Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Neďaleko Čierneho Balogu na romantickej lesnej čistinke stojí drevená horáreň. Opodiaľ zurčí potôčik a pani Emília Giertlová, ktorá tu strávila viac

ako tridsať rokov svojho života, si na ne spomína takto: "Prišli sme sem veľmi mladí, obaja... Nemala som ešte ani dvadsať a život tu veru nebol ľahký. Nemali sme elektrinu ani vodu. Cesty sú dodnes v týchto končinách neschodné, a keď v zime naváľalo snehu, tak sa sem ani nedalo dostať. Dni plynuli v robote, bolo treba nanosiť vodu, obriadiť statok, postarať sa o deti, navariť, vyprať, a tak stále dookola. Televízia ani rozhlas nebol, ale deťom to nechýbalo. Stále boli vonku, hrali sa v hore, či pri potoku... Myslím, že sme tu boli šťastní."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pani horárka, inak ju v Čiernom Balogu nik nenazve, už dnes býva v dedine, predsa len je to pohodlnejší život. Rada sa však vracia do minulosti a keď je čas, rozpráva neuveriteľné príhody, pri ktorých niekedy behá až mráz po chrbte... Zvery chodievali k horárni pravidelne, bežne sa dali vidieť popásajúce sa srnky i jelene, spoločnosť im robili divé zajace i ježkovia a občas sem zablúdil aj medveď. Jeden, mimoriadne statný kus, vážil takmer dva metráky, si zvykol chodievať až celkom blízko. Domácim nielenže naháňal strach, ale raz sa mu dokonca podarilo strhnúť aj býka a to už bolo priveľa. Horár zorganizoval lov a medveď podľahol. Všetkým sa uľavilo a zvedaví boli najmä na to, ako bude chutiť medvedie mäsko. "Odrali sme ho z kože a tie najlepšie kusy mäsa sme vyrezali. Prešpikovala som ho slaninkou, napácovala a dala piecť. Piekol sa vari tri hodiny, ale nebol dobrý... Mäso bolo tvrdé, húževnaté, bol to starý medveď." Pani Emília častejšie ako iné gazdiné varievala všakovaké jedlá z diviny. Medzi vychýrené pochúťky patrí "jágereček" - jedlo z vnútorností srnčej zveri. Medzi poľovníkmi je zaužívaný nepísaný zákon, že vnútornosti vždy patria tomu, kto zver zastrelil. Preto túto špecialitu bežní ľudia jedávali málokedy. Spôsob ako sa dostať k mäsku z diviny sa však vždy našiel. Pytliaci chytali zver do sľučiek, pascí, sietí a jám. Vtáky zvykli chytať aj na lep. Pytliactvo bolo vždy prísne trestané, dokonca aj vtedy, ak bolo zabité zviera v sebaobrane alebo pri chránení majetku. Napriek zákazom a trestom chodievali chlapci loviť do odľahlejších revírov, najčastejšie v noci. Zabité zviera zvyčajne rozrezali na kusy a odnášali ho vo vreciach či kapsách domov. Stravu ľudu z času na čas dopĺňala srňacina, jelenie mäso, mäso z diviaka a zajacov. Z pernatej zveri to boli jarabice, bažanty, sluky, divé kačice, holuby a ako doplnok k strave sa zbierali aj ich vajcia.

SkryťVypnúť reklamu

Horárka si pamätá na nejeden pohon na pytliakov, ktorých bolo v čiernobalockých lesoch vždy dosť. Popri rozprávaní pani Emília aj varila, prichystala srnčí guláš, do ktorého na záver nezabudla hodiť vetvičku čečiny - pre chuť a vôňu. Na cestu nám nabalila košík žltučkých kuriatok, ktoré ráno našla v lese a originálne recepty, ktoré sa v rodinách horárov tradujú z pokolenia na pokolenie.

Divina na kyslo

Suroviny: 800 g diviny zo stehna, prípadne vykostené karé, 100 g údenej slaniny, koreňová zelenina - mrkva, petržlen, kaleráb, cibuľa, mleté korenie, soľ, vegeta, 2 lyžičky octu, 1 l vody. Na prípravu karamelu 3 lyžice cukru, lyžička horčice, 2 lyžice múky a 1 a 1/2 dcl smotany.

Príloha: halušky

Postup: Mäso umyjeme, odblaníme a prešpikujeme slaninkou. Vodu prevaríme, do vychladnutej pridáme ocot, soľ, vegetu, bobkový list a očistenú pokrájanú koreňovú zeleninu. (Mäso sa môže pripraviť dopredu 8, prípadne 24 hod., ale sa môže pripravovať aj ihneď.) Mäso so zeleninou necháme uvariť do mäkka. Po uvarení sa nechá vychladnúť a nakrája sa na porcie. Zeleninu prepasírujeme, prípadne rozmixujeme. Pipravíme si z cukru karamel, zalejeme vodou, pridáme horčicu, smotanu a múku na zahustenie. Ochutíme citrónovou kôrou a citrónovou šťavou.

SkryťVypnúť reklamu

Guláš z diviny

Suroviny: divina 300 g na 1 porciu, zemiaky 200 - 250 g na 1 porciu, bravčovú masť, cibuľu, cesnak, zeleninu, korenie, soľ, voda, rasca.

Postup: Mäso umyjeme vcelku, odblaníme, odkrojíme väčšie kusy loja. Ak máme, môžeme použiť do vývaru aj kosti vcelku. Mäso pokrájame na stredne veľké kocky a ešte premyjeme dvakrát vo vode. V nádobe rozpustíme masť, pridáme očistenú pokrájanú cibuľu a rascu. Cibuľku udusíme do zlatista, odstavíme zo zdroja tepla a pridáme mletú papriku. Miešame pokiaľ nadobudne červenú farbu. Začneme postupne pridávať mäso, zeleninu, korenie a máličko soli. Ďalej pridáme na plátky pokrájané zemiaky. Podlejeme teplou vodou a dusíme cca 1 hod. Keď je už mäso mäkké, pridáme zvyšné zemiaky. Približne 10 min. pred dovarením prelisujeme si očistený cesnak a na záver trochu majoránky.

Vnútornosti z diviny - Jágerček

Tieto možno upravovať dvoma spôsobmi. Prvý spôsob je, že sa pripravujú spolu všetky vnútornosti, t. j. pečeň, pľúca, obličky a srdce. Tu je potrebné dodržať poradie dusenia a to tak, že sa ako prvé dusia pľúcka, srdce a obličky a nakoniec pečeň. Príprava trvá 1 a 1/2 hodiny. Druhý spôsob je, že sa samostatne pripravuje pečeň. Tento spôsob trvá asi 20 minút.

Suroviny: Vnútornosti z diviny, 400 g bravčovej masti, 3-4 väčšie cibule, 4 lyžice horčice obyčajnej, 1 lyžica soli, vegeta, korenie, červená paprika, 2 dcl červeného vína.

Postup: Pečeň z diviny si odblaníme, povyrezujeme kanáliky, pokrájame na plátky cca 1 cm hrubé, plátky na rezance. V pripravenej rajnici (kotlíku) rozpustíme masť. Pridáme 2-3 nadrobno nakrájané cibule, podusíme do zlatista. Pridáme trošku červenej papriky a za stáleho miešania odstavíme nabok. Pridáme pečienku, horčicu a ďalej dusíme 10 min. Pred dokončením zhruba 3 - 5 minút pridáme zbytok cibule a premiešame. Po 5 min. nádobu odstavíme, pridáme trošku soli, vegetu, riadne premiešame, necháme 2 - 3 minúty postáť, aby zmes prešla soľou, pridáme červené víno.

Príloha: chlieb, prípadne zemiaky, zeleninový šalát alebo červená kapusta a červené víno.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  2. V Malackách vybudovali čajové impérium
  3. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  4. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  5. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  6. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  7. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  2. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  3. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  4. V Malackách vybudovali čajové impérium
  5. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  6. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  7. LESY SR otvorili predajňu Lesnícke pochúťky
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 449
  2. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 12 358
  3. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 8 780
  4. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 5 885
  5. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 430
  6. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 282
  7. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 4 102
  8. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 754
  1. Tomáš Kuvik: Veľká cena Azerbajdžanu 2025 – Pred štartom bitky v Baku
  2. Ivan Mlynár: Pán Peter Tkačenko, na samozvaného šerifa sa hráte vy a nie Štefan Hamran.
  3. Juraj Droppa: Malé konštrukčné chyby v školskej reforme
  4. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
  5. Michal Dolňan: Keď generálny prokurátor odkazuje predsedovi vlády, ktorý odkázal jemu...
  6. Miroslav Daniš: Parlamentná demokracia ? ZABUDNITE !!!
  7. Branislav Hláčik: Komando Tiger - Kapitola 10
  8. Štefan Šturdzík: Fico zaútočil a vie prečo a kedy. Načasovanie nieje náhodné.
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 99 576
  2. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 22 194
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 12 929
  4. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 509
  5. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 7 139
  6. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 7 049
  7. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli... 4 943
  8. Erik Kiss: Táto krajina nie je pre nikoho 4 106
  1. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  2. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
  3. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  4. Tupou Ceruzou: Konsolidácia
  5. Marcel Rebro: Fuminori Tsuchiko odkazuje: Arigato! Za 24 hodín máme financie na 5000 porcií
  6. Marian Nanias: Nový jadrový energoblok pre Slovensko?
  7. Radko Mačuha: Osobná skúsenosť s Róbertom Ficom.
  8. Jana Čavojská: Obed pre 500 nezlomných obyvateľov Charkiva
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu