víťazstvo na súťaži Gastroprag v roku 1990, kde sa predstavili zástupcovia 35 krajín zo štyroch kontinentov. Po rozpade federácie vyhrala európsku súťaž barmanov vo Viedni v roku 1996. Bezpochyby najväčším úspechom je však účasť na svetovom šampionáte v portugalskom Lisabone o dva roky neskôr, kde sa stala vicemajsterkou sveta. Taká je vizitka rodáčky spod Tatier Marty Dunajovej, ktorá cez víkend vo Svite pokrstila svoju prvú knihu, venovanú tajomstvám miešaných nápojov.
Vrcholom vašej kariéry je zatiaľ druhé miesto na majstrovstvách sveta. S kým drinkom ste súťažili?
- Nápoj sa volal Spirit of Lisboa. Bol žltkastej farby a určený na podávanie po jedle, čo sa v našich kruhoch zvykne označovať slovíčkom digestiv. Použila som gin, apricot brandy, cointreau, biele cinzano a hrušková šťava. Pohár som napokon ozdobila koktailovou hruškou, ríbezľami a mätou piepornou.
Aký je váš typický rukopis pri miešaní nápojov?
- Okrem lahodnej chute sa snažím orientovať tiež na sfarbenie drinku. Ak napríklad miešam nápoj v Tatrách, vynorí sa mi v mysli modrá predstava našich hôr s bielym "zasneženým" pozadím. Samozrejme, inšpiruje ma tiež človek, pre ktorého nápoj pripravujem. Preto je občajne mojou prvou otázkou, či nápoj má byť suchý, polosuchý, alebo sladký. Ak má konzument o ňom aspoň akú-takú predstavu, značne mi to uľahčuje prácu. Najradšej totiž robím nápoje priamo na mieru.
Väčšina receptov vo vašej knihe sa začína slovným spojením - šejker naplníme ľadom… Také jednoduché to však zrejme nebude.
- Skutočne, príprava každého miešaného nápoja má vlastnú technológiu. Nielenže sa navzájom odlišujú originálnym výberom a použitím jednotlivých surovín, ale sú tiež určené na rôzne príležitosti a rôznym spôsopom sa pohrávajú so zmyslami konzumenta.
Umenie miešať nápoje je staré niekoľko storočí. Napriek tomu, na Slovensku sa zatiaľ udomácnilo len vo vyšších kruhoch. V čom je jeho čaro?
- Prostredníctvom miešaných nápojov sa aj u nás naskytla možnosť pozdvihnúť kultúru pitia. Preferujem decentný prístup ako pri príprave jedál, tak aj pri príprave nápojov. Miešané nápoje dokážu navodiť veľmi príjemnú až sviatočnú atmosféru. Čo však je naozaj škoda, táto tematika je u nás zatiaľ len v plienkach. Našťastie, v ostatných rokoch došlo k značnému cestovateľskému boomu a aj našinec sa v zahraničí čoraz častejšie stretáva s miešanými nápojmi, prichádza im na chuť a potom po návrate ich vyhľadáva aj u nás.
Predstavujete svoju knihu. Nachádza sa v nej množstvo receptov, takpovediac celé vaše know-how. Nemáte problém podeliť sa o poznatky, ktoré ste roky prácne zhromažďovali?
- Práve to je poslaním mojej knihy. Sama som sa naučila technológiu výroby či už saké v Japonsku, vermútových vín v Taliansku, alebo koňakov vo Francúzsku. Práve tieto vedomosti som chcela sprostredkovať profesionálom i laikom, ktorí našli zaľúbenie v miešaných nápojoch a chcú ich pripravovať či už pre seba alebo svojich hostí.
Ktorým svetovo známym osobnostiam ste servírovali svoje nápoje?
- Okrem iných to bola počas Zimných olympijských hier v Nagane v roku 1998 napríklad japonská cisárska rodina. Pripravila som im aperitív v podobe ich štátnej vlajky - biely nápoj s červenou čerešničkou uprostred. Drink som robila tiež pre predsedu Medzinárodného olympijského výboru Juana Antonia Samarancha. Ten si dal nápoj s príznačným názvom Marta - Maria. Prvé z mien je moje a druhé zase patrilo jeho vtedy už nebohej manželke. Predseda parlamentu Nového Južného Walesu si rovnako počas olympijských hier v Sydny pred poldruha rokom dal do modra ladený drink s názvom Bielovodská dolina.
Vaše umenie určite ochutnali aj niektorí domáci prominenti.
- Spomeniem napríklad legendárneho hokejistu Petra Šťastného. Ten si dal drink zhotovený na báze suchého vína. Pravda, nechýbal ani exprezident Michal Kováč, ktorý si asi pred troma rokmi pochutil na už spomínanom Spirit of Lisboa.
Vieme o vás, že hoci sa špecializujete na miešané nápoje, osobne preda len preferujete čistý destilát. Ktorý?
- Je pravda, že nepohrdnem dobrým miešaným nápojom. Najradšej zo všetkého však mám koňak.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.