho zabalíme do pripraveného vyvaľkaného lístkového cesta. Zabalené karé dáme na pekáč, potrieme rozšľahaným vajcom a v horúcej rúre upečieme. Pred podávaním karé nakrájame na hrubšie plátky a podávame s anglickým hráškom a zemiakovými hranolkami.
Bačovský rezeň
750 g bravčového mäsa zo stehna, soľ, 50 g údenej slaniny, 100 g oštiepka, petržlenová vňať, 50 g hladkej múky, 1 vajce, 2 až 3 lyžice mlieka, olej na vyprážanie.
Z mäsa nakrájame priečne cez vlákna väčšie rezne, ktoré naklepeme a osolíme. Do ich stredu vložíme plátky slaniny a oštiepka, posypeme nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou, prehneme ich a spojíme špáradlami. Z múky, vajca, soli a mlieka pripravíme cestíčko, v ktorom rezne obalíme. Vložíme do horúceho oleja a po prudkom zapečení teplotu zmiernime, aby sa rezne dobre prepiekli. Podávame s varenými zemiakmi alebo so zemiakovou kašou.
Bohatierska pochúťka
750 g bravčového pliecka, 50 g cibule, 100 g údenej slaniny, 50 g kapie, 50 g šampiňónov, soľ, mleté čierne korenie, worcesterská omáčka, karí korenie, 50 g oleja.
Bravčové pliecko pokrájame na väčšie kúsky, cibuľu a slaninu na plátky a striedavo s kapiou a šampiňónmi napichujeme na ihlicu. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pokvapkáme worcesterskou omáčkou a dochutíme karí korením. Poukladáme na olejom vymastený plech, podlejeme troškou vody a v rúre upečieme.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.