obchodu. Viete, že lupienky, vretienka, šunkové snacky a iné môžete ponúknuť v nápaditej forme? Skúste ich pripraviť s nátierkami, ktorými ich ozdobíte, ale aj s omáčkami, do ktorých si ich budú hostia namáčať.
Paprikové chipsy s rybacou nátierkou
Suroviny: 1 balíček paprikových chipsov, 1 konzerva sardiniek, 50 g masla, 1 polievková lyžica horčice, 1 malá cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, polovičky vlašských orechov na ozdobovanie.
Postup: Do mixéra dáme sardinky (bez oleja), maslo, horčicu, soľ, korenie, pokrájanú cibuľu a všetko spolu dopenista vyšľaháme. Nátierku dáme do vrecúška na ozdobovanie pečiva s väčším hviezdicovým otvorom, vstrekujeme na chipsy kopčeky a do stredu dávame polovičku orecha.
Slané chipsy s bryndzovou nátierkou
Suroviny: 1 balíček slaných chipsov, 250 g bryndze (môže byť aj tvaroh), 1 cibuľa, 50 g masla, trochu rasce, trochu soli, 2 zarovnané polievkové lyžice červenej papriky, trochu mletého čierneho korenia, uhorka a mandľové lupienky na ozdobu.
Postup: Bryndzu, maslo, pokrájanú cibuľu a ostatné suroviny dáme do mixéra a zmixujeme dopenista. Nátierku dáme do vrecúška na ozdobovanie pečiva s hviezdicovým otvorom a striekame na chipsy kopčeky, ktoré zdobíme polovičkou kolieska uhorky a mandľovými lupienkami.
Šunkové snacky s provensálskou nátierkou
Suroviny: 1 balíček šunkových snackov, 1 nátierkové maslo, 1 menší pór, 1 kávová lyžica provensálskych byliniek, trochu mletého bieleho korenia, zelerová soľ podľa chuti, 2 strúčiky cesnaku, lieskové oriešky na ozdobu.
Postup: Nátierkové maslo dáme do misky, pridáme najemno posekaný pór, provensálske bylinky, korenie, popučené strúčiky cesnaku a všetko spolu premiešame. Dochutíme zelerovou soľou a vymiešame dopenista. Nátierku natierame na šunkové snacky tak, aby bol na polovičke väčší kopček, a stred ozdobíme lieskovým orieškom.
OMÁČKY
Omáčkový základ
Suroviny: 2 vajcia, 2,5 dl oleja, trochu cukru, 1 polievková lyžica horčice.
Postup: Do mixéra dáme vajcia, cukor a horčicu a všetko dopenista zmixujeme. Potom za stáleho chodu mixéra vkvapkávame (cez vrchný otvorček nádoby) olej. Mixujeme do zhustnutia. Z omáčkového základu môžeme mať aj 2 - 3 druhy omáčok - podľa toho, koľko čakáme hostí.
Cesnaková omáčka
Suroviny: omáčkový základ, soľ, 3 strúčiky cesnaku, mleté biele korenie, 1 téglik kyslej smotany.
Postup: K omáčkovému základu pridáme popučený cesnak, soľ, korenie, všetko spolu ešte raz zmixujeme a vylejeme do misky. Pridáme téglik smotany (smotanu nemixujeme!) a všetko dohladka vymiešame.
Whisková omáčka
Suroviny: omáčkový základ, soľ, mleté čierne korenie, 2 polievkové lyžice whisky, pol téglika kyslej smotany, 3 polievkové lyžice kečupu.
Postup: Do mixéra k omáčkovému základu pridáme kečup, soľ, korenie a všetko spolu ešte raz zmixujeme. Vylejeme do misky, pridáme smotanu a whisky a všetko spolu dohladka vymiešame.
Diabolská omáčka
Suroviny: omáčkový základ, 1 kyslá uhorka, 2 strúčiky cesnaku, 1 malá cibuľa, trochu tabasca, trochu kečupu, trochu sójovej omáčky, mleté čierne korenie, soľ, trochu chili korenia, 1 téglik kyslej smotany.
Postup: Do mixéra k omáčkovému základu pridáme popučený cesnak, pokrájanú cibuľu, uhorku, kečup, sójovú omáčku, soľ a všetko spolu zmixujeme. Ochutíme tabascom, chili korením a ešte chvíľu zmixujeme. Potom vylejeme do misky. Pridáme kyslú smotanu a dohladka vymiešame.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.