kamiónu Tatra, jazdec Karel Loprais z Frenštátu pod Radhošťom, však dal jednoznačnú odpoveď už na sklonku minulého storočia. "V ďalekej Afrike. Presnejšie v Dakare," povedal tlačovej agentúre Korzo bez váhania. Nie je dôvod mu neveriť. Od roku 1998, kedy členovia jeho posádky po prvý raz na preťažkú rallye štartujúcu v Paríži a končiacu práve v Dakare viezli ušľachtilú slivovicu, ktorú špeciálne pre nich dal v legendárnej Veleckej pálenici vo Veľkej nad Veličkou vypáliť jej majiteľ Vladislav Jarošek, získali na africkom kontinente v kategórii kamiónov trikrát prvé a raz druhé miesto. "Slivovica nám pomáha od začiatku súťaže. Po každej etape spláchne prach, únavu i nervozitu, upokojí roztrasené vnútornosti. Chráni nás všestranne. Spoľahlivo totiž taktiež zaháňa maláriu. To je veľmi škaredáá nemoc a zatiaľ ju na rozdiel od iných pretekárov nikto z nás nedostal," tvrdí Karel Loprais. A pretože príprava na ďalší ročník Dakaru vrcholí, pozval si k výberu toho pravého moku odborníkov na slovo vzatých. Medzi skúsenými novinármi sa objavili i ďalší priaznivci výrobkov Vladislava Jaroška, napríklad herec Petr Štěpánek. V tajnom hlasovaní, za sprievodu cimbálovky vedenej primášom Martinom Hrbáčom, potom v pražskom hoteli Opatov spoločne vybrali z dvadsiatich vzoriek tú najlepšiu. "Ponúkol som k posúdeniu slivovicu rôzneho veku. Pochádzeli z nášho bohatého archívu, jedna plnila demižóny a fľaše dokonca už v roku 1940," pochválil sa majiteľ najstaršej moravskej pálenice Vladislav Jarošek. "Najviac však prítomným šmakovala vzorka vyrobená z našej durancie v roku 1998. Dostala najviac hlasov." Valach Karel Loprais ju ochutnaal a prehlásil: "Slivovica je to skutočne prvotriedna. Pre preteky dostane právom názov Dakarovica. Teraz už je len na nás, aby sme jej chuťou mohli ozdobiť ďalšie víťazstvo v Dakare."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.