reštaurácia Archaion Gefsis čo znamená v preklade Dávne chute. Prečo sa rozhodli pre starodávnu antickú kuchyňu? Ľudia žijúci v antike vedeli užívať život plnými dúškami a boli známi úžasnými hostinami, na ktorých sa podávali najvyberanejšie lahôdky. Práve na túto tradíciu sa pokúša nadviazať Archaion Gefsis, ktorá prevzala svoju ponuku jedál z antického jedálnička.
Jedálniček pozostáva iba z pôvodných gréckych jedál. Žiadna musaka, ani souvlaki, tie prinieslo osmanské osídlenie. Ani vidličky, veď v antike ich nepoužívali. Nepoznali ani taniere, ale až do takej autentičnosti zase reštaurácia nezachádza. Vyhýba sa potravinám a pokrmom, ktoré v tom čase neboli známe - napr. paradajky, zemiaky, ryža, citróny, cukor. Čo teda starí Gréci jedli? Čo jedia hostia aténskej reštaurácie? Vychádzajúc z písomných prameňov ráno stačil pohár vína, hrsť reďkoviek a kúsok chleba. Na obed zvyčajne jedávali pšeničnú kašu, rybu a figy. Hlavné jedlo dňa sa podávalo na večeru pozostávajúcu až z dvanástich chodov. Najprv prišla na stôl zelenina a výhonky, potom hrdličky, prasiatka plnené opekanými drozdami a bravčové vnútornosti okorenené bylinkami. K pochúťkam patrila napr. sépia dusená vo vlastnej šťave.
Majitelia museli preštudovať spústu písomných materiálov jednak o spôsobe života starých Grékov a jednak všetky dostupné recepty. Zdrojom im bola jedna z najstarších kuchárskych kníh sveta - spis gréckeho autora z 2. storočia pred Kristom. Spisovateľ Athenaios z Naukratídy ako známy gurmán zozbieral množstvo dávnych receptov, ktoré zoradil do 15 zväzkového diela s názvom Deipnosofistai, t. j. Hodujúci mudrci. Toto kulinárske veľdielo napísal formou rozhovoru dvoch hodujúcich mudrcov, ktorí si vymieňajú recepty, ale neuvádzajú presné inštrukcie, váhu, množstvo. (Je to asi v tejto podobe: vezmi sépiu, pridaj k nej čerstvú šťavu, zeleninu, olivový olej, ocot.) Kuchári a majitelia reštaurácie potom musia študovať ďalšie písomnosti, kým neobjavia zmienku o chuti určitého pokrmu. Hostia sú veľmi spokojní.
Autor: Pripravila Soňa MAKAROVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.