Korzár logo Korzár

Namiešajte si svoj originálny novoročný kokteil zo sektu

Šumivé vína, sekty a dokonca i originálne šampanské, nechýbajú na prelome rokov snáď v žiadnej domácnosti. Je už tradíciou, že slávnostné okamžiky,

ku ktorým vítanie Nového roku nesporne patrí, sa spájajú s prípitkom tohto lahodného perlivého moku. Je to logické, pretože už samotná história vzniku šampanského je zvláštne noblesná. Legenda o vzniku šampanského hovorí o starom benediktínskom mníchovi Dom Perignon, ktorý oslepol a preto si niektoré fľaše vo vinnej pivnici nevšimol. Keď ich po čase našiel, bol veľmi prekvapený. Nielen preto, že zátka mu pri otvorení vystrelila, ale aj samotnou chuťou vína, ktoré bolo lahodne perlivé. V podstate nešlo o nič neobvyklé, takéto vína vznikali aj predtým. Ich vznik mali na svedomí pomerne studené pivnice v oblasti Champagne vo Francúzsku, takže chlad zastavil proces kvasenia, ale vo víne zostalo ešte dosť cukru. Po zvýšení teploty kvasinky ožili, rozkvasili mok a ten začal perliť. A tak vzniklo šampanské alebo sekt.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Šampanské vzniklo v Anglicku !

Podľa historických prameňov však ozajstné šampanské nevzniklo vo Francúzsku, ale v Anglicku. Z Champagne sa víno do Anglicka dovážalo v sudoch, ktoré boli expedované v zime a vinári boli presvedčení, že kvasenie je už skončené. Cestou, alebo až v Anglicku sa oteplilo a víno sa prebudilo a začalo opäť kvasiť. Majitelia anglických hostincov toto víno stáčali do svojich fliaš, ktoré boli v tej dobe podstatne hrubšie ako francúzske a používali špeciálne korkové zátky s drôtenou sieťkou, čím anglická fľaša vydržala vyšší tlak oxidu uhličitého. To malo za následok, že pri otvorení víno búchalo a perlilo. Práve táto "nedokonalosť" očarila anglickú šľachtu a perlivé víno z oblasti Champagne si rýchlo našlo svojich priaznivcov najmä v snobskej spoločnosti. Výnimočné postavenie si tieto sekty zachovávajú dodnes. Čiže vždy platilo, platí a bude platiť, že šampanské je len sekt z francúzskej vinárskej oblasti Champagne. Sekty sa vyrábajú šampanskou technológiou, čo značí, že víno ostáva po celý čas vo flašiach a nevznikajú tak žiadne straty oxidu uhličitého počas separácie a filtrácie. Víno sa nemôže umelo dosycovať. Dôležité pri tejto metóde je najmä to, aby sa víno skutočne kvasilo v tej fľaši v ktorej sa predáva. Existujú tiež šumivé vína, ale nie sú to sekty. Sú medzi konzumentmi taktiež veľmi obľúbené, lenže rozdiel spočíva vo výrobe. Aby sa u nich dosiahla perlivosť, umelo sa dosycujú oxidom uhličitým.

SkryťVypnúť reklamu

Slovenské sekty

Slovenské sekty a šumivé vína, napriek tomu, že nie sú pravým šampanským, majú svoju tradíciu a vyznačujú sa vysokou kvalitou. Najznámejším našim výrobcom je firma Hubert zo Serede, ktorá začala vyrábať šumivé vína šampanskou technológiou už v roku 1825. V súčasnosti robia sekty klasickou, ale i dosycovacou metódou. Staronovým výrobcom na našom území je podnik Víno Nitra, ktorý v roku 1999 obnovil výrobu sektov značky Pálffy. Gróf Mikuláš Pálffy II. už v 17. storočí začal na našom území vyrábať sekty metódou kvasenia vo fľašiach. Popularita tejto značky medzi znalcami rýchlo stúpa, a extra suchý Pálffy brut sa stal šampionom v sektoch na prestižnej medzinárodnej prehliadke Grand Prix Vinex 2000. Tí najzarytejší štamgasti však nedajú dopustiť na pravé francúzske šampanské. Na náš trh sa distribuuje už spomínaný Dom Perignon, Mumm Cordon Rouge, Perier Jouet, Moet & Chandon a mnohé ďaľšie.

SkryťVypnúť reklamu

Ako bublinky podávať

Snáď najoriginálnejšou metódou otvárania fliaš sektu, je odťatie hrdla mečom. Táto metóda sa traduje z histórie a len najväčší majstri dokázali čisto a bez zbytočných črepov odraziť vrch fľaše. Dodnes sa však táto brilantná metóda otvárania zachovala, najmä v excentrickej spoločnosti v špičkových hoteloch. Doma to radšej neskúšajte, ale sekt skúste otvoriť s noblesou a decentne. Správne vychladenú fľašu, asi na 5 stupňov Celzia, držíme hrdlom hore v 45 stupňovom uhle tak, aby zátka na nikoho nemierila. Najprv odstránime kryciu fóliu. Ľavou rukou držíme fľašu za hrdlo a palcom zaisťujeme zátku. Pravou rukou rozmotáme očko agrafy (sieťky) a odstránime drôtený košíček s plechovou čiapkou. Potom zátkou jemne otáčame, ale stále ju pridržiavame. Správne otvoríme sekt tak, že nám nevybuchne, ticho špunt vyberieme, privoniame k nej a odlejeme kontrolnú vzorku. Ak je sekt v poriadku, nalejeme ho do vysokých štíhlych pohárov, takzvaných flaut, po skle a maximálne do dvoch tretín. Ešte nedávno sa sekt nalieval do miskovitých pohárov. Tie za svoj tvar vraj vďačia prsiam Márie Antoinetty, podľa ktorých dali prvé misky vyhotoviť. Tento druh pohárov je však pre sekt absolútne nevyhovujúci. Šumivé víno v nich rýchlo stráca perlivosť a taktiež z nich vyprcháva vôňa, pretože hladina v pohári má veľkú styčnú plochu so vzduchom.

Ako si namiešať kokteil zo sektu

V súčasnosti sa veľkej obľube tešia kokteily. Tento gastronomicky trend v podávaní nápojov neobišiel ani šumivé vína. Pri miešaní takýchto nápojov, treba mať napamäti, že perlivé nápoje nikdy nemiešame v šejkry.

A aké lahodné long drinky si môžme namiešať i v našich bežných slovenských domácnostiach ?

Mimoza

Do pohára - flauty nalejeme 2 cl pomarančového džúsu, dolejeme 15 cl kvalitného sektu a pridáme dva diely po 0,5 cl Grand Marinier. Ihneď podávame bez ozdoby.

(Tento klasicky kokteil vznikol v roku 1925 v hoteli Ritz v Paríži. Je pomenovaný po tropickom kvetnatom kríku, ktorému sa podobá farbou)

Buck Fizz

Do pohára - flauty nadávkujeme 2 cl pomarančového džúsu a zalejeme 15 cl kvalitného sektu. Podávame bez ozdoby

(Tento nápoj symbolizuje bláznivé dvadsiate roky a vytvorili ho barman v Buck´s Clube v Londýne v roku 1921. Je to veľmi osviežujúci longdrink)

Black Velvet

Do pohára - flauty nalejeme 15 cl sektu a na hladinu nalejeme 2 cl piva Guinness. Podávame bez ozdoby.

(Keď v Anglicku smútili za princom Albertom, barman v Brook´s Clube v Londýne usúdil, že by šampanské malo tiež smútiť. Preto ho skombinoval s čiernym pivom. Túto kombináciu rád pil nemecký kancelár Otto von Bismarck)

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  2. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  3. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  4. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  8. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  1. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  2. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  3. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  5. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  6. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  7. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  8. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 754
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 14 953
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 13 132
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 834
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 6 412
  6. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 802
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 753
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 566
  1. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu
  2. Zdenek Ručka: Ako zdravotne postihnutého klienta Domova sociálnych služieb pripraviť o finančné prostriedky. Časť 31. „Život je plný prekvapení.“
  3. Marek Namešpetra: Siedmy deň - voľné pokračovanie
  4. Dávid Polák: Kľúčová výzva pre Izrael a jeho budúcnosť
  5. Juraj Tušš: Príčina hlúposti
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne
  8. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi
  1. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 631
  2. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 34 835
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 15 990
  4. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 677
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 12 360
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 503
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 086
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 545
  1. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  2. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  3. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  4. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  5. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  6. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  7. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  8. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu
  2. Zdenek Ručka: Ako zdravotne postihnutého klienta Domova sociálnych služieb pripraviť o finančné prostriedky. Časť 31. „Život je plný prekvapení.“
  3. Marek Namešpetra: Siedmy deň - voľné pokračovanie
  4. Dávid Polák: Kľúčová výzva pre Izrael a jeho budúcnosť
  5. Juraj Tušš: Príčina hlúposti
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne
  8. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi
  1. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 631
  2. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 34 835
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 15 990
  4. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 677
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 12 360
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 503
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 086
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 545
  1. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  2. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  3. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  4. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  5. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  6. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  7. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  8. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu