Korzár logo Korzár
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Spod pokrievky starej mamy

Na Silvestra, v predvečer sviatku Nového roka, bolo na slovenských dedinách tichúčko. V ľudovej kultúre sa poslednému dňu v roku nepripisoval

mimoriadny význam, pozornosť ľudí sa sústreďovala až na Nový rok. Tento deň bol spojený s množstvom povier a mýtov, pretože išlo o výnimočné obdobie poznamenané mágiou počiatku. V poverových predstavách sa správanie ľudí, zvierat, ale aj vývoj počasia, vysvetľovalo ako veštby do budúceho roka. Budúcnosť mohol údajne ovplyvniť aj prvý návštevník v dome, preto ním nesmela byť žena, ktorá by vraj priniesla nešťastie, ale ani chorý, či starý človek. Gazdiné venovali veľkú pozornosť aj čistote domu, všetko muselo byť v poriadku, nič nesmelo chýbať, ani byť požičané, pretože by tomu tak bolo po celý nastávajúci rok. Aj pre správanie ľudí platili presné pravidlá. Každý mal vstať skoro ráno, mal mať dobrú náladu, byť pracovitý a mierumilovný. Veľký dôraz sa kládol aj na jedlá, ktoré sa na Nový rok podávali. Dodnes pretrváva povera, že v tento deň sa nemá jesť mäso z hydiny, zajaca, alebo rýb, pretože by z domu mohlo šťastie a majetok uletieť, utiecť, či odplávať. Naopak šťastie malo priniesť jedenie bravčoviny - symbolu hojnosti. V mnohých oblastiach sa podávala aj šošovica, ktorá bola symbolom dostatku peňazí, podobne ako jedlá z maku. Na Nový rok sa mal každý najesť do sýtosti, aby mal po celý budúci rok dosť jedla. "U nás, v posledný deň roka, vstávala gazdiná zavčasu," spomína na zvyky v Myslave jedna z našich kuchárok pani Margita Šimková, "zamiesila cesto na biely koláč, ale aj beľuše, pripravila kapustnicu (kozárovú polievku), ale tento raz už aj s mäsom, prichystala nasolené a nacesnakované rebrá, majoše (jaternice) a klobásky. Silvestrovská večera bola rovnaká ako vianočná, ibaže pri nej sa už smelo jesť aj mäso. Stôl sa prehýbal pod všakovakými dobrotami a muselo z nich ostať aj pre vinšovníkov, ktorí chodievali z domu do domu hneď ráno." Vinšov sa zachovalo niekoľko - pani Margita nám zavinšovala žartovne: "A ja vam viňčujem, na pecu kolače čujem a kec mi ňedace, spuščim na vas gače a kec ňeverice, ba i nohavice."

Nakrúcaním v Myslave ukončil náš televízny štáb svoje kulinárske putovanie za starosvetskými receptami našich starých mám. Do televízneho archívu pribudla stovka programov ukrývajúca bohatstvo i múdrosť žien z najrôznejších kútov Slovenska. Tento zlatý fond môže kedykoľvek pripomenúť minulosť a znovu ponúknuť jedlá, ktoré by, možno, bez našich televíznych kamier, upadli do zabudnutia. Ponúkame vám posledný z receptov, ktoré sme pre vás zozbierali a všetkým čitateľom Víkendu želáme vždy plné hrnce a dobrú náladu po celý budúci rok.

Pečené bravčové rebrá

Potrebujeme: bravčové rebrá, soľ, cesnak.

Postup: Niekoľko hlávok (2-3) cesnaku očistíme a strúčiky nakrájame na kolieska. Cesnak potom premiešame so soľou a pripravíme si bravčové rebrá. Umyjeme ich a vo väčšej nádobe ich natrieme pripravenou soľou s cesnakom. Necháme ich v chlade asi tri dni a občas ich poprekladáme a ponatierame šťavou, ktorú pustia. Potom ich uvaríme vo vode a keď sú mäkké dáme ich do pekáča, podlejeme trochou vody a pečieme. V Myslave sa k nim pridávajú ešte aj klobásky a jaternice a všetko spolu sa pečie do zlatova.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 558
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 194
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 253
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 413
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 599
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 078
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 952
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 10 295
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 080
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 906
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Matovič informuje o ďalšom rekorde, v Bardejove a na Orave pokračuje plošné testovanie (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 43 843. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 159 obetí.

Ilustračná fotografia.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Vďaka patrí zodpovedným, ale to najťažšie nás len čaká

V tieto dni neplatia kategórie politickej odmeny alebo odplaty.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Oravčanov hanili za svadby, teraz sú vzorom. A poďakujte vojakom, znelo z každej dediny

Celoštátne testovanie ohrozuje neistá ochota zdravotníkov.

Rad v Donom Kubíne pred mestským kultúrnym strediskom o 8:55 h.
Limuzína, v ktorej sa viezol predseda parlamentu Boris Kollár.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop