akadémie a SOU služieb. V závere minulého týždňa sa jej študenti prezentovali v priestoroch Interhotela Družba na vianočnej Gastro show. Pre širokú verejnosť pripravili exkluzívne slávnostné tabule s tematikou Vianoc a v druhej časti podujatia, módnej prehliadke, sa prezentovali odevnými výrobkami, ktoré navrhli, zhotovili a aj predviedli študenti učebného odboru krajčír a študijného odboru operátor odevnej výroby. Ako uviedol Ing. Miroslav Sivý, riaditeľ školy, v súčasnosti v 5-ročnom študijnom odbore hotelová akadémia, odbore mechanik - elektronik, operátor odevnej výroby, ktoré sú štvorročné s maturitou, a v učebných odboroch kuchár - čašník, predavač potravín a rozličného tovaru, kaderník a krajčír pánskych a dámskych odevov študuje okolo 650 žiakov. Žiaci trojročných učebných odborov majú možnosť nadstavbového štúdia v odbore odevníctvo, prevádzka obchodu a kuchár - čašník. Najväčší záujem je o študijný odbor hotelová akadémia a učebný odbor kuchár čašník. "Mnohí z našich absolventov pokračujú v štúdiu na vysokých školách, najmä ekonomického zamerania a cestovného ruchu. Škola venuje veľký priestor praktickej výchove, ktorú realizujeme vo vlastnom stredisku praktického vyučovania a v strediskách, ktoré máme po celom meste. Čo sa týka uplatnenia našich absolventov, v porovnaní s inými školami, je pomerne dobré, o čom hovoria aj spätné informácie z úradu práce. Už počas štúdia sa naši žiaci stretávajú s reálnym životom, s praxou, vidia čo ich čaká, nesnívajú hneď o kresle riaditeľa, či vedúceho. Vedia, že sa k tomu musia prepracovať svojou robotou," skonštatoval Ing. Sivý. Každá škola môže byť úspešná, ak má svoje jasné ciele, formulované poslanie a jasnú predstavu do budúcnosti. Takúto filozofiu prijalo aj vedenie michalovskej združenej strednej školy. "Máme vyšpecifikovanú stratégiu, ktorá spočíva vo využití našich silných stránok, odstránení slabých a zároveň vo využívaní každej príležitosti. Naším cieľom je byť jednou z najlepších škôl v oblasti služieb v našom regióne. Sme školou otvorenou pre širokú verejnosť, pripravení prijímať aj kritiku, ktorá smeruje k vylepšeniu činnosti, chceme spolupracovať s rodičmi, mestom. Tohto roku sme zaznamenali veľa úspechov a hodnotím ho ako veľmi úspešný. Naši žiaci boli na skoro všetkých významných recepciách v rámci mesta ako obsluha, sú veľmi žiadaní, čo nás samozrejme teší. Škola je príspevkovou organizáciou, časť financií dostávame z KÚ Košice, ale gro školy žije z toho, čo si vyrobíme. Máme vlastné zariadenie, kde sa poriadajú stužkové, svadby a rôzne iné spoločenské akcie, vlastné kaderníctvo a na slušnej úrovni poskytujeme aj ubytovacie služby. Snažíme sa každý priestor efektívne využiť. Tento rok sme zo zarobených peňazí dosť veľa investovali do rozvoja školy a našich zariadení. Slušným nábytkom sme vybavili asi 30 internátnych izieb, zriadili sme tu perfektné kaderníctvo, poriešili sme materiálno - technické problémy školy a všetky požiadavky, ktoré mali naši učitelia," povedal na margo úspechov a aktivít školy jej riaditeľ. Dodal, že v tomto školskom roku intenzívne pracujú na nadviazaní kontaktov zo školami rovnakého zamerania v zahraničí. "Máme už kontakty so školami v Anglicku a Nemecku, ktoré chceme rozšíriť o kontakty v Poľsku a v Belgicku. Radi by sme, aby čo najviac našich žiakov mohlo počas prázdnin vycestovať do zahraničia kvôli zdokonaleniu sa v jazyku nemeckom a anglickom, ktoré študujú. Znalosť cudzích jazykov je totiž jedným z dôležitých predpokladov pri uplatnení našich absolventov v praxi," skonštatoval Ing. Miroslav Sivý. Podľa jeho slov bol nápad vzniku ZSŠ hotelových služieb a obchodu v Michalovciach veľmi dobrý. Jej študenti majú všetky možnosti na svoj rozvoj. Vedenie školy sa snaží študentom vyjsť v ústrety aj čo sa týka mimoškolskej činnosti a to nenásilnou formou, teda na základe iniciatívy študentov. Takto vznikol napríklad aj Klub mažoretiek, členky ktorého sa po prvý raz svojim spoluži
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.