v spolupráci s pracovníkmi hotela pripravila tunajšia Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu. Na gastronomickom podujatí sa s osemnástimi exkluzívnymi slávnostnými tabuľami prezentovali študenti spomínanej michalovskej školy a ich pozvaní hostia, študenti zo Strednej odbornej školy cestovného ruchu v Sátoraljaújhely, SOU Vranov nad Topľou a z Odborného učilišťa internátneho v Michalovciach. Ako uviedla Ing. Gabriela Hochmanová, zástupkyňa riaditeľa michalovskej združenej strednej školy pre teoretické vyučovanie, cieľom tohto, už tradičného podujatia bolo jednak to, aby študenti svoje vedomosti a zručnosti získané pri výučbe predmetu stolovanie premietli do reálu a zároveň, aby priblížili širokej verejnosti kultúru stolovania, ako by mali stoly podľa gastronomických pravidiel vyzerať. "Kým na minulých ročníkoch Gastro show sa študenti prezentovali slávnostnými tabuľami na rôzne spoločenské príležitosti, tento ročník sme tematicky zamerali na Vianoce. Zo spomínaných osemnástich tabulí, pätnásť pripravili študenti našej školy. Boli medzi nimi aj špecifické, napríklad Vianoce po americky, Vianoce v Nemecku, na Ukrajine a ďalšie. K výnimočným patrila tabuľa Vianoce našich babičiek, s typickými prvkami a servisom, aký používali naše staré mamy. Chceli sme ňou, najmä mladým ľuďom, priblížiť stolovanie našich predkov na štedrý večer. Pozornosť návštevníkov vianočnej Gastro show pútala aj tabuľa Maďarské Vianoce na vidieku, s ktorou sa prezentovali študenti z družobnej školy v Sátoraljaújhely," skonštatovala Ing. Hochmanová. Našej pozornosti, ale aj pozornosti návštevníkov, neušlo ani menu štedrovečerných stolov. Vínovú polievku s opekanými chlebovými kockami, plnené rezne zo sumca s bazalkovou omáčkou, plnenú kapustu, makovú a orechovú štrúdľu podávajú na štedrý večer na maďarskom vidieku. V Nemecku je na sviatočnom stole hovädzí jazyk obložený zeleninou a chlieb, pečená hus plnená jablkami, ružičkový kel, zemiakové knedle, "štolen", zmrzlinový pohár a berlínsku kávu. "Štolen" je koláč, ktorý sa pripravujú tri týždne pred Vianocami. Na tohtoročnom Gastro show nebolo víťazov, ani porazených. Vedenie školy ocenilo vecným darom všetkých jej účastníkov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.