Korzár logo Korzár
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Recepty z Myslavy 1.

Včera bol jeden zo strídžich dní. Na Luciu je najkratší deň v roku a podľa povier činnosť zlých síl, ktorých domovom bola tma, vrcholila. V tento deň

nesmela cudzia žena prísť na dvor (mohla to byť prezlečená striga), z domu sa nesmelo nič požičať, ale ani vrátiť. Pred strigami mali gazdovstvá uchrániť "Luciine kríže", ktoré sa robili kolomažou na dvere domov, stajní a hospodárskych budov. Niekde ich robili i cesnakom a cesnak sa v tento deň dával do krmiva zvieratám, jedli ho tiež ľudia, pretože sa verilo, že všetkých ochráni od zlého. "V tento deň, spomína pani Mária Barbuščiaková z Myslavy,"sme si ako dievčence napísali na lístky mená dvanástich chlapcov, ktorí boli najkrajší v dedine a o ktorých sme mali záujem. Trinásty lístok musel byť prázdny. Od Lucie po 'hody' (Vianoce) sme každý deň jeden poskladaný lístoček hodili do ohňa. Po polnočnej už potom každá z nás rýchlo utekala domov a s búšiacim srdcom vytiahla ten posledný lístok. Mnohé z nás sa potešili, ale tie, ktorým ostal lístok bez mena, boli smutné. Znamenalo to, že v nasledujúcom roku budú samé."

Gazdiné v Myslave, tak ako inde, sa už od Michala starostlivo pripravovali na sviatky. V komore muselo byť dosť múky, hlinené nádoby boli plné masti zo zabíjačky - šmaľca, ale aj nasoleného masla. Nechýbal ani mak, fazuľa, slanina a šetrili sa najmä vajíčka, aby ich bolo dosť na vianočné koláče. Gazdiné ich starostlivo odkladali do zrna, tenším koncom dolu, aby sa nepokazili. Plná komora bola pýchou každej gazdinej, stodola zas gazdu. Typický myslavský dom bol postavený z "vaľkov" tehál z nepálenej hliny. Obielený bol svetlomodrou farbou a spodný pás - sokeľ - bol natretý čiernou farbou, zvyčajne tou, ktorou sa mazali sporáky. Do jedného z takýchto domov sa na celý týždeň nasťahoval aj náš kulinársky televízny štáb, aby tu natočil posledné časti nášho etnografického putovania za starosvetskými receptami. O ľudovej kultúre v Myslave sme sa toho dozvedeli mnoho od zanietenej folkloristky pani Agnesy Vargovej, ktorá už v roku 1955, ako učiteľka miestnej základnej školy, zorganizovala folklórnu skupinu. Tety - kuchárky nás zasvätili do tajov myslavských receptov a varili nielen pre kameru, ale aj pre celý štáb. Veľmi nám chutili beľuše - koláče, ktoré sa piekli v Myslave odjakživa. Nezaobišli sa bez nich žiadne sviatky a je tomu tak podnes. Pani Mária spomína na to, že keď ako deti videli ísť Košičanov v nedeľu po Myslave, kričali: "Mamo, krijce z peca beľuše, bo idu košicke hladoše!"

Myslavské beľuše sú z kysnutého cesta a tradične ich pekávali v peci. Gazdiné ich plnili rôznymi plnkami - tvarohovou, kapustovou, ale aj lekvárom, makom, či kašou z prosa. Okrem bohatej výslužky z týchto skvelých koláčov nám tety kuchárky pribalili aj rôzne recepty, a tak ich teraz ponúkame aj čitateľom Víkendu.

Kapustnica s bielym koláčom

1 kg kyslej kapusty, 750 g údenej krkovičky, 2 domáce klobásy, 200 g sušených húb, 1 cibuľa, cesnak, sušené slivky, 1 zemiak, čierne celé korenie, soľ, červená mletá paprika.

Postup: Do veľkého hrnca dáme variť údené mäso. Keď je polomäkké, pridáme kyslú kapustu, klobásy, sušené, vopred namočené huby a všetky koreniny vrátane cibule a sušených sliviek. Na miernom ohni varíme do mäkka. Keď je mäsko mäkké, vyberieme ho a nakrájame, rovnako, ako klobásky, na menšie kúsky. Kapustu zahustíme nastrúhaným zemiakom, premiešame a odstavíme.

Kapusta sa podáva s bielym koláčom. Biely koláč si pripravíme z pol kila polohrubej múky, 2 žĺtkov, trocha soli, droždia, mlieka a cukru. Kvások zmiešame s múkou, žĺtkami, pridáme trošku soli, cukru, podľa potreby mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho vykysnúť. Po vykysnutí ho uložíme do vymastenej formy a pečieme do zlatova.

Beľuše

1 kg polohrubej múky, mlieko, vajcia, droždie, cukor, soľ, tuk, 200 g prosa.

Na sladkú plnku: tvaroh, lekvár, mak, orechy, hlávková kapusta, škorica, vanilkový cukor.

Postup: Do misy preosejeme 1 kg polohrubej múky, v prostriedku urobíme jamku, do ktorej nalejeme vlažné, mierne osladené mlieko. Pridáme rozdrobené droždie a kvások necháme vykysnúť. Po vykysnutí pridáme soľ, 1 vajce a lyžicu masti. Všetko vypracujeme na polotuhé cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom cesto vyvaľkáme na doske na hrúbku 1,5 cm a urobíme kruh, na ktorý rozotrieme plnku. Potreté cesto preložíme zo štyroch strán tak, aby v strede koláča bolo vidno plnku. Pečieme na vymastenom plechu v dobre vyhriatej rúre. Po upečení potrieme masťou a zakryjeme obrúskom.

Plnky:

- Z prosa - prebraté proso uvaríme s trochou vody na kašu, osladíme.

- Maková - pomletý mak zalejeme trochou vody, ocukríme.

- Orechová - pomleté orechy zalejeme horúcim mliekom, osladíme.

- Zo sladkej kapusty - nadrobno nakrájanú kapustu podusíme a osladíme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  2. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 511
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 922
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 14 125
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 969
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 523
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 417
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 063
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 755
  9. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 576
  10. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Rozhovor

Archeológ: Hrady síce opravujeme, ale tie nežijú

Michal Keruľ chcel odhaľovať poklady histórie, teraz ich pomáha strážiť.

Michal Keruľ s rodinou.
Humenskí poslanci nájomnú zmluvu so spracovateľom ovocia neschválili.
Vrak pred rodinným domom začínajú úrady riešiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Potrebovali ísť k blízkym a nepustili ich. Neboli privilegovaní ako Kollár

Nemocnice väčšinou púšťajú príbuzných k zomierajúcim.

Šéfa parlamentu Borisa Kollára v nemocnici najviac navštevovala bývalá manželka Linda Rezešová. Na fotografii sú na plese v Opere v roku 2008.

Návštevy Kollára v nemocnici volajú po demisii

V druhom slede kandidátov na politický koniec sa tlačia glosátori.

Peter Schutz

Jazdenie na nákladných vlakoch nie je romantika

Amin Palma skáče na vlaky v Mexiku aj v Čadci.

Na nákladných vlakoch musia byť čierni pasažieri pripravení na každé počasie, na bod mrazu aj horúčavy. Na snímke je jeden z Aminových spolujazdcov.
 Presvedčí Kristen Stewart v úlohe princeznej Diany?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop