misách, dávame na chlebíčky. Lekári so skúsenosťami z vianočných pohotovostných služieb však práve obligátny zemiakový šalát označujú za jednu z najčastejším príčin tráviacich problémov sviatkujúcich ľudí. Šalát s majonézou je podľa odborníkov žičlivým prostredím pre pobyt a rozmnožovanie rôznych nebezpečných mikróbov. Každá poriadna gazdiná musí preto tejto súčasnosti jedálneho lístka venovať veľkú pozornosť. Nikto nechce rodine vo vianočnom šaláte naservírovať nebezpečnú salmonelózu či iné nepríjemné ochorenie.
Sú ľudia, ktorí radšej dávajú prednosť kupovaným šalátom. Nie je to zlý nápad, tobôž, ak výrobok nakupujeme u spoľahlivého výrobcu a v predajni, kde sú šaláty vysoko obrátkovým tovarom - potom je menšie riziko, že nám predajú starý výrobok. Priemyslovo vyrábané šaláty obsahujú stabilizátory, ktoré však fungujú iba dovtedy, kým je jedlo v pôvodnom obale - po otvorení šalát treba skonzumovať najneskôr do 48 hodín.
Kto sa spolieha na vlastnú kuchyňu a mieni pri výrobe šalátu uplatňovať aj vlastnú fantáziu, nemal by zabúdať na najzákladnejšie šalátologické pravidlá:
- nevyrábajte majonézu doma, ak nepoznáte pôvod a kvalitu surových vajec
- použite radšej majonézu od spoľahlivých výrobcov a starostlivo kontrolujte dátum výroby na obale
- zvážte, či majonézu nenahradiť bielym jogurtom, je to zdravšie
- pred varením skontrolujte, v akom stave sú zemiaky na šalát a použite odrody, ktoré pestovatelia na výrobu šalátov odporúčajú
- všetky suroviny, ktoré použijete, musia byť bezpodmienečne čerstvé a čisté, na obaloch skontrolujte, či sú od spoľahlivého výrobcu a v záruke
- pri výrobe šalátu používajte na miešanie varechy, lyžice či špeciálne miešačky
- nedotýkajte sa šalátu pri výrobe rukami
- po dokončení šalát okamžite odložte v uzatvorenej nádobe do chladničky a skladujte pri vhodnej teplote
- pri prvých príznakoch zmeny vône, vzhľadu a chuti šalát okamžite vyhoďte.
Autor: eb
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.