pálenka a z nej stúpa modrý dym, topí sa cukor, odkvapkáva kandované ovocie a všetko vonia.
VO FRANCÚZSKU: Na večeru sa zvyčajne podáva morka, ale obľúbené sú aj ustrice. Ako múčnik sa tradične pripravuje čokoládové poleno t. j. roláda z piškótového cesta s maslovým krémom a vymodelovanými hubkami a lišajníkom z marcipánu.
VO FÍNSKU: Novoročnou špecialitou je kalakkuko - ryba, zapečená v chlebovom ceste.
V INDII: jedia na Nový rok rôzne múčniky, jedno majú ale spoločné - pokrývajú ich tenkou takmer priesvitnou fóliou vytepanou zo striebra. Nový rok pripadá v Indii na deň Bojsachi a ten je 13. Apríla, kedy sú už v celej krajine poriadne horúčavy.
V NEW ORLEANSE V USA: Toto mesto je známe novoročnou pochúťkou so zvláštnym názvom "Zmierovateľka". Sú to ustrice obalené v žĺtku a vypražené v oleji. Nimi sa naplní vnútrajšok vydlabanej bagety, pokvapká sa roztopeným maslom a zapečie v rúre.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.