Korzár logo Korzár
Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Čo bude na obed?

Pikantná bôčiková roládaPotrebujeme: 1500 g bravčového bôčika, do ktorého vám mäsiar nakrojí kapsu na plnenie, 4 polievkové lyžice sójovej omáčky,

Pikantná bôčiková roláda

Potrebujeme: 1500 g bravčového bôčika, do ktorého vám mäsiar nakrojí kapsu na plnenie, 4 polievkové lyžice sójovej omáčky, 1 polievková lyžica curry korenia, 1 konzerva rajčinového pretlaku (70 g), soľ, štipľavá paprika, petržlenová vňať, 1/8 l piva, 3/8 l mlieka, 1 čajová lyžička maizeny.

Postup: Sójovú omáčku, curry, soľ, štipľavú papriku a rajčinový pretlak zmiešame. Bôčik otvoríme a vnútorňajšiu kapsu zmesou dobre natrieme. Petržlenovú vňať pokrájame a posypeme vnútrajšok bôčika. Mäso zrolujeme tak, aby bola koža navrchu. Kožu narežeme na kocky a celé zviažeme, vložíme do pekáča. Začíname piecť v studenej rúre, ktorú zapneme na 220 stupňov C. Počas jeden a pol hodinového pečenia polievame roládu pivom. Potom mäso vyberieme, do výpeku pridáme mlieko a spolu povaríme. Zahustíme maizenou a omáčkou dochutíme štipľavou paprikou a soľou. Podávame s mäsom.

Ryba na póre

Potrebujeme: 1 kapor alebo podobný druh ryby (asi 1500 g), šťava z 1 citróna, 1000 g póru, 4 pol. lyžice oleja, soľ, korenie, 8 polievkových lyžíc sójovej omáčky.

Postup: Rybu vyčistíme, umyjeme, osušíme. Od chrbtice vpravo i vľavo v odstupe asi 5 cm urobíme 1 cm hlboké zárezy. Rybu potrieme zdnu i zvonka citrónovou šťavou a necháme odstáť. Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Dusíme ho na 2 polievkových lyžiciach oleja 10 minút, okoreníme a osolíme. Rybu osolíme zdnu i zvonka, vložíme do ohňovzdornej misy a pokvapkáme zvyškom oleja. Predusený pór nasypeme okolo ryby. V predhriatej rúre pečieme pri 220 stupňoch C asi 30 minút. Medzitým rybu polievame najmä v zárezoch sójovou omáčkou.

Chateaubriand s omáčkou Bearnaise

Potrebujeme: 400 g strednej vysokej sviečkovice, 3 polievkové lyţice oleja, ˝ cibule (alebo 2 đalotky), 1 čajová lyžička sušeného estragónu, 2 zrnká čierneho korenia, 1/8 l suchého bieleho vína, 1 čajová lyžička octu, 3 žĺtky, 100 g masla, soľ.

Postup: Rezne zo sviečkovice z obidvoch strán opečieme v rozpálenom oleji (10-12 minút). Bez prikrytia necháme ešte 10 minút stáť na teplom mieste, aby sa mäsová šťava usadila a pri krájaní nevytekala. Jemne nakrájanú cibuľu s estragónom, rozdrvenými zrnkami korenia, bielym vínom a octom zvaríme v otvorenom hrnci pri strednej teplote tak, aby ostali len asi 2-3 polievkové lyžice šťavy. Precedíme a vlejeme späť do hrnca. Pri nízkej teplote alebo vo vodnom kúpeli vmiešame metličkou na sneh žĺtky a stále šľaháme, pričom po kúsočkoch pridávame mäkké maslo. Omáčku osolíme a podávame k mäsu.

Zemiakový nákyp s orieškami

Potrebujeme: 750 g zemiakov, 500 g póru, 250 g plnotučného tvarohu, 2 vajcia, 1 čajová lyžička majoránu, 1 čajová lyžička drvenej rasce, 30 g arašidových orieškov, 3 polievkové lyžice šľahačkovej smotany, soľ, korenie.

Postup: Zemiaky olúpeme, pokrájame na tenké kolieska, osolíme a okoreníme. Umyjeme pór a tiež ho pokrájame na kolieska. Polovicu zemiakov kladieme do ohňovzdornej misy. Pór a ostatné zemiaky naložíme navrch. Tvaroh vymiešame so žĺtkami, majoránom a rascou, osolíme, okoreníme a nakoniec vmiešame tuho ušľahaný sneh z bielkov. Tvarohovú zmes rozotrieme na zemiaky, posypeme arašidovými orieškami a zalejeme šľahačkou. Vložíme do studenej rúry a zapneme ju na 200 stupňov C. Pečieme 1 hodinu. Po 30 minútach pečenia nákyp prikryjeme pergamenovým papierom alebo alobalom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  4. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  5. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  6. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  7. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  8. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  2. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  3. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  4. Novinka medzi prefabrikátmi
  5. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  6. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  7. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  8. The future of M&A in Europe
  9. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  10. ADLO sa presťahovalo bližšie k zákazníkom
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 33 720
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 336
  3. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 14 436
  4. Aká je chémia vôní 10 215
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 476
  6. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 346
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 722
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 688
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 164
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 667
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kollár ležal na špeciálnom oddelení. Nemal prijímať návštevy ani nahrávať videá

O tom, že počas hospitalizácie vystúpil v televízii, nemocnica nevedela.

Dobré ráno

Dobré ráno: Raz si pamätá, raz nie. Čo priznala Jankovská?

Vo výpovedi spomína aj Roberta Fica.

Katarína Knechtová vydala nový album Svety.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Aj volič ĽSNS je občan

Vláda nenechala priestor na zákonné protesty.

Peter Tkačenko

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop