Korzár logo Korzár
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Spod pokrievky starej mamy

Neďaleko Čierneho Balogu na romantickej lesnej čistinke stojí drevená horáreň. Opodiaľ zurčí potôčik a pani Emília Giertlová, ktorá tu strávila viac

ako tridsať rokov svojho života, si na ne spomína takto: "Prišli sme sem veľmi mladí, obaja... Nemala som ešte ani dvadsať a život tu veru nebol ľahký. Nemali sme elektrinu ani vodu. Cesty sú dodnes v týchto končinách neschodné, a keď v zime naváľalo snehu, tak sa sem ani nedalo dostať. Dni plynuli v robote, bolo treba nanosiť vodu, obriadiť statok, postarať sa o deti, navariť, vyprať, a tak stále dookola. Televízia ani rozhlas nebol, ale deťom to nechýbalo. Stále boli vonku, hrali sa v hore, či pri potoku... Myslím, že sme tu boli šťastní."

Pani horárka, inak ju v Čiernom Balogu nik nenazve, už dnes býva v dedine, predsa len je to pohodlnejší život. Rada sa však vracia do minulosti a keď je čas, rozpráva neuveriteľné príhody, pri ktorých niekedy behá až mráz po chrbte... Zvery chodievali k horárni pravidelne, bežne sa dali vidieť popásajúce sa srnky i jelene, spoločnosť im robili divé zajace i ježkovia a občas sem zablúdil aj medveď. Jeden, mimoriadne statný kus, vážil takmer dva metráky, si zvykol chodievať až celkom blízko. Domácim nielenže naháňal strach, ale raz sa mu dokonca podarilo strhnúť aj býka a to už bolo priveľa. Horár zorganizoval lov a medveď podľahol. Všetkým sa uľavilo a zvedaví boli najmä na to, ako bude chutiť medvedie mäsko. "Odrali sme ho z kože a tie najlepšie kusy mäsa sme vyrezali. Prešpikovala som ho slaninkou, napácovala a dala piecť. Piekol sa vari tri hodiny, ale nebol dobrý... Mäso bolo tvrdé, húževnaté, bol to starý medveď." Pani Emília častejšie ako iné gazdiné varievala všakovaké jedlá z diviny. Medzi vychýrené pochúťky patrí "jágereček" - jedlo z vnútorností srnčej zveri. Medzi poľovníkmi je zaužívaný nepísaný zákon, že vnútornosti vždy patria tomu, kto zver zastrelil. Preto túto špecialitu bežní ľudia jedávali málokedy. Spôsob ako sa dostať k mäsku z diviny sa však vždy našiel. Pytliaci chytali zver do sľučiek, pascí, sietí a jám. Vtáky zvykli chytať aj na lep. Pytliactvo bolo vždy prísne trestané, dokonca aj vtedy, ak bolo zabité zviera v sebaobrane alebo pri chránení majetku. Napriek zákazom a trestom chodievali chlapci loviť do odľahlejších revírov, najčastejšie v noci. Zabité zviera zvyčajne rozrezali na kusy a odnášali ho vo vreciach či kapsách domov. Stravu ľudu z času na čas dopĺňala srňacina, jelenie mäso, mäso z diviaka a zajacov. Z pernatej zveri to boli jarabice, bažanty, sluky, divé kačice, holuby a ako doplnok k strave sa zbierali aj ich vajcia.

Horárka si pamätá na nejeden pohon na pytliakov, ktorých bolo v čiernobalockých lesoch vždy dosť. Popri rozprávaní pani Emília aj varila, prichystala srnčí guláš, do ktorého na záver nezabudla hodiť vetvičku čečiny - pre chuť a vôňu. Na cestu nám nabalila košík žltučkých kuriatok, ktoré ráno našla v lese a originálne recepty, ktoré sa v rodinách horárov tradujú z pokolenia na pokolenie.

Divina na kyslo

Suroviny: 800 g diviny zo stehna, prípadne vykostené karé, 100 g údenej slaniny, koreňová zelenina - mrkva, petržlen, kaleráb, cibuľa, mleté korenie, soľ, vegeta, 2 lyžičky octu, 1 l vody. Na prípravu karamelu 3 lyžice cukru, lyžička horčice, 2 lyžice múky a 1 a 1/2 dcl smotany.

Príloha: halušky

Postup: Mäso umyjeme, odblaníme a prešpikujeme slaninkou. Vodu prevaríme, do vychladnutej pridáme ocot, soľ, vegetu, bobkový list a očistenú pokrájanú koreňovú zeleninu. (Mäso sa môže pripraviť dopredu 8, prípadne 24 hod., ale sa môže pripravovať aj ihneď.) Mäso so zeleninou necháme uvariť do mäkka. Po uvarení sa nechá vychladnúť a nakrája sa na porcie. Zeleninu prepasírujeme, prípadne rozmixujeme. Pipravíme si z cukru karamel, zalejeme vodou, pridáme horčicu, smotanu a múku na zahustenie. Ochutíme citrónovou kôrou a citrónovou šťavou.

Guláš z diviny

Suroviny: divina 300 g na 1 porciu, zemiaky 200 - 250 g na 1 porciu, bravčovú masť, cibuľu, cesnak, zeleninu, korenie, soľ, voda, rasca.

Postup: Mäso umyjeme vcelku, odblaníme, odkrojíme väčšie kusy loja. Ak máme, môžeme použiť do vývaru aj kosti vcelku. Mäso pokrájame na stredne veľké kocky a ešte premyjeme dvakrát vo vode. V nádobe rozpustíme masť, pridáme očistenú pokrájanú cibuľu a rascu. Cibuľku udusíme do zlatista, odstavíme zo zdroja tepla a pridáme mletú papriku. Miešame pokiaľ nadobudne červenú farbu. Začneme postupne pridávať mäso, zeleninu, korenie a máličko soli. Ďalej pridáme na plátky pokrájané zemiaky. Podlejeme teplou vodou a dusíme cca 1 hod. Keď je už mäso mäkké, pridáme zvyšné zemiaky. Približne 10 min. pred dovarením prelisujeme si očistený cesnak a na záver trochu majoránky.

Vnútornosti z diviny - Jágerček

Tieto možno upravovať dvoma spôsobmi. Prvý spôsob je, že sa pripravujú spolu všetky vnútornosti, t. j. pečeň, pľúca, obličky a srdce. Tu je potrebné dodržať poradie dusenia a to tak, že sa ako prvé dusia pľúcka, srdce a obličky a nakoniec pečeň. Príprava trvá 1 a 1/2 hodiny. Druhý spôsob je, že sa samostatne pripravuje pečeň. Tento spôsob trvá asi 20 minút.

Suroviny: Vnútornosti z diviny, 400 g bravčovej masti, 3-4 väčšie cibule, 4 lyžice horčice obyčajnej, 1 lyžica soli, vegeta, korenie, červená paprika, 2 dcl červeného vína.

Postup: Pečeň z diviny si odblaníme, povyrezujeme kanáliky, pokrájame na plátky cca 1 cm hrubé, plátky na rezance. V pripravenej rajnici (kotlíku) rozpustíme masť. Pridáme 2-3 nadrobno nakrájané cibule, podusíme do zlatista. Pridáme trošku červenej papriky a za stáleho miešania odstavíme nabok. Pridáme pečienku, horčicu a ďalej dusíme 10 min. Pred dokončením zhruba 3 - 5 minút pridáme zbytok cibule a premiešame. Po 5 min. nádobu odstavíme, pridáme trošku soli, vegetu, riadne premiešame, necháme 2 - 3 minúty postáť, aby zmes prešla soľou, pridáme červené víno.

Príloha: chlieb, prípadne zemiaky, zeleninový šalát alebo červená kapusta a červené víno.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  2. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  3. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  4. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  5. Aj matematika sa dá skrotiť
  6. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  7. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  8. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  9. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  10. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 16 948
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 492
  3. Aká je chémia vôní 12 625
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 10 819
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 462
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 983
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 717
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 278
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 861
  10. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 6 395
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Škola cez počítač: Žiaci sa zatajujú, učitelia nemajú kontrolu

Rodičov to stojí nemálo peňazí. Župa už ide dávať študentom notebooky.

Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Správca vybuchnutej bytovky v Prešove spomína na okamihy hrôzy

Chceme sa tam vrátiť, vraví.

Mojmír Květoň na Mukačevskej 7 v Prešove rok po výbuchu.
Vianočné trhy vytvárajú atmosféru vo väčšine slovenských miest.
Vpravo Volodymyr, vedľa neho jeho advokátka. Eskorta ho odvádza do väznice.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Haščák.
Dobré ráno

Dobré ráno: Po Haščákovi môže prísť na rad Fico

Haščákovi hrozí 20 rokov za mrežami.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

S Haščákom v pyžame

Keby zaspieval, zničí nielen milovníka koly, ale aj povesť bývalých reformných strán.

Peter Schutz
Petra Vlhová (vľavo) a Veronika Velez-Zuzulová.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop