Korzár logo Korzár

V Rožňave nakupujú vianočné ryby okrem domácich aj Revúčania a Košičania

Rožňava Najviac práce má majiteľ rybochovného zariadenia v severnej časti Rožňavy Miroslav Martočko každoročne pred Vianocami. Je jedným z mála

celoročných predajcov rýb v Gemeri. "Obchodníci postupne prestávajú s touto prácou, pretože veterinári majú dosť prísne podmienky. Keď niekto prinesie v drevenej kadi 200 až 300 kíl rýb a stane sa, že ich nepredá, je koniec. Mám výhodu, že u mňa sú ryby v prietočnej vode. Inak by neprežili," povedal M. Martočko.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Má odberateľov, ktorí sú mu verní už desať rokov. Pribúdajú však aj noví. Nejde len o domácich, ryby chodia do Rožňavy nakupovať aj Revúčania či Košičania. Výnimkou nie sú ani firmy a inštitúcie, ktoré si objednávajú väčšie množstvá rýb. Neraz ide o 200 či 250 kilogramov. V ponuke sú okrem kaprov pstruhy, šťuky a zubáče. Niektorí odberatelia si ryby zabezpečujú na objednávku. K zákazníkom patria aj rodiny, ktoré kúpia naraz 10 až 15 kíl rýb. Pripravujú si ich na rôzne spôsoby a podľa M. Martočka zužitkujú všetko. Od hlavy až po vnútornosti. "Nájdu sa aj takí, čo si myslia, že rýb je stále dosť. Ako chleba v pekárni. Predávam ich síce celoročne, ale predať môžem len toľko, koľko odchovám," poznamenal M. Martočko. Najväčší nápor kupujúcich očakáva posledné tri dni pred Vianocami. Nájdu sa jednotlivci, ktorí dobehnú ešte aj na Štedrý deň. Pstruhy idú tento rok na odbyt viac ako kapre. "Všetci sa pýtajú, ktorá ryba má menej kostí. Málokto ju vie dobre vykostiť. Odo mňa by prijali i to, keby som rybu zabil a očistil. Napriek záujmu to odmietam, pretože sa to robiť nesmie," upresnil M. Martočko. Celkovo predá približne 2 tony rýb. Ráno začína rozbíjaním ľadu na rybníku pri dome. Počas dňa voda nezamrzne len vďaka tomu, že v sieti je viac rýb pokope a víria vodu. On a jeho rodina sa rybami zatiaľ nepresýtili a raz týždenne ich majú na tanieri. "Viem, čo jem. Štyrikrát do roka dávam robiť rozbor vody," podotkol.

SkryťVypnúť reklamu

M. Martočko spravuje rybochovné zariadenie s celkovou rozlohou 3 hektáre, z toho 1,8 hektárov predstavuje vodná plocha.

Autor: jk

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 225
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 251
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 070
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 101
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 787
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 223
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 546
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 544
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu