trópoch.
Botanický popis: Ide o ďalší významný druh z čeľade zázvorovitých. Kurkuma dlhá (Corcuma longa) alebo tiež žltý zázvor, je vytrvalá bylina hľúznato zdurenou byľou, z ktorej vyrastajú listy a korene. Listy sú dlhé rapíkaté, široko kopijnaté a až 0,5 m dlhé. Medzi nimi vyrastá priamy stvol, zakončený hustým klasom svetložltých kvetov. Plod je trojpúzdrá mnohosemenná tobolka s množstvom semien.
Aké sú príbuzné druhy: Na ázijských trhoviskách sa môžeme stretnúť so širokým sortimentom ďalších druhov. Napríklad z juhovýchodnej Ázie pochádza Curcuma zedoaria, ktorá sa používa podobným spôsobom.
Obsahové látky: Byľ obsahuje predovšetkým farbivo a silicu. Farbivo má hlavný podiel žltého curcuminu, silica sa vyskytuje v množstve 1,5 až 6 percent a tvoria ju predovšetkým seskviterpeny, ďalej je obsiahnutý alfa a beta pinen, kamfen, limonen, eugenol, cineol a pod.
K čomu sa používa: Používa sa pri popôrodných bolestiach brucha a zástave menštruácie, poruchách zažívacej sústavy a pečene, vrátane hepatitídy, ale aj pri poruchách trávenia. Zvonku sa aplikuje na zápal spojiviek, nehojace sa vredy, lišaj a rôzne kožné poranenia. Denná dávka činí 8 až 10 g čerstvej drogy, a to buď priamo (zásyp), alebo ako súčasť mastí, prípadne vo forme odvaru. Nesmie sa používať v tehotenstve.
Kurkuma ako korenie: Pre svoju výraznú chuť a vôňu sa používa ako korenie pri príprave ostrých omáčok, pridáva sa do horčice, používa sa pri výrobe tekutého korenia Worcester a e tiež hlavnou súčasťou tzv. kari korenia (curry-powder). Byľ však slúži aj na získavanie prírodného farbiva curcuminu a kurkumovej silice.
Autor: iká
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.