Granátové jablko
Na našom trhu je teraz hojne zastúpené granátové jablko. Mnohí by si ho aj kúpili, ale sú v rozpakoch, lebo nevedia, aké je to ovocie, čo obsahuje a čo sa z neho pripravuje.
Granátové jablko skrýva v malých červených guľôčkach vo svojom vnútri (podobajú sa českým granátom) veľké množstvo draslíka. Ten odvodňuje organizmus a vyrovnáva v ňom hladinu kyselín. Je známe, že priaznivo pôsobí na pleť, pretože železo ovplyvňuje prísun kyslíka do krvi a preto je pleť krehká a ružová. Pri kúpe vyberáme veľké jablká s tmavočervenou šupkou, pretože tie sú najšťavnatejšie. Konzumujú sa ich červené jadierka sladkokyslej príjemnej chuti, ktoré sú veľmi osviežujúce. Hodia sa ako súčasť ovocných alebo pikantných šalátov a v krajine ich pôvodu ich jedia s čerstvým kozím alebo ovčím syrom. Keď chcem pomarančovej alebo inej ovocnej šťave dodať výraznejšiu chuť, pridáme do nej trošku šťavy z granátového jablka, ktoré bez problémov vytlačíme ručne alebo na mixéri ako citrón.
Autor: bea
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.