Korzár logo Korzár

Študenti sa zvyknú stravovať pravidelnejšie než študentky

Stravovacie návyky a zisťovanie podielu telesného tuku v organizme bolo cieľom prieskumu pracovníkov Katedry výživy Slovenskej poľnohospodárskej

univerzity v Nitre. Zúčastnilo sa na ňom 86 študentov SPU, ktorých priemerný vek bol 22 rokov. Ako informovala agentúru SITA Katarína Šramková zo spomínanej katedry, v ankete zistili, že študenti sa zvyknú stravovať pravidelnejšie než študentky. Kým v skupine mužov uviedli všetci respondenti, že konzumujú raňajky aj obed, zo žien pravidelne raňajkuje 76 percent a obeduje 91 percent. Večeria 91 percent mužov a druhú večeru si dopraje 36 percent z nich. U žien tieto čísla predstavujú 89, resp. deväť percent.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Za najväčšie prehrešky proti stravovaniu považujú študenti vynechávanie raňajok a obedov, absenciu teplých jedál na obed, uprednostňovanie studenej alebo rýchlo pripravenej stravy, ako aj to, že väčšinu stravy prijímajú na sklonku dňa.

Napriek týmto zisteniam zistená priemerná hodnota telesného tuku (u mužov 11,9 percenta z hmotnosti a 20,87 percenta z priemernej hmotnosti žien) sa blíži k spodnej hranici odporúčaného rozsahu.

A prečo sa študenti stravujú tak ako sa stravujú? Aké majú možnosti pravidelnej stravy? Na to sme sa opýtali študentov košických univerzít:

Marta (Podnikovohospodárska fakulta EU)

"Že aké sú možnosti stravovania? Žiadne. Bolo by potrebné s tým niečo robiť, lebo máme 60 minútovú prestávku na obed a nemáme ísť kam. Ak by bolo kde, chodila by som na obedy. Teraz chodím k príbuzným do práce."

SkryťVypnúť reklamu

Beáta (PHF EU):

"Na našej skvelej škole je to nejak tak: Možnosti sú na Technike, dokonca so študentskou zľavou. Tieto možnosti využívajú myslím, že len a len internatisti, Košičania nejedia asi vôbec, lebo neviem, že by chodili na obedy. Ja chodím inde, obedovať na výške ma veľmi neťahá. Aj preto, že to nemám poruke."

Janko (Prírodné vedy UPJŠ)

"Na obedy chodím každý deň, aj cez skúškové obdobie. Varia nám tu celkom dobre. Aj keď cítiť, že je to štátna strava, mohli by dávať aj trochu viac. Nechápem ľudí, ktorí nechodia na obedy. Asi si myslia, že lepšie a zdravšie je jesť špagety na intráku."

Anka (Právnicka fakulta UPJŠ)

"Nuž pravdupovediac na tému stravovanie nedisponujem množstvom informácii. Viem o tom, že sa dá stravovať na Medickej, ale nie som si istá, kto to organizuje. Dve kámošky bývajú na Jedlíkovej, majú tam aj stravu a vraj veľmi dobrú. Neviem ako je to s osobami bývajúcimi na Medickej. Pokiaľ ide o mňa, ak by som sa nestravovala v jedálni, kde sa stravujem, bolo by to asi "vo vlastnej réžii", inak povedané asi tie špagety. Ak by sa aj dalo na Medickej stravovať, asi by som si to dvakrát rozmyslela, či sa mi chce tam terigať. Ak by existovalo niečo uprostred mesta, o tom by sa už dalo uvažovať. Ozaj prečo v meste neexistuje nejaký slušný a pritom lacný študentský podnik?"

SkryťVypnúť reklamu

Jana (Hutnícka fakulta TU)

"Či chodím na obedy? Mala som na tento semester zakúpenych asi desať lístkov, kedže nemám školu tak, aby som zostala na obed. Dvakrát do týždňa mám školu od rána, do večera, takže lístky stačili na päť týždňov. Kedže som potom prestala chodiť na prednášky, najem sa doma a na to jedno, dve cviká idem v pohode. Ale môžem povedať, že študenti u nás hojne využívajú systém stravovania a myslím, že sú aj dosť spokojní, dokonca viem, že napr. na Jedlíkovú chodia na obedy aj ľudia z okolitých firiem a vraj sú veľmi spokojní..."

Katka (Ekonomická fakulta TU)

"Možnosti sú rôzne, ale odrádza ma to, že v jedálni na Boženke si človek musí kúpiť žetón na príbor za sto korún. Ak to nemáte, musíte si príbor doniesť z domu."

A aké sú skutočné možnosti?

Konkrétne údaje o UPJŠ nám poskytla pani Magdaléna Kováčová, vedúca jedální tejto univerzity: "Naši študenti sa môžu stravovať na štyroch miestach - na Medickej 4, Medickej 6, vo výdajniach na rektoráte, na Jesennej a v Botanickej záhrade. Avšak využívajú to len asi na 28 percent. Tvrdia, že preto, že lístky sú drahé - cena je 26 korún a 80 halierov (hodnota je 29Sk) Lístok si vždy treba opečiatkovať jeden deň vopred. Donedávna to boli dva dni, teraz sa to zmenilo, ale spôsobuje nám to ťažkosti so zásobovaním. Z výdajní obedov totiž opečiatkované lístky dostaneme príliš neskoro."

Študenti detašovaného pracoviska Fakulty ekonómie a manažmentu SPU, Podnikovohospodárskej fakulty a Univerzity veterinárneho lekárstva majú možnosť stravovať sa na internáte na Podhradovej 11. Poloha tohto internátu z obedov temer vylučuje obyvateľov Košíc a podľa riaditeľa Študentského domova a jedálne pána Juraja Rusnáka aj z radov internatistov je to len okolo 50%.

Na TU je možné kúpiť si lístky (väčšinou na internátoch) v hodnote 23,80 Sk, pritom majú hodnotu 28 Sk. S lístkami je možnosť ísť do 3 bufetov na Technike kúpiť si teplé jedlo. V bufete, ktorý je v Združených posluchárňach, je možnosť širšieho výberu jedál. Je tam asi 4-5 druhov mäsa, ďalej niekoľko príloh (zemiaky, ryža, pečené zemiaky, hranolky, noky), ďalej prílohy typu šaláty, tatárska, kečup. To sa dá kombinovať podľa vlastnej ľubovôle.

Ďalej sú jedálne na internáte, väčšina študentov chodí hlavne na "Boženku", kde je slušný výber aj bezmäsitých jedál, a vždy sú tam na výber 2 polievky. Cena jedla na lístok je nižšia, ako za peniaze, ale aj keď má človek lístok, skoro vždy je potrebné zopár korún doplácať.

Ďalšia možnosť je oraziť si vopred lístok (jedno z troch jedál). Na Jedlíkovej majú jedáleň otvorenú do 20,00 hod. kedže tam podávajú aj večeru. Orazenie garantuje polievku a druhé jedlo bez doplácania.

Nuž, dúfame, že ste o niečo múdrejší a že už nebudete chodiť po svete hladní. Veď ťažko je veriť, že sa dá v tomto meste najesť lacnejšie ako práve v školských jedálňach.

Autor: Ján Dzurdženík

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 225
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 250
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 070
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 099
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 786
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 221
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 548
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 543
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu