v tomto prípade nie je nedostatočná tepelná úprava jedla, ale zanedbanie návštevy lekára jednej pracovníčky kuchyne. Napriek tomu, že pociťovala klinické príznaky ochorenia niekoľko dní pred manipuláciou s jedlom, ťažkostiam nepripisovala náležitý význam. Hygienici evidujú v súčasnosti 22 klinicky chorých stravníkov, laboratórne sa ochorenie potvrdilo u 17. osôb. Posledný prípad sa objavil včera.
Desiateho decembra hlásila epidemiológom Štátneho zdravotného ústavu v Rožňave (ŠZÚ) praktická lekárka pre dospelých v Rožňave zvýšený výskyt hnačkových ochorení u piatich pacientov. Všetci potvrdili, že sa v kritický deň stravovali v jedálni spomínaného závodu. Chorí udávali bolesti brucha, hnačky, nechutenstvo a teploty okolo 38 stupňov Celzia. "Okamžite sme začali s epidemiologickým vyšetrovaním, kontrolou stravovacej prevádzky a nariadili sme protiepidemické opatrenia. Traja z piatich pracovníkov kuchyne udávali klinické príznaky ochorenia. Z prevádzky boli vzápätí vyradení," povedal riaditeľ ŠZÚ v Rožňave MUDr. Ladislav Klein.
Siedmeho decembra vydali kuchári 206 porcií hubovej polievky s mrveničkou, obaľovaného hovädzieho rezňa, zemiakovej kaše a kapustového šalátu s mrkvou. Prácu epidemiológov však sťažila skutočnosť, podľa ktorej bola strava distribuovaná aj do ďalších 19. malých firiem na území okresu. Okrem toho zamestnanci kuchyne zobrali stravu aj svojim rodinným príslušníkom. V čase príchodu hygienikov však vzorky jedál k dispozícii neboli. Podľa zákona sa totiž odkladajú len na 48 hodín.
Prameňom nákazy je pracovníčka kuchyne- pomocná sila, u ktorej sa salmonella enteritidis potvrdila kultivačným vyšetrením vo štvrtok. "Za faktor prenosu nákazy považujeme sekundárne kontaminovanú stravu, podanú siedmeho decembra. Nariadili sme mechanickú očistu priestorov a pracovných plôch v kuchyni, dezinfekciu náradia a zariadení na osobnú hygienu," uviedol L. Klein. Dvaja stravníci sú hospitalizovaní na expektačnej izbe interného oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Rožňave, Ďalší na Infekčnej klinike v Košiciach.
Traja pracovníci kuchyne nastúpia do zamestnania až po potvrdení troch negatívnych výsledkov laboratórneho vyšetrenia na salmonelózu. Ako povedal L. Klein, po skončení epidemiologického šetrenia ich však neminie zatiaľ bližšie nešpecifikovaná sankcia. Vzhľadom na 6 až 48-hodinovú inkubačnú dobu L. Klein nepredpokladá výskyt nových prípadov.
V priebehu tohto roku na ŠZÚ zaznamenali 140 ochorení na salmonelózu, väčšinou rodinného charakteru. Aktuálny prípad je preto prvou tohtoročnou epidémiou v Rožňave.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.