mimoriadny význam, pozornosť ľudí sa sústreďovala až na Nový rok. Tento deň bol spojený s množstvom povier a mýtov, pretože išlo o výnimočné obdobie poznamenané mágiou počiatku. V poverových predstavách sa správanie ľudí, zvierat, ale aj vývoj počasia, vysvetľovalo ako veštby do budúceho roka. Budúcnosť mohol údajne ovplyvniť aj prvý návštevník v dome, preto ním nesmela byť žena, ktorá by vraj priniesla nešťastie, ale ani chorý, či starý človek. Gazdiné venovali veľkú pozornosť aj čistote domu, všetko muselo byť v poriadku, nič nesmelo chýbať, ani byť požičané, pretože by tomu tak bolo po celý nastávajúci rok. Aj pre správanie ľudí platili presné pravidlá. Každý mal vstať skoro ráno, mal mať dobrú náladu, byť pracovitý a mierumilovný. Veľký dôraz sa kládol aj na jedlá, ktoré sa na Nový rok podávali. Dodnes pretrváva povera, že v tento deň sa nemá jesť mäso z hydiny, zajaca, alebo rýb, pretože by z domu mohlo šťastie a majetok uletieť, utiecť, či odplávať. Naopak šťastie malo priniesť jedenie bravčoviny - symbolu hojnosti. V mnohých oblastiach sa podávala aj šošovica, ktorá bola symbolom dostatku peňazí, podobne ako jedlá z maku. Na Nový rok sa mal každý najesť do sýtosti, aby mal po celý budúci rok dosť jedla. "U nás, v posledný deň roka, vstávala gazdiná zavčasu," spomína na zvyky v Myslave jedna z našich kuchárok pani Margita Šimková, "zamiesila cesto na biely koláč, ale aj beľuše, pripravila kapustnicu (kozárovú polievku), ale tento raz už aj s mäsom, prichystala nasolené a nacesnakované rebrá, majoše (jaternice) a klobásky. Silvestrovská večera bola rovnaká ako vianočná, ibaže pri nej sa už smelo jesť aj mäso. Stôl sa prehýbal pod všakovakými dobrotami a muselo z nich ostať aj pre vinšovníkov, ktorí chodievali z domu do domu hneď ráno." Vinšov sa zachovalo niekoľko - pani Margita nám zavinšovala žartovne: "A ja vam viňčujem, na pecu kolače čujem a kec mi ňedace, spuščim na vas gače a kec ňeverice, ba i nohavice."
Nakrúcaním v Myslave ukončil náš televízny štáb svoje kulinárske putovanie za starosvetskými receptami našich starých mám. Do televízneho archívu pribudla stovka programov ukrývajúca bohatstvo i múdrosť žien z najrôznejších kútov Slovenska. Tento zlatý fond môže kedykoľvek pripomenúť minulosť a znovu ponúknuť jedlá, ktoré by, možno, bez našich televíznych kamier, upadli do zabudnutia. Ponúkame vám posledný z receptov, ktoré sme pre vás zozbierali a všetkým čitateľom Víkendu želáme vždy plné hrnce a dobrú náladu po celý budúci rok.
Pečené bravčové rebrá
Potrebujeme: bravčové rebrá, soľ, cesnak.
Postup: Niekoľko hlávok (2-3) cesnaku očistíme a strúčiky nakrájame na kolieska. Cesnak potom premiešame so soľou a pripravíme si bravčové rebrá. Umyjeme ich a vo väčšej nádobe ich natrieme pripravenou soľou s cesnakom. Necháme ich v chlade asi tri dni a občas ich poprekladáme a ponatierame šťavou, ktorú pustia. Potom ich uvaríme vo vode a keď sú mäkké dáme ich do pekáča, podlejeme trochou vody a pečieme. V Myslave sa k nim pridávajú ešte aj klobásky a jaternice a všetko spolu sa pečie do zlatova.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.