Nutellové guľky
2 lyžice Nutelly, pol vrecúška pomletých alebo rozmixovaných piškót, 2 lyžice koňaku alebo rumu, ak budú jesť deti, iba mlieka.
Všetko dáme do misky, vypracujeme hmotu, z ktorej vytvarujeme guľky. Obalíme ich v nastrúhaných orieškoch a dáme do papierových košíčkov.
Lanýže
100 g kokosovej múčky pomelieme v mlynčeku na mak, 80 g kakaa, 250 g práškového cukru, 90 g masla, 3 - 4 lyžičky rumu.
Na doske premiešame pomletý kokos, kakao, cukor, pridáme maslo, rum, vypracujeme a cesto dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí pokrájame na kocky, obalíme v kakaovom prášku a dáme do košíčkov, prípadne necháme iba voľne na ozdobnom tanieri.
Hríbiky z kokosového cesta
160 g práškového cukru, 300 g hladkej múky, 300 g masla, 1 vajce, 170 g strúhaného kokosu, citrónová kôra, pol lyžičky škorice, potravinárska farba, biela a hnedá čokoláda na ozdobu.
Krém: 1 dl mlieka, 100 g nastrúhaného kokosu, 80 g masla, 50 g práškového cukru.
Sypké prísady zmiešame, pridáme mäkké maslo a vajce, cesto dobre vypracujeme a necháme v chladničke asi hodinu odstáť. Potom ho vyvaľkáme a vykrajujeme hríbiky. Pečieme dozlatova. Po vychladnutí spájame kokosovým krémom.
Na krém privedieme mlieko do varu, pridáme kokosovú múčku a na miernom ohni ešte krátko povaríme. Po vychladnutí pridáme maslo vymiešané s cukrom. Hlavičky hríbikov polievame hnedou čokoládou a hríbik bielou. Hneď namáčame hríbik do kokosu zafarbeného zelenou potravinárskou farbou, ktorá vytvorí trávu.
Srdiečka
250 g šľahačkovej smotany, 250 g hladkej múky, 250 g stuženého tuku, práškový a vanilkový cukor na posypanie.
Zo smotany, hladkej múky a tuku vypracujeme cesto, ktoré necháme asi 1 hodinu v chladničke odpočinúť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme plát asi pol cm vysoký a vykrajujeme formičkou srdiečka. Pečieme dozlatova v predhriatej rúre. Ešte horúce obaľujeme v práškovom cukre s vanilkovým cukrom.
Bezlepkové medvedie labky
350 g bezlepkovej múky, 170 g masla, 150 g práškového cukru, 1 žĺtok, 1 vajce, 140 g mletých nelúpaných mandlí, 30 g strúhanej čokolády na varenie, mletá škorica, čokoláda, mandle, olej na formičky.
Parížska šľahačka: Pol litra šľahačkovej smotany, 40 g kakaa, 50 g krupicového cukru.
Múku, maslo a cukor na doske premiešame, pridáme žĺtok, vajce, mandle, čokoládu, škoricu a rýchlo vypracujeme cesto. Necháme asi hodinu odležať v chladničke. Potom rozdelíme na približne rovnaké kúsky, tie vtláčame do olejom vymastených formičiek a upečieme v stredne vyhriatej rúre. Pred podávaním ich nastriekame parížskou šľahačkou, posypeme strúhanou čokoládou a ozdobíme olúpanými mandľami.
Parížska šľahačka: Deň pred konzumovaním uvedené prísady za stáleho miešania prevaríme, vychladíme a odložíme do chladničky. Pred podávaním ušľaháme hustý krém.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.