recept na vizovické pečivo, ktoré sa po prvý raz začalo piecť vo Vizoviciach neďaleko Zlína na prelome 19. a 20. storočia a to v rodine pekára Lutonského. Vtedy sa figúrky a ozdoby z tohto cesta predávali na jarmokoch a trhoch a chudobní ľudia ich kupovali deťom na hranie alebo na skrášlenie vianočného stromčeka. Ale vizovické pečivo nie je iba čriepok minulosti, dodnes sa v mnohých rodinách pečie a drahocenné recepty sa predávajú ďalej. Vizovické pečivo jemne ozdobí napríklad stromček alebo konáriky vo váze. Drobné ozdôbky priviazané k zabalenému vianočnému darčeku alebo k novoročnému želaniu určite prinesú šťastie. A vizovickým pečivom môžeme tiež ozdobiť aj štedrovečerný stôl, napríklad zapletenými krúžkami na obrúsky.
Čo potrebujeme: 250 g hladkej múky, 1 dl vody, samozrejme, misu, varešku, pohár, nožnice, hrebienok, nožík, vykrajovacie formičky, celý peper, slamku, tenkú stužku alebo povrázok a na pomazanie vajíčko.
Postup výroby vizovického pečiva: Do misy nasypeme múku a v kôpke múky vyhĺbime dierku, do ktorej po častiach lejeme vodu. Poctivo a vytrvalo spracovávame cesto asi hodinu, až nám vznikne tuhá hmota. Uhnetené cesto zabalíme do igelitového vrecúška a v chladničke ho necháme odležať asi šesť hodín. Akonáhle uplynie určený čas, vybalíme cesto a nožom ho rozrežeme. Potom sa presvedčíme, či je cesto vo vnútri dostatočne hladké. Ak zistíme, že cesto je plné hrudiek, musíme ho ešte raz spracovať. Ak máme cesto v právnom stave, môžeme začať s vlastným modelovaním a vykrajovaním. Cesto necháme v igelitovom vrecúšku aby neoschlo a vždy si odkrojíme iba taký kúsok, ktorý budeme spracovávať. Pohárik nám dobre poslúži na vytvorenie placiek, z ktorých potom môžeme formičkami vykrajovať rôzne tvary. Zdatnejší sa môžu vrhnúť aj na vlastné modelovanie. Špičkou nožničiek alebo hrebienkom sa na ceste dajú vyznačiť rôzne vrúbky. Nožnicami sa cesto tiež nastriháva. Ak potrebujeme zlepiť dva kúsky cesta, musíme spoj najprv ľahko navlhčiť vodou. Petrom môžeme vytvoriť očká o zvieratiek, slamka nám poslúži na prepichnutie otvoru na zavesenie. Na inšpiráciu vám prinášame jednoduchý zapletenú krúžok s troma lístkami na zopnutie obrúskov. Všetky hotové ozdôbky položíme na nemastný plech a am ich necháme asi tri hodiny schnúť. Ak chcem mať ozdôbky pekne lesklé, rozšľaháme vajíčko a všetky ozdoby potrieme. Pre väčší lesk môžeme natieranie za pol hodiny zopakovať. Potom dáme plech s ozdobami do trúby a pomaly sušíme pri 50 °C aj tri hodiny. Vyššia teplota by mohla spôsobiť napučenie cesta. Po upečení a vychladnutí môžeme otvormi prevliecť povrázok alebo stužku a ozdobu zavesiť.
Autor: ji
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.