ku ktorým vítanie Nového roku nesporne patrí, sa spájajú s prípitkom tohto lahodného perlivého moku. Je to logické, pretože už samotná história vzniku šampanského je zvláštne noblesná. Legenda o vzniku šampanského hovorí o starom benediktínskom mníchovi Dom Perignon, ktorý oslepol a preto si niektoré fľaše vo vinnej pivnici nevšimol. Keď ich po čase našiel, bol veľmi prekvapený. Nielen preto, že zátka mu pri otvorení vystrelila, ale aj samotnou chuťou vína, ktoré bolo lahodne perlivé. V podstate nešlo o nič neobvyklé, takéto vína vznikali aj predtým. Ich vznik mali na svedomí pomerne studené pivnice v oblasti Champagne vo Francúzsku, takže chlad zastavil proces kvasenia, ale vo víne zostalo ešte dosť cukru. Po zvýšení teploty kvasinky ožili, rozkvasili mok a ten začal perliť. A tak vzniklo šampanské alebo sekt.
Šampanské vzniklo v Anglicku !
Podľa historických prameňov však ozajstné šampanské nevzniklo vo Francúzsku, ale v Anglicku. Z Champagne sa víno do Anglicka dovážalo v sudoch, ktoré boli expedované v zime a vinári boli presvedčení, že kvasenie je už skončené. Cestou, alebo až v Anglicku sa oteplilo a víno sa prebudilo a začalo opäť kvasiť. Majitelia anglických hostincov toto víno stáčali do svojich fliaš, ktoré boli v tej dobe podstatne hrubšie ako francúzske a používali špeciálne korkové zátky s drôtenou sieťkou, čím anglická fľaša vydržala vyšší tlak oxidu uhličitého. To malo za následok, že pri otvorení víno búchalo a perlilo. Práve táto "nedokonalosť" očarila anglickú šľachtu a perlivé víno z oblasti Champagne si rýchlo našlo svojich priaznivcov najmä v snobskej spoločnosti. Výnimočné postavenie si tieto sekty zachovávajú dodnes. Čiže vždy platilo, platí a bude platiť, že šampanské je len sekt z francúzskej vinárskej oblasti Champagne. Sekty sa vyrábajú šampanskou technológiou, čo značí, že víno ostáva po celý čas vo flašiach a nevznikajú tak žiadne straty oxidu uhličitého počas separácie a filtrácie. Víno sa nemôže umelo dosycovať. Dôležité pri tejto metóde je najmä to, aby sa víno skutočne kvasilo v tej fľaši v ktorej sa predáva. Existujú tiež šumivé vína, ale nie sú to sekty. Sú medzi konzumentmi taktiež veľmi obľúbené, lenže rozdiel spočíva vo výrobe. Aby sa u nich dosiahla perlivosť, umelo sa dosycujú oxidom uhličitým.
Slovenské sekty
Slovenské sekty a šumivé vína, napriek tomu, že nie sú pravým šampanským, majú svoju tradíciu a vyznačujú sa vysokou kvalitou. Najznámejším našim výrobcom je firma Hubert zo Serede, ktorá začala vyrábať šumivé vína šampanskou technológiou už v roku 1825. V súčasnosti robia sekty klasickou, ale i dosycovacou metódou. Staronovým výrobcom na našom území je podnik Víno Nitra, ktorý v roku 1999 obnovil výrobu sektov značky Pálffy. Gróf Mikuláš Pálffy II. už v 17. storočí začal na našom území vyrábať sekty metódou kvasenia vo fľašiach. Popularita tejto značky medzi znalcami rýchlo stúpa, a extra suchý Pálffy brut sa stal šampionom v sektoch na prestižnej medzinárodnej prehliadke Grand Prix Vinex 2000. Tí najzarytejší štamgasti však nedajú dopustiť na pravé francúzske šampanské. Na náš trh sa distribuuje už spomínaný Dom Perignon, Mumm Cordon Rouge, Perier Jouet, Moet & Chandon a mnohé ďaľšie.
Ako bublinky podávať
Snáď najoriginálnejšou metódou otvárania fliaš sektu, je odťatie hrdla mečom. Táto metóda sa traduje z histórie a len najväčší majstri dokázali čisto a bez zbytočných črepov odraziť vrch fľaše. Dodnes sa však táto brilantná metóda otvárania zachovala, najmä v excentrickej spoločnosti v špičkových hoteloch. Doma to radšej neskúšajte, ale sekt skúste otvoriť s noblesou a decentne. Správne vychladenú fľašu, asi na 5 stupňov Celzia, držíme hrdlom hore v 45 stupňovom uhle tak, aby zátka na nikoho nemierila. Najprv odstránime kryciu fóliu. Ľavou rukou držíme fľašu za hrdlo a palcom zaisťujeme zátku. Pravou rukou rozmotáme očko agrafy (sieťky) a odstránime drôtený košíček s plechovou čiapkou. Potom zátkou jemne otáčame, ale stále ju pridržiavame. Správne otvoríme sekt tak, že nám nevybuchne, ticho špunt vyberieme, privoniame k nej a odlejeme kontrolnú vzorku. Ak je sekt v poriadku, nalejeme ho do vysokých štíhlych pohárov, takzvaných flaut, po skle a maximálne do dvoch tretín. Ešte nedávno sa sekt nalieval do miskovitých pohárov. Tie za svoj tvar vraj vďačia prsiam Márie Antoinetty, podľa ktorých dali prvé misky vyhotoviť. Tento druh pohárov je však pre sekt absolútne nevyhovujúci. Šumivé víno v nich rýchlo stráca perlivosť a taktiež z nich vyprcháva vôňa, pretože hladina v pohári má veľkú styčnú plochu so vzduchom.
Ako si namiešať kokteil zo sektu
V súčasnosti sa veľkej obľube tešia kokteily. Tento gastronomicky trend v podávaní nápojov neobišiel ani šumivé vína. Pri miešaní takýchto nápojov, treba mať napamäti, že perlivé nápoje nikdy nemiešame v šejkry.
A aké lahodné long drinky si môžme namiešať i v našich bežných slovenských domácnostiach ?
Mimoza
Do pohára - flauty nalejeme 2 cl pomarančového džúsu, dolejeme 15 cl kvalitného sektu a pridáme dva diely po 0,5 cl Grand Marinier. Ihneď podávame bez ozdoby.
(Tento klasicky kokteil vznikol v roku 1925 v hoteli Ritz v Paríži. Je pomenovaný po tropickom kvetnatom kríku, ktorému sa podobá farbou)
Buck Fizz
Do pohára - flauty nadávkujeme 2 cl pomarančového džúsu a zalejeme 15 cl kvalitného sektu. Podávame bez ozdoby
(Tento nápoj symbolizuje bláznivé dvadsiate roky a vytvorili ho barman v Buck´s Clube v Londýne v roku 1921. Je to veľmi osviežujúci longdrink)
Black Velvet
Do pohára - flauty nalejeme 15 cl sektu a na hladinu nalejeme 2 cl piva Guinness. Podávame bez ozdoby.
(Keď v Anglicku smútili za princom Albertom, barman v Brook´s Clube v Londýne usúdil, že by šampanské malo tiež smútiť. Preto ho skombinoval s čiernym pivom. Túto kombináciu rád pil nemecký kancelár Otto von Bismarck)
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.