Pikantná bôčiková roláda
Potrebujeme: 1500 g bravčového bôčika, do ktorého vám mäsiar nakrojí kapsu na plnenie, 4 polievkové lyžice sójovej omáčky, 1 polievková lyžica curry korenia, 1 konzerva rajčinového pretlaku (70 g), soľ, štipľavá paprika, petržlenová vňať, 1/8 l piva, 3/8 l mlieka, 1 čajová lyžička maizeny.
Postup: Sójovú omáčku, curry, soľ, štipľavú papriku a rajčinový pretlak zmiešame. Bôčik otvoríme a vnútorňajšiu kapsu zmesou dobre natrieme. Petržlenovú vňať pokrájame a posypeme vnútrajšok bôčika. Mäso zrolujeme tak, aby bola koža navrchu. Kožu narežeme na kocky a celé zviažeme, vložíme do pekáča. Začíname piecť v studenej rúre, ktorú zapneme na 220 stupňov C. Počas jeden a pol hodinového pečenia polievame roládu pivom. Potom mäso vyberieme, do výpeku pridáme mlieko a spolu povaríme. Zahustíme maizenou a omáčkou dochutíme štipľavou paprikou a soľou. Podávame s mäsom.
Ryba na póre
Potrebujeme: 1 kapor alebo podobný druh ryby (asi 1500 g), šťava z 1 citróna, 1000 g póru, 4 pol. lyžice oleja, soľ, korenie, 8 polievkových lyžíc sójovej omáčky.
Postup: Rybu vyčistíme, umyjeme, osušíme. Od chrbtice vpravo i vľavo v odstupe asi 5 cm urobíme 1 cm hlboké zárezy. Rybu potrieme zdnu i zvonka citrónovou šťavou a necháme odstáť. Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Dusíme ho na 2 polievkových lyžiciach oleja 10 minút, okoreníme a osolíme. Rybu osolíme zdnu i zvonka, vložíme do ohňovzdornej misy a pokvapkáme zvyškom oleja. Predusený pór nasypeme okolo ryby. V predhriatej rúre pečieme pri 220 stupňoch C asi 30 minút. Medzitým rybu polievame najmä v zárezoch sójovou omáčkou.
Chateaubriand s omáčkou Bearnaise
Potrebujeme: 400 g strednej vysokej sviečkovice, 3 polievkové lyţice oleja, ˝ cibule (alebo 2 đalotky), 1 čajová lyžička sušeného estragónu, 2 zrnká čierneho korenia, 1/8 l suchého bieleho vína, 1 čajová lyžička octu, 3 žĺtky, 100 g masla, soľ.
Postup: Rezne zo sviečkovice z obidvoch strán opečieme v rozpálenom oleji (10-12 minút). Bez prikrytia necháme ešte 10 minút stáť na teplom mieste, aby sa mäsová šťava usadila a pri krájaní nevytekala. Jemne nakrájanú cibuľu s estragónom, rozdrvenými zrnkami korenia, bielym vínom a octom zvaríme v otvorenom hrnci pri strednej teplote tak, aby ostali len asi 2-3 polievkové lyžice šťavy. Precedíme a vlejeme späť do hrnca. Pri nízkej teplote alebo vo vodnom kúpeli vmiešame metličkou na sneh žĺtky a stále šľaháme, pričom po kúsočkoch pridávame mäkké maslo. Omáčku osolíme a podávame k mäsu.
Zemiakový nákyp s orieškami
Potrebujeme: 750 g zemiakov, 500 g póru, 250 g plnotučného tvarohu, 2 vajcia, 1 čajová lyžička majoránu, 1 čajová lyžička drvenej rasce, 30 g arašidových orieškov, 3 polievkové lyžice šľahačkovej smotany, soľ, korenie.
Postup: Zemiaky olúpeme, pokrájame na tenké kolieska, osolíme a okoreníme. Umyjeme pór a tiež ho pokrájame na kolieska. Polovicu zemiakov kladieme do ohňovzdornej misy. Pór a ostatné zemiaky naložíme navrch. Tvaroh vymiešame so žĺtkami, majoránom a rascou, osolíme, okoreníme a nakoniec vmiešame tuho ušľahaný sneh z bielkov. Tvarohovú zmes rozotrieme na zemiaky, posypeme arašidovými orieškami a zalejeme šľahačkou. Vložíme do studenej rúry a zapneme ju na 200 stupňov C. Pečieme 1 hodinu. Po 30 minútach pečenia nákyp prikryjeme pergamenovým papierom alebo alobalom.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.