hladinu verejnej mienky na Slovensku. Keďže správa vyšla najavo v posledný pracovný deň uplynulého týždňa, hygienici museli počkať až do pondelka, kým začali konať.
"Poznáme problematickú šaržu výrobku, ako aj bratislavskú firmu, ktorá ho distribuovala po Slovensku. V prvom rade sa zameriame na previerku veľkoskladov. Tam zistíme, v ktorých obchodoch by sa potenciálne problémový výrobok mohol nachádzať," informoval nás riaditeľ Štátneho zdravotného ústavu v Poprade MUDr. Jozef Krak. Podľa neho, šanca, že by sa konzument nakazil baktériami salmonely z čokolády, po francúzsky nazývanej "Ďakujem", je len minimálna. Dosiaľ sa takýto prípad podarilo preukázať len v Rumunsku.
"Výskyt baktérií salmonely v čokoláde je prekvapujúci, nie však vylúčený. Doteraz sme ale takýto prípad na Slovensku nezaznamenali. Stretol som sa s ním len v literatúre, kde sa kontaminácia tohto druhu popisovala ako teoretická možnosť," konštatoval okresný hygienik. Podľa neho, napriek tomu že to znie neuveriteľne, za predchádzajúceho režimu sa občas stalo, že sa podarilo výskyt salmonely špecifikovať napríklad aj v sunare.
"Predpokladám, že do dvoch-troch dní budeme mať situáciu v regióne zmonitorovanú a čokolády problematickej šarže stiahneme z obehu. Tak znie naša úloha. Pre vlastnú potrebu si urobíme tiež analýzu vybraných vzoriek. S takýmito prípadmi sa človek nestretáva každý deň," dodal J. Krak.
Autor: rbj
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.