vychutnám si hoci aj granadier, len ak ho nemusím pripravovať sám." A veru doma ani nevarí, pri sporáku sa zvŕta jeho manželka, tiež vyučená kuchárka a vo fachu je už aj dcéra, ktorá doma tiež občas čosi navarí.
Marián Kellner má tak dosť času na svoju vášeň - rybačku. Keďže sa narodil v Bratislave a vyrástol v Starom Ovsišti, od detstva ho lákalo petržalské rameno Dunaja. Dali sa tam chytiť kapitálne zubáče a šťuky. Jeho najväčší úlovok je úctyhodný, bol to zubáč, ktorý vážil 5 a pol kilogramu.
Ak je rybárom šéfkuchár, má to aj tú výhodu, že svoje úlovky dokáže majstrovsky spracovať. A práve jeho originálne recepty na prípravu sladkovodných rýb zabodovali na nejednej súťaži. Spomeňme hoci len 1. miesto na výstave Gastro Danubius, či získané striebro na medzinárodnej gastronomickej súťaži Gastro Hradec v Českej republike.
Marián Kellner varí s fantáziou a jeho kulinárske diela sú aj pastvou pre oči. Čitateľom Víkendu ponúkame dva z jeho originálnych spôsobov servírovania a zdobenia jedál.
Prvý je pomerne náročný, ale možno sa ním inšpirujete. Je však k nemu potrebné špeciálne náradie - vymyslel a vytvoril si ho pán šéfkuchár sám. Kovovú misku na puding jemne stlačil, do prostriedku navaril asi 30 cm dlhú kovovú tyč, čím vznikla akási formička na rúčke. Pomocou nej vytvára špeciálne košíčky, do ktorých potom ukladá rôzne druhy upraveného mäska. Košíčky urobíme tak, že formu na chvíľu ponoríme do rozohriatého oleja, potom ju namočíme do cesta na zemiakové placky a opäť do horúceho oleja. V ňom košíček, už upražený, pomocou vidličky opatrne oddelíme od formy, vyberieme a necháme odkvapkať. takto je pripravený na plnenie.
Druhý skvelý nápad sa týka zdobenia a je aj nepomerne jednoduchší. Čínske ryžové rezance vhodíme na chvíľu do rozohriatého oleja. Okamžite sa upražia, pekne zbelejú a vytvoria pozoruhodnú kreáciu. Ozdobenému jedlu dodajú futuristický vzhľad. Ak máte chuť vyskúšať niečo nové, recepty Mariána Kellnera stoja za to. Uspokoja aj tých náročnejších.
Podunajské hniezdo
Suroviny: 600 g kuracích pŕs, 150 g brokolice, 100 g póru, 150 g mrkvy, 100 g šampiňónov, soľ, biele korenie, 50 g kukurice, 20 g oleja, 10 g solamylu, 50 g masla, 100 g mrkvy.
Postup: Kuracie prsia (bez kože) pokrájame na rezance, osolíme, okoreníme, pridáme solamyl a prudko opečieme na oleji. Šampiňóny pokrájame na plátky, brokolicu rozoberieme na ružice. Povaríme mrkvu a povykrajujeme z nej guľôčky. Vo výpeku podusíme mrkvu, pokrájané šampiňóny, brokolicu. Všetko zjemníme maslom. Touto zmesou plníme hniezda. Hniezda si pripravíme nasledovne: formičku rozpálime v horúcom oleji, vyberieme ju a vložíme do cesta, ktoré si pripravíme z mlieka, vajec, hladkej múky a strúhaných zemiakov. Pridáme soľ, biele korenie, prelisovaný cesnak a majorán. Všetko spolu zmiešame. Vkladáme doň formičky, nie až po vrch, aby cesto mohlo v oleji z formičky odpadnúť. Vyprážame dozlatista. Postup opakujeme - rozpálenú formičku vtlačíme do cesta a opäť vložíme do oleja. Ozdobíme podľa fantázie.
Plnené zemiaky "METROS"
Suroviny: 600 g bravčového pliecka, 8 ks väčších zemiakov, 1 cibuľa, 100 g šampiňónov, soľ, korenie, 2 strúčiky cesnaku, drvená rasca, mletá červená paprika, 1 dl červeného vína.
Postup: Mäso umyjeme, zomelieme na hrubšie a pripravíme si klobásovú zmes, do ktorej pridáme koreniny a víno podľa vlastnej chute. Do očistených zemiakov vytvoríme do stredu špirálový otvor a odspodu doň natlačíme klobásovú zmes, až kým sa zhora nezačne vytláčať. Takto naplníme všetkých 8 zemiakov. Pracujeme rýchlo, aby nám zemiaky nesčerneli. Vrch zemiakov môžeme prizdobiť orezávadlom. Do vymasteného pekáča pokrájame cibuľu, na to šampiňóny, poukladáme pripravené zemiaky, ktoré potrieme olejom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 20 minút pri teplote 200 °C. Počas pečenia môžeme zemiaky podlievať trochou vývaru (z kocky). Zo zvyšnej klobásovej zmesi tvarujeme guľky a usmažíme ich vo fritéze. Špirálky, ktoré sme vybrali zo zemiakov, trochu povaríme v osolenej vode. Polejeme maslom a petržlenovou vňaťou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.