tanier ako prvý(á) medzi stolujúcimi? "Nahádžete" jedlo do seba tak rýchlo, že z neho máte skôr nepríjemné ako príjemné pocity?
Ak ste aspoň na jednu z týchto piatich otázok odpovedali "áno", v tom prípade sa musíte zamyslieť nad spôsobom stravovania. Upokojte sa, pomaly žujte, konverzujte pri jedle, vnímajte jeho kvalitu aj vôňu.
Veľa ľudí si myslí, že keď obrad jedla zaberie menej času, menej ho zjedia. Je to úplne mylný názor! V našom tele funguje mechanizmus, ktorý spája žalúdok a mozog. Zo žalúdka idú do mozgu signály, ktoré oznámia, že do našich útrob sme práve dopravili potravu. Keď sa žalúdok primerane naplní, upozorní na to svojho pána, t. j. mozog a ten nám dá najavo, že sme nasýtení. Ak ale jeme príliš rýchlo, prepracovaný žalúdok nestihne vyslať do mozgu signál o nasýtenosti prípadne tento nestačí doraziť včas - takže sa začneme prejedať. A nielen to - ak napríklad večera trvá dajme tomu pol hodiny, budeme mať z jedla väčší pôžitok - aj psychický. Napr. malá kôpka chipsov, ktorú si vychutnáte "až do dna" vám dozaista prinesie väčšie potešenie než celé vrecúško, nahádzané bezmyšlienkovito do tela za pár minút. Veď vôbec nezostáva čas na to, aby sme si uvedomili, akú dobrotu vlastne jeme. Nejde predsa o to, natrvalo si znechutiť jedlo a odnaučiť sa tešiť sa z neho.
Príklad máme u mnohých národov, napr. u Japoncov. Tí si urobili trebárs z pitia čaju taký obrad, že by pred naším hrnčekom narýchlo postojačky vypitím zalomili rukami a povedali, že ten čaj si nezaslúži, aby s ním tak niekto zaobchádzal. Alebo Číňania. Tiež niekedy musia vystačiť s hŕstkou ryže, ale aké potešenie im spôsobuje jej pomalé akoby posvätné naberanie paličkami. Nemyslite si, že sa takýmto "príborom" nedá jesť ako opreteky a hltať veľké sústa! Lenže držia sa múdrosti, ktorú uplatňujú aj pri inej činnosti: práca kvapná - málo platná - čiže jedlo kvapné k čomu platné?
Autor: Pripravila Soňa MAKAROVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.