Korzár logo Korzár
Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Vicemajsterka sveta v miešaní nápojov najviac ľúbi čistý kvalitný koňak

Svit - Je lektorkou Slovenskej barmanskej asociácie (SkBA) a členkou medzinárodnej barmanskej asociácie. Prvým jej veľkým medzinárodným úspechom bolo

víťazstvo na súťaži Gastroprag v roku 1990, kde sa predstavili zástupcovia 35 krajín zo štyroch kontinentov. Po rozpade federácie vyhrala európsku súťaž barmanov vo Viedni v roku 1996. Bezpochyby najväčším úspechom je však účasť na svetovom šampionáte v portugalskom Lisabone o dva roky neskôr, kde sa stala vicemajsterkou sveta. Taká je vizitka rodáčky spod Tatier Marty Dunajovej, ktorá cez víkend vo Svite pokrstila svoju prvú knihu, venovanú tajomstvám miešaných nápojov.

Vrcholom vašej kariéry je zatiaľ druhé miesto na majstrovstvách sveta. S kým drinkom ste súťažili?

- Nápoj sa volal Spirit of Lisboa. Bol žltkastej farby a určený na podávanie po jedle, čo sa v našich kruhoch zvykne označovať slovíčkom digestiv. Použila som gin, apricot brandy, cointreau, biele cinzano a hrušková šťava. Pohár som napokon ozdobila koktailovou hruškou, ríbezľami a mätou piepornou.

Aký je váš typický rukopis pri miešaní nápojov?

- Okrem lahodnej chute sa snažím orientovať tiež na sfarbenie drinku. Ak napríklad miešam nápoj v Tatrách, vynorí sa mi v mysli modrá predstava našich hôr s bielym "zasneženým" pozadím. Samozrejme, inšpiruje ma tiež človek, pre ktorého nápoj pripravujem. Preto je občajne mojou prvou otázkou, či nápoj má byť suchý, polosuchý, alebo sladký. Ak má konzument o ňom aspoň akú-takú predstavu, značne mi to uľahčuje prácu. Najradšej totiž robím nápoje priamo na mieru.

Väčšina receptov vo vašej knihe sa začína slovným spojením - šejker naplníme ľadom… Také jednoduché to však zrejme nebude.

- Skutočne, príprava každého miešaného nápoja má vlastnú technológiu. Nielenže sa navzájom odlišujú originálnym výberom a použitím jednotlivých surovín, ale sú tiež určené na rôzne príležitosti a rôznym spôsopom sa pohrávajú so zmyslami konzumenta.

Umenie miešať nápoje je staré niekoľko storočí. Napriek tomu, na Slovensku sa zatiaľ udomácnilo len vo vyšších kruhoch. V čom je jeho čaro?

- Prostredníctvom miešaných nápojov sa aj u nás naskytla možnosť pozdvihnúť kultúru pitia. Preferujem decentný prístup ako pri príprave jedál, tak aj pri príprave nápojov. Miešané nápoje dokážu navodiť veľmi príjemnú až sviatočnú atmosféru. Čo však je naozaj škoda, táto tematika je u nás zatiaľ len v plienkach. Našťastie, v ostatných rokoch došlo k značnému cestovateľskému boomu a aj našinec sa v zahraničí čoraz častejšie stretáva s miešanými nápojmi, prichádza im na chuť a potom po návrate ich vyhľadáva aj u nás.

Predstavujete svoju knihu. Nachádza sa v nej množstvo receptov, takpovediac celé vaše know-how. Nemáte problém podeliť sa o poznatky, ktoré ste roky prácne zhromažďovali?

- Práve to je poslaním mojej knihy. Sama som sa naučila technológiu výroby či už saké v Japonsku, vermútových vín v Taliansku, alebo koňakov vo Francúzsku. Práve tieto vedomosti som chcela sprostredkovať profesionálom i laikom, ktorí našli zaľúbenie v miešaných nápojoch a chcú ich pripravovať či už pre seba alebo svojich hostí.

Ktorým svetovo známym osobnostiam ste servírovali svoje nápoje?

- Okrem iných to bola počas Zimných olympijských hier v Nagane v roku 1998 napríklad japonská cisárska rodina. Pripravila som im aperitív v podobe ich štátnej vlajky - biely nápoj s červenou čerešničkou uprostred. Drink som robila tiež pre predsedu Medzinárodného olympijského výboru Juana Antonia Samarancha. Ten si dal nápoj s príznačným názvom Marta - Maria. Prvé z mien je moje a druhé zase patrilo jeho vtedy už nebohej manželke. Predseda parlamentu Nového Južného Walesu si rovnako počas olympijských hier v Sydny pred poldruha rokom dal do modra ladený drink s názvom Bielovodská dolina.

Vaše umenie určite ochutnali aj niektorí domáci prominenti.

- Spomeniem napríklad legendárneho hokejistu Petra Šťastného. Ten si dal drink zhotovený na báze suchého vína. Pravda, nechýbal ani exprezident Michal Kováč, ktorý si asi pred troma rokmi pochutil na už spomínanom Spirit of Lisboa.

Vieme o vás, že hoci sa špecializujete na miešané nápoje, osobne preda len preferujete čistý destilát. Ktorý?

- Je pravda, že nepohrdnem dobrým miešaným nápojom. Najradšej zo všetkého však mám koňak.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  4. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  5. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  8. Aká je chémia vôní
  9. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Aká je chémia vôní
  8. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  9. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  10. Bývanie v meste predlžuje život
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 065
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 18 005
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 700
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 000
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 436
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 258
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 884
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 600
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 183
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Rozhovor

Archeológ: Hrady síce opravujeme, ale tie nežijú

Michal Keruľ chcel odhaľovať poklady histórie, teraz ich pomáha strážiť.

Michal Keruľ s rodinou.
Humenskí poslanci nájomnú zmluvu so spracovateľom ovocia neschválili.
Vrak pred rodinným domom začínajú úrady riešiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Návštevníci u sv. Michala a spev Moniky (týždeň podľa Schutza)

Z radu kajúcnikov je exštátna tajomníčka zrejme vôbec najvýbušnejší materiál.

Ústavnoprávny výbor vypočúva kandidátov na generálneho prokurátora.
Pavol Jarčuška počas tlačovej konferencie k aktuálnej pandemickej situácii.
Miesto atentátu na jadrového vedca.
Mária Kolíková

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop