Korzár logo Korzár

Recepty z Myslavy 1.

Včera bol jeden zo strídžich dní. Na Luciu je najkratší deň v roku a podľa povier činnosť zlých síl, ktorých domovom bola tma, vrcholila. V tento deň

nesmela cudzia žena prísť na dvor (mohla to byť prezlečená striga), z domu sa nesmelo nič požičať, ale ani vrátiť. Pred strigami mali gazdovstvá uchrániť "Luciine kríže", ktoré sa robili kolomažou na dvere domov, stajní a hospodárskych budov. Niekde ich robili i cesnakom a cesnak sa v tento deň dával do krmiva zvieratám, jedli ho tiež ľudia, pretože sa verilo, že všetkých ochráni od zlého. "V tento deň, spomína pani Mária Barbuščiaková z Myslavy,"sme si ako dievčence napísali na lístky mená dvanástich chlapcov, ktorí boli najkrajší v dedine a o ktorých sme mali záujem. Trinásty lístok musel byť prázdny. Od Lucie po 'hody' (Vianoce) sme každý deň jeden poskladaný lístoček hodili do ohňa. Po polnočnej už potom každá z nás rýchlo utekala domov a s búšiacim srdcom vytiahla ten posledný lístok. Mnohé z nás sa potešili, ale tie, ktorým ostal lístok bez mena, boli smutné. Znamenalo to, že v nasledujúcom roku budú samé."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Gazdiné v Myslave, tak ako inde, sa už od Michala starostlivo pripravovali na sviatky. V komore muselo byť dosť múky, hlinené nádoby boli plné masti zo zabíjačky - šmaľca, ale aj nasoleného masla. Nechýbal ani mak, fazuľa, slanina a šetrili sa najmä vajíčka, aby ich bolo dosť na vianočné koláče. Gazdiné ich starostlivo odkladali do zrna, tenším koncom dolu, aby sa nepokazili. Plná komora bola pýchou každej gazdinej, stodola zas gazdu. Typický myslavský dom bol postavený z "vaľkov" tehál z nepálenej hliny. Obielený bol svetlomodrou farbou a spodný pás - sokeľ - bol natretý čiernou farbou, zvyčajne tou, ktorou sa mazali sporáky. Do jedného z takýchto domov sa na celý týždeň nasťahoval aj náš kulinársky televízny štáb, aby tu natočil posledné časti nášho etnografického putovania za starosvetskými receptami. O ľudovej kultúre v Myslave sme sa toho dozvedeli mnoho od zanietenej folkloristky pani Agnesy Vargovej, ktorá už v roku 1955, ako učiteľka miestnej základnej školy, zorganizovala folklórnu skupinu. Tety - kuchárky nás zasvätili do tajov myslavských receptov a varili nielen pre kameru, ale aj pre celý štáb. Veľmi nám chutili beľuše - koláče, ktoré sa piekli v Myslave odjakživa. Nezaobišli sa bez nich žiadne sviatky a je tomu tak podnes. Pani Mária spomína na to, že keď ako deti videli ísť Košičanov v nedeľu po Myslave, kričali: "Mamo, krijce z peca beľuše, bo idu košicke hladoše!"

SkryťVypnúť reklamu

Myslavské beľuše sú z kysnutého cesta a tradične ich pekávali v peci. Gazdiné ich plnili rôznymi plnkami - tvarohovou, kapustovou, ale aj lekvárom, makom, či kašou z prosa. Okrem bohatej výslužky z týchto skvelých koláčov nám tety kuchárky pribalili aj rôzne recepty, a tak ich teraz ponúkame aj čitateľom Víkendu.

Kapustnica s bielym koláčom

1 kg kyslej kapusty, 750 g údenej krkovičky, 2 domáce klobásy, 200 g sušených húb, 1 cibuľa, cesnak, sušené slivky, 1 zemiak, čierne celé korenie, soľ, červená mletá paprika.

Postup: Do veľkého hrnca dáme variť údené mäso. Keď je polomäkké, pridáme kyslú kapustu, klobásy, sušené, vopred namočené huby a všetky koreniny vrátane cibule a sušených sliviek. Na miernom ohni varíme do mäkka. Keď je mäsko mäkké, vyberieme ho a nakrájame, rovnako, ako klobásky, na menšie kúsky. Kapustu zahustíme nastrúhaným zemiakom, premiešame a odstavíme.

SkryťVypnúť reklamu

Kapusta sa podáva s bielym koláčom. Biely koláč si pripravíme z pol kila polohrubej múky, 2 žĺtkov, trocha soli, droždia, mlieka a cukru. Kvások zmiešame s múkou, žĺtkami, pridáme trošku soli, cukru, podľa potreby mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho vykysnúť. Po vykysnutí ho uložíme do vymastenej formy a pečieme do zlatova.

Beľuše

1 kg polohrubej múky, mlieko, vajcia, droždie, cukor, soľ, tuk, 200 g prosa.

Na sladkú plnku: tvaroh, lekvár, mak, orechy, hlávková kapusta, škorica, vanilkový cukor.

Postup: Do misy preosejeme 1 kg polohrubej múky, v prostriedku urobíme jamku, do ktorej nalejeme vlažné, mierne osladené mlieko. Pridáme rozdrobené droždie a kvások necháme vykysnúť. Po vykysnutí pridáme soľ, 1 vajce a lyžicu masti. Všetko vypracujeme na polotuhé cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom cesto vyvaľkáme na doske na hrúbku 1,5 cm a urobíme kruh, na ktorý rozotrieme plnku. Potreté cesto preložíme zo štyroch strán tak, aby v strede koláča bolo vidno plnku. Pečieme na vymastenom plechu v dobre vyhriatej rúre. Po upečení potrieme masťou a zakryjeme obrúskom.

Plnky:

- Z prosa - prebraté proso uvaríme s trochou vody na kašu, osladíme.

- Maková - pomletý mak zalejeme trochou vody, ocukríme.

- Orechová - pomleté orechy zalejeme horúcim mliekom, osladíme.

- Zo sladkej kapusty - nadrobno nakrájanú kapustu podusíme a osladíme.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 149
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 10 118
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 333
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 153
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 001
  6. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 2 746
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 406
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 320
  1. Vladimír Bojničan: Bez dôslednej sekularity niet slobodnej demokracie
  2. Anton Kovalčík: Druhá svetová a James Bond z Vatikánu. Prvá časť.
  3. Tomáš Susko: Slnko v sieti pre Vlny? Prečo ocenený scenár nefunguje.
  4. Soňa Kallová: Zelený štvrtok v Tesco
  5. Michal Michňák: Vlastné bývanie? Pre mnohých Slovákov už len sen
  6. Eva Bachletová: Veľkonočný zázrak života
  7. Viktor Pamula: Rozmohol sa nám tu taký nešvár.
  8. Tomáš Vodvářka: Velký pátek jako příležitost
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 136
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 24 952
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 501
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 694
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 613
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 870
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 377
  8. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida. 8 682
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Vladimír Bojničan: Bez dôslednej sekularity niet slobodnej demokracie
  2. Anton Kovalčík: Druhá svetová a James Bond z Vatikánu. Prvá časť.
  3. Tomáš Susko: Slnko v sieti pre Vlny? Prečo ocenený scenár nefunguje.
  4. Soňa Kallová: Zelený štvrtok v Tesco
  5. Michal Michňák: Vlastné bývanie? Pre mnohých Slovákov už len sen
  6. Eva Bachletová: Veľkonočný zázrak života
  7. Viktor Pamula: Rozmohol sa nám tu taký nešvár.
  8. Tomáš Vodvářka: Velký pátek jako příležitost
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 136
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 24 952
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 501
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 694
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 613
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 870
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 377
  8. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida. 8 682
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu