Kiwi je plod aktinídie čínskej, ktorý bol ešte pred niekoľkými rokmi u nás neznámy.
Obľuba týchto plodov natoľko vzrástla, že v súčasnosti sú popri citrusových plodoch najžiadanejšie.
Aktinídia pochádza z povodia Žltej rieky v subtropickej oblasti Číny, odkiaľ sa rozšírila do ďalších zemí. Veľmi úspešne sa udomácnila na Novom Zélande, ktorý je aj najväčším exportérom. Tam vznikol aj názov kiwi podľa rovnomenného vtáka. Pestovanie aktinídie sa rýchlo rozšírilo aj do oblasti Stredozemného mora a odolné druhy dozrievajú aj v našim zemepisných šírkach. Kiwi má vysoký obsah vitamínu C: 300 - 500 mg v 100 g dužiny, čo je desaťnásobne viac než citrusy. Energetická hodnota: 230 kJ/100 g.
Krém z kiwi a tvarohu
4 väčšie plody kiwi, 400 g tvarohu, 50 g masla, 4 žĺtky, 120 g práškového cukru, 1 dl šľahačky, 0,5 dl likéru z kiwi.
Kiwi ošúpeme a 2 kusy nakrájame na tenké pásiky, ktoré dáme do pohárov. Tvaroh pretlačíme cez sito, aby bol jemný, vymiešame ho do peny so žĺtkami a práškovým cukrom. Zvyšok kiwi nakrájame na malé kocky a pridáme k tvarohového krému. Plníme do pohárov, vrch polejeme likérom a ozdobíme šľahačkou (pre deti likér nahradíme čokoládovou polevou).
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.