Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov

Na našu zvedavú otázku "čo najradšej je" - odpovedal olympionik Marián Kellner, šéfkuchár reštaurácie Metros s úsmevom: "Môže to byť hocičo,

vychutnám si hoci aj granadier, len ak ho nemusím pripravovať sám." A veru doma ani nevarí, pri sporáku sa zvŕta jeho manželka, tiež vyučená kuchárka a vo fachu je už aj dcéra, ktorá doma tiež občas čosi navarí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Marián Kellner má tak dosť času na svoju vášeň - rybačku. Keďže sa narodil v Bratislave a vyrástol v Starom Ovsišti, od detstva ho lákalo petržalské rameno Dunaja. Dali sa tam chytiť kapitálne zubáče a šťuky. Jeho najväčší úlovok je úctyhodný, bol to zubáč, ktorý vážil 5 a pol kilogramu.

SkryťVypnúť reklamu

Ak je rybárom šéfkuchár, má to aj tú výhodu, že svoje úlovky dokáže majstrovsky spracovať. A práve jeho originálne recepty na prípravu sladkovodných rýb zabodovali na nejednej súťaži. Spomeňme hoci len 1. miesto na výstave Gastro Danubius, či získané striebro na medzinárodnej gastronomickej súťaži Gastro Hradec v Českej republike.

Marián Kellner varí s fantáziou a jeho kulinárske diela sú aj pastvou pre oči. Čitateľom Víkendu ponúkame dva z jeho originálnych spôsobov servírovania a zdobenia jedál.

Prvý je pomerne náročný, ale možno sa ním inšpirujete. Je však k nemu potrebné špeciálne náradie - vymyslel a vytvoril si ho pán šéfkuchár sám. Kovovú misku na puding jemne stlačil, do prostriedku navaril asi 30 cm dlhú kovovú tyč, čím vznikla akási formička na rúčke. Pomocou nej vytvára špeciálne košíčky, do ktorých potom ukladá rôzne druhy upraveného mäska. Košíčky urobíme tak, že formu na chvíľu ponoríme do rozohriatého oleja, potom ju namočíme do cesta na zemiakové placky a opäť do horúceho oleja. V ňom košíček, už upražený, pomocou vidličky opatrne oddelíme od formy, vyberieme a necháme odkvapkať. takto je pripravený na plnenie.

SkryťVypnúť reklamu

Druhý skvelý nápad sa týka zdobenia a je aj nepomerne jednoduchší. Čínske ryžové rezance vhodíme na chvíľu do rozohriatého oleja. Okamžite sa upražia, pekne zbelejú a vytvoria pozoruhodnú kreáciu. Ozdobenému jedlu dodajú futuristický vzhľad. Ak máte chuť vyskúšať niečo nové, recepty Mariána Kellnera stoja za to. Uspokoja aj tých náročnejších.

Podunajské hniezdo

Suroviny: 600 g kuracích pŕs, 150 g brokolice, 100 g póru, 150 g mrkvy, 100 g šampiňónov, soľ, biele korenie, 50 g kukurice, 20 g oleja, 10 g solamylu, 50 g masla, 100 g mrkvy.

Postup: Kuracie prsia (bez kože) pokrájame na rezance, osolíme, okoreníme, pridáme solamyl a prudko opečieme na oleji. Šampiňóny pokrájame na plátky, brokolicu rozoberieme na ružice. Povaríme mrkvu a povykrajujeme z nej guľôčky. Vo výpeku podusíme mrkvu, pokrájané šampiňóny, brokolicu. Všetko zjemníme maslom. Touto zmesou plníme hniezda. Hniezda si pripravíme nasledovne: formičku rozpálime v horúcom oleji, vyberieme ju a vložíme do cesta, ktoré si pripravíme z mlieka, vajec, hladkej múky a strúhaných zemiakov. Pridáme soľ, biele korenie, prelisovaný cesnak a majorán. Všetko spolu zmiešame. Vkladáme doň formičky, nie až po vrch, aby cesto mohlo v oleji z formičky odpadnúť. Vyprážame dozlatista. Postup opakujeme - rozpálenú formičku vtlačíme do cesta a opäť vložíme do oleja. Ozdobíme podľa fantázie.

SkryťVypnúť reklamu

Plnené zemiaky "METROS"

Suroviny: 600 g bravčového pliecka, 8 ks väčších zemiakov, 1 cibuľa, 100 g šampiňónov, soľ, korenie, 2 strúčiky cesnaku, drvená rasca, mletá červená paprika, 1 dl červeného vína.

Postup: Mäso umyjeme, zomelieme na hrubšie a pripravíme si klobásovú zmes, do ktorej pridáme koreniny a víno podľa vlastnej chute. Do očistených zemiakov vytvoríme do stredu špirálový otvor a odspodu doň natlačíme klobásovú zmes, až kým sa zhora nezačne vytláčať. Takto naplníme všetkých 8 zemiakov. Pracujeme rýchlo, aby nám zemiaky nesčerneli. Vrch zemiakov môžeme prizdobiť orezávadlom. Do vymasteného pekáča pokrájame cibuľu, na to šampiňóny, poukladáme pripravené zemiaky, ktoré potrieme olejom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 20 minút pri teplote 200 °C. Počas pečenia môžeme zemiaky podlievať trochou vývaru (z kocky). Zo zvyšnej klobásovej zmesi tvarujeme guľky a usmažíme ich vo fritéze. Špirálky, ktoré sme vybrali zo zemiakov, trochu povaríme v osolenej vode. Polejeme maslom a petržlenovou vňaťou.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 646
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 406
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 728
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 261
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 406
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 731
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 931
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 289
  1. Jan Pražák: Heleno, hledej!
  2. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  3. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  4. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXV
  5. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  6. Daniel Bíro: Kapela Slovenská Klobása vznikla už v roku 1993. Aké boli jej začiatky? A aká je súčasnosť kapely?
  7. Jozef Foltýn: Huliak che byť už aj reprezentačný tréner
  8. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  1. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 927
  2. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 825
  3. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 20 125
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 11 019
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 584
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 7 401
  7. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 6 277
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 102
  1. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  2. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  3. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  4. Tupou Ceruzou: Smerákov
  5. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  6. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  7. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  8. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jan Pražák: Heleno, hledej!
  2. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  3. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  4. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXV
  5. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  6. Daniel Bíro: Kapela Slovenská Klobása vznikla už v roku 1993. Aké boli jej začiatky? A aká je súčasnosť kapely?
  7. Jozef Foltýn: Huliak che byť už aj reprezentačný tréner
  8. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  1. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 927
  2. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 825
  3. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 20 125
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 11 019
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 584
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 7 401
  7. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 6 277
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 102
  1. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  2. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  3. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  4. Tupou Ceruzou: Smerákov
  5. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  6. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  7. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  8. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu