Korzár logo Korzár
Pondelok, 23. november, 2020 | Meniny má KlementKrížovkyKrížovky

Študenti sa zvyknú stravovať pravidelnejšie než študentky

Stravovacie návyky a zisťovanie podielu telesného tuku v organizme bolo cieľom prieskumu pracovníkov Katedry výživy Slovenskej poľnohospodárskej

univerzity v Nitre. Zúčastnilo sa na ňom 86 študentov SPU, ktorých priemerný vek bol 22 rokov. Ako informovala agentúru SITA Katarína Šramková zo spomínanej katedry, v ankete zistili, že študenti sa zvyknú stravovať pravidelnejšie než študentky. Kým v skupine mužov uviedli všetci respondenti, že konzumujú raňajky aj obed, zo žien pravidelne raňajkuje 76 percent a obeduje 91 percent. Večeria 91 percent mužov a druhú večeru si dopraje 36 percent z nich. U žien tieto čísla predstavujú 89, resp. deväť percent.

Za najväčšie prehrešky proti stravovaniu považujú študenti vynechávanie raňajok a obedov, absenciu teplých jedál na obed, uprednostňovanie studenej alebo rýchlo pripravenej stravy, ako aj to, že väčšinu stravy prijímajú na sklonku dňa.

Napriek týmto zisteniam zistená priemerná hodnota telesného tuku (u mužov 11,9 percenta z hmotnosti a 20,87 percenta z priemernej hmotnosti žien) sa blíži k spodnej hranici odporúčaného rozsahu.

A prečo sa študenti stravujú tak ako sa stravujú? Aké majú možnosti pravidelnej stravy? Na to sme sa opýtali študentov košických univerzít:

Marta (Podnikovohospodárska fakulta EU)

"Že aké sú možnosti stravovania? Žiadne. Bolo by potrebné s tým niečo robiť, lebo máme 60 minútovú prestávku na obed a nemáme ísť kam. Ak by bolo kde, chodila by som na obedy. Teraz chodím k príbuzným do práce."

Beáta (PHF EU):

"Na našej skvelej škole je to nejak tak: Možnosti sú na Technike, dokonca so študentskou zľavou. Tieto možnosti využívajú myslím, že len a len internatisti, Košičania nejedia asi vôbec, lebo neviem, že by chodili na obedy. Ja chodím inde, obedovať na výške ma veľmi neťahá. Aj preto, že to nemám poruke."

Janko (Prírodné vedy UPJŠ)

"Na obedy chodím každý deň, aj cez skúškové obdobie. Varia nám tu celkom dobre. Aj keď cítiť, že je to štátna strava, mohli by dávať aj trochu viac. Nechápem ľudí, ktorí nechodia na obedy. Asi si myslia, že lepšie a zdravšie je jesť špagety na intráku."

Anka (Právnicka fakulta UPJŠ)

"Nuž pravdupovediac na tému stravovanie nedisponujem množstvom informácii. Viem o tom, že sa dá stravovať na Medickej, ale nie som si istá, kto to organizuje. Dve kámošky bývajú na Jedlíkovej, majú tam aj stravu a vraj veľmi dobrú. Neviem ako je to s osobami bývajúcimi na Medickej. Pokiaľ ide o mňa, ak by som sa nestravovala v jedálni, kde sa stravujem, bolo by to asi "vo vlastnej réžii", inak povedané asi tie špagety. Ak by sa aj dalo na Medickej stravovať, asi by som si to dvakrát rozmyslela, či sa mi chce tam terigať. Ak by existovalo niečo uprostred mesta, o tom by sa už dalo uvažovať. Ozaj prečo v meste neexistuje nejaký slušný a pritom lacný študentský podnik?"

Jana (Hutnícka fakulta TU)

"Či chodím na obedy? Mala som na tento semester zakúpenych asi desať lístkov, kedže nemám školu tak, aby som zostala na obed. Dvakrát do týždňa mám školu od rána, do večera, takže lístky stačili na päť týždňov. Kedže som potom prestala chodiť na prednášky, najem sa doma a na to jedno, dve cviká idem v pohode. Ale môžem povedať, že študenti u nás hojne využívajú systém stravovania a myslím, že sú aj dosť spokojní, dokonca viem, že napr. na Jedlíkovú chodia na obedy aj ľudia z okolitých firiem a vraj sú veľmi spokojní..."

Katka (Ekonomická fakulta TU)

"Možnosti sú rôzne, ale odrádza ma to, že v jedálni na Boženke si človek musí kúpiť žetón na príbor za sto korún. Ak to nemáte, musíte si príbor doniesť z domu."

A aké sú skutočné možnosti?

Konkrétne údaje o UPJŠ nám poskytla pani Magdaléna Kováčová, vedúca jedální tejto univerzity: "Naši študenti sa môžu stravovať na štyroch miestach - na Medickej 4, Medickej 6, vo výdajniach na rektoráte, na Jesennej a v Botanickej záhrade. Avšak využívajú to len asi na 28 percent. Tvrdia, že preto, že lístky sú drahé - cena je 26 korún a 80 halierov (hodnota je 29Sk) Lístok si vždy treba opečiatkovať jeden deň vopred. Donedávna to boli dva dni, teraz sa to zmenilo, ale spôsobuje nám to ťažkosti so zásobovaním. Z výdajní obedov totiž opečiatkované lístky dostaneme príliš neskoro."

Študenti detašovaného pracoviska Fakulty ekonómie a manažmentu SPU, Podnikovohospodárskej fakulty a Univerzity veterinárneho lekárstva majú možnosť stravovať sa na internáte na Podhradovej 11. Poloha tohto internátu z obedov temer vylučuje obyvateľov Košíc a podľa riaditeľa Študentského domova a jedálne pána Juraja Rusnáka aj z radov internatistov je to len okolo 50%.

Na TU je možné kúpiť si lístky (väčšinou na internátoch) v hodnote 23,80 Sk, pritom majú hodnotu 28 Sk. S lístkami je možnosť ísť do 3 bufetov na Technike kúpiť si teplé jedlo. V bufete, ktorý je v Združených posluchárňach, je možnosť širšieho výberu jedál. Je tam asi 4-5 druhov mäsa, ďalej niekoľko príloh (zemiaky, ryža, pečené zemiaky, hranolky, noky), ďalej prílohy typu šaláty, tatárska, kečup. To sa dá kombinovať podľa vlastnej ľubovôle.

Ďalej sú jedálne na internáte, väčšina študentov chodí hlavne na "Boženku", kde je slušný výber aj bezmäsitých jedál, a vždy sú tam na výber 2 polievky. Cena jedla na lístok je nižšia, ako za peniaze, ale aj keď má človek lístok, skoro vždy je potrebné zopár korún doplácať.

Ďalšia možnosť je oraziť si vopred lístok (jedno z troch jedál). Na Jedlíkovej majú jedáleň otvorenú do 20,00 hod. kedže tam podávajú aj večeru. Orazenie garantuje polievku a druhé jedlo bez doplácania.

Nuž, dúfame, že ste o niečo múdrejší a že už nebudete chodiť po svete hladní. Veď ťažko je veriť, že sa dá v tomto meste najesť lacnejšie ako práve v školských jedálňach.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  2. Vianočnú edíciu kávy Starbucks tento rok kúpite už aj v obchode
  3. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Neberieme štúdium športovo, ale športujeme
  6. Investície s fixným ročným výnosom 5,5 % - 8 %
  7. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  8. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME
  9. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe
  10. Mercedes-Benz EQV je elektrické riešenie všestranného vozidla
  1. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  2. Get our subscription and support the Online Charity Auction
  3. Ako overiť či máte aktívny druhý pilier?
  4. Kurzarbeit – then, now and tomorrow
  5. Fanshop HC Košice prichádza s novinkami
  6. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  7. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe
  8. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  9. Vianočnú edíciu kávy Starbucks tento rok kúpite už aj v obchode
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 30 539
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 529
  3. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 10 037
  4. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 9 416
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 318
  6. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 9 020
  7. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 993
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 809
  9. Ako nahradiť fosílne palivá geotermálnou energiou? 8 577
  10. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 8 533
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Richard Sulík
Ppremiér Igor Matovič (vpravo) a minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Premiér Igor Matovič.
Komentár Tomáša Prokopčáka

Jedna zlá a dve dobré správy o novej vakcíne

Očkovanie je jeden z najúžasnejších objavov ľudstva.

Tomáš Prokopčák.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop