Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov

Pri Slovenskom zväze kuchárov a cukrárov sa vytvorilo olympijské družstvo, ktoré má neľahkú úlohu - musí obstáť v tvrdej konkurencii svetovej

gastronómie a naše farby má reprezentovať čo najlepšie. Zatiaľ sa to týmto olympionikom darí úspešne. Nečudo, veď celý tím je vyberaný veľmi starostlivo a každý z členov je majster nad majstrov. zdobou tohto kolektívu je Mgr. Jozefína Šebáková - cukrárka, ktorú nik nenazve inak ako "dievča so zlatými rukami". Kto ju čo len raz videl pracovať, pochopí prečo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Túto šancu majú teraz aj čitatelia Víkendu, tento rok sa totiž práve s ňou a jej skvelými receptami budú môcť stretávať v relácii Varím, varíš, varíme a pečieme každú nedeľu o 17.20 hod. na programe STV-1. Naša Jožka sa pred televíznymi kamerami udomácnila bez akýchkoľvek problémov. Trému nemáva, veď je zvyknutá prednášať - pôsobí ako majsterka odborného výcviku a učiteľka odborných predmetov na Združenej strednej škole hotelových služieb a obchodu v Púchove. Naučila sa tiež svoju prácu prezentovať. Výsledkom jej snaženia je množstvo ocenení, spomeňme len niektoré: zlaté medaily zo súťaže Gastro Prag '90, zlatá a strieborná z Medzinárodnej súťaže Gast '92, niekoľko zlatých z vianočných gastronomických festivalov, prvé miesto si odniesla aj z výstavy Gastro Danubius 2001 a našu krajinu reprezentovala aj na Medzinárodnej olympiáde IKA 2000 v nemeckom Erfurte. Na všetkých týchto fórach sa Jožka veľakrát presvedčila, že cukrárčina je umenie, ktoré prináša ľuďom radosť a potešenie. O tom, aké veľké, svedčí aj výrok jedného z najvýznamnejších kuchárov 19. storočia Francúza Marie Antoina Caremea: "Existuje päť krásnych umení: maliarstvo, sochárstvo, poézia, hudba a architektúra. najdôležitejším odvetvím architektúry je cukrárstvo."

SkryťVypnúť reklamu

Sladké maškrty však musia byť nielen krásne, ale aj chutné a na to, aby sa všetko vydarilo, treba dodržiavať niekoľko zásad:

kým nemáte dostatok skúseností, dodržiavajte receptúry presne a suroviny starostlivo vážte,

pred pečením si pripravte všetky prísady, vrátane papiera na pečenie, plechov a foriem,

múku a sypké suroviny vždy preosejte, cestá budú ľahšie a vzdušnejšie,

do tukových krémov používajte jednu polovicu masla a jednu polovicu margarínu, chuť krémov neutrpí a vy ušetríte,

cesto je upečené vtedy, keď ho prstami zľahka stlačíme a ono sa vráti do pôvodného tvaru bez stopy po prstoch. Pomôcť si môžeme aj špajľou, ak je po vytiahnutí z cesta čistá, koláč je upečený.

Tipov a trikov na to, aby bolo vaše sladké dielko dokonalé je ešte mnoho. Postupne vám ich predstavíme na televíznych obrazovkách a teraz už malý preddavok, niekoľko skvelých receptov Jožky Šebákovej.

SkryťVypnúť reklamu

Čokoládovo-orechové koláčiky

Cesto: múka polohrubá 350 g, orechy lieskové 150 g, margarín (maslo) 250 g, cukor práškový 150 g, kakao 60 g, vajcia 2 ks, cukor vanilkový 1 ks, štipka ml. škorice, citrónová kôra z ˝.

Postup: Múku a cukor preosejeme, pridáme kakao, cukor vanilkový, chuťové prísady (škorica a citr. kôra), nastrúhaný alebo na malé kocky pokrájaný margarín, vytvoríme jamku a pridáme vajcia. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na chladnom mieste odležať (najlepšie je zarobiť cesto 1 deň vopred). Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, vykrajujeme jednotlivé kusy a pečieme pri teplote 180 stupňov C približne 7-10 minút. Po upečení a vychladnutí vždy dva a dva spojíme pripraveným vanilkovým krémom.

Po stuhnutí poťahujeme do čokolády a vhodne zdobíme.

SkryťVypnúť reklamu

Čokoláda: čokoláda tmavá 150 g, čokoláda biela 100 g, bielková glazúra 50 g, stužený tuk 50 g.

Krém vanilkový: mlieko 3 dcl, zlatý klas 1 ks, vanilkový cukor 0,5 ks, cukor kryštálový 50 g, maslo 250 g, rum 0,5 dcl, žĺtko 1 ks.

Postup: Z mlieka, cukru kryštálového a vanilkového, žĺtka a zlatého klasu uvaríme hustý puding, ktorý za občasného miešania vychladíme, zašľaháme maslo a dochutíme rumom.

Medové koláčiky s višňovým krémom

Medové cesto: múka hladká špeciál 250 g, cukor práškový 110 g, med 90 g, vajcia 1 ks, žĺtko 1 ks, sóda bicarbona 0,5 cl, perníkové korenie 0,5 bal.

Postup: Múku, práškový cukor preosejeme, pridáme med, vajcia (do múky zamiešame sódu bikarbónu), perníkové korenie, všetko spolu zamiešame a necháme 24 hodín na chladnom mieste odležať. Cesto po odležaní vyvaľkáme a vykrajujeme koláčiky pomocou formičky, ktoré ukladáme na vymastený plech. Pečieme pri teplote 230 stupňov C veľmi krátko, do svetlohnedej farby. Ešte teplé podrežeme nožíkom a po vychladnutí skladáme z plechu dole.

Krém: cukor kryštálový 40 g, cukor vanilkový 0,5 ks, zlatý klas krém. prášok 1 ks, maslo čerstvé 130 g, margarín 130 g, višňový džem 100 g, šťava z 0,5 citróna.

Postup: Cukor kryštálový, vanilkový a mlieko dáme variť. V časti mlieka rozmiešame zlatý klas. Keď mlieko zovrie, zamiešame zlatý klas a uvaríme hustý puding, ktorý vychladíme za občasného miešania, aby sa nevytvorila na povrchu kôra. Postupne pridáme do studeného pudingu na kocky pokrájané maslo a margarín. Vyšľaháme hladký krém, do ktorého zamiešame višňový džem a dochutíme citrónovou šťavou.

Dokončenie: čokoláda tmavá 150 g, čokoláda biela 150 g, stužený tuk CERA 100 g.

Vždy dve a dve kolieska spájame pripraveným višňovým krémom (pomocou vrecka a hladkej múky), necháme ich stuhnúť a nakoniec poťahujeme do tmavej a bielej čokolády. Vhodne ozdobíme. (Z tohto množstva surovín pripravíme 50 kusov malých medových koláčikov o priemere 9,5 cm).

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 17 380
  2. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 6 080
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 659
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 594
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 396
  6. Plátené tašky a opakované použitie 4 135
  7. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 2 225
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 2 162
  1. Ján Valchár: Doplnky k útokom plus prepad ruských regiónov
  2. Marian Nanias: Áno, jadrové palivo nie sú fazuľky….
  3. Štefan Šturdzík: Pozvoľna padáme ekonomicky aj ľudsky.
  4. Irena Šimuneková: Selčiansky diel
  5. Monika Kučesová: Rodiny nie sú daňový subjekt. Prorodinná politika musí začať od základov.
  6. Ivan Čáni: Blaha a mladý Kaliňák rýpu do Volkswagenu.
  7. Dušan Koniar: Pokojne sa vzdám trinásteho dôchodku, ak
  8. Miroslav Pollák: Chaosom vzad
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 97 601
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 26 041
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 373
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 298
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 602
  6. Dušan Koniar: Pokojne sa vzdám trinásteho dôchodku, ak 10 540
  7. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 10 506
  8. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 7 070
  1. Marian Nanias: Áno, jadrové palivo nie sú fazuľky….
  2. Věra Tepličková: Kňazi pri pôrode?
  3. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  4. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  5. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  6. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  7. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  8. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Valchár: Doplnky k útokom plus prepad ruských regiónov
  2. Marian Nanias: Áno, jadrové palivo nie sú fazuľky….
  3. Štefan Šturdzík: Pozvoľna padáme ekonomicky aj ľudsky.
  4. Irena Šimuneková: Selčiansky diel
  5. Monika Kučesová: Rodiny nie sú daňový subjekt. Prorodinná politika musí začať od základov.
  6. Ivan Čáni: Blaha a mladý Kaliňák rýpu do Volkswagenu.
  7. Dušan Koniar: Pokojne sa vzdám trinásteho dôchodku, ak
  8. Miroslav Pollák: Chaosom vzad
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 97 601
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 26 041
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 373
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 298
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 602
  6. Dušan Koniar: Pokojne sa vzdám trinásteho dôchodku, ak 10 540
  7. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 10 506
  8. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 7 070
  1. Marian Nanias: Áno, jadrové palivo nie sú fazuľky….
  2. Věra Tepličková: Kňazi pri pôrode?
  3. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  4. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  5. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  6. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  7. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  8. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu