Korzár logo Korzár
Štvrtok, 5. august, 2021 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

Pripravujú jedlá antickej kuchyne

Prvým miestom, ktoré začalo pripravovať a ponúkať autentickú antickú grécku kuchyňu od roku 146 pred Kristom, kedy Rimania dobyli Korint, je aténska

reštaurácia Archaion Gefsis čo znamená v preklade Dávne chute. Prečo sa rozhodli pre starodávnu antickú kuchyňu? Ľudia žijúci v antike vedeli užívať život plnými dúškami a boli známi úžasnými hostinami, na ktorých sa podávali najvyberanejšie lahôdky. Práve na túto tradíciu sa pokúša nadviazať Archaion Gefsis, ktorá prevzala svoju ponuku jedál z antického jedálnička.

Jedálniček pozostáva iba z pôvodných gréckych jedál. Žiadna musaka, ani souvlaki, tie prinieslo osmanské osídlenie. Ani vidličky, veď v antike ich nepoužívali. Nepoznali ani taniere, ale až do takej autentičnosti zase reštaurácia nezachádza. Vyhýba sa potravinám a pokrmom, ktoré v tom čase neboli známe - napr. paradajky, zemiaky, ryža, citróny, cukor. Čo teda starí Gréci jedli? Čo jedia hostia aténskej reštaurácie? Vychádzajúc z písomných prameňov ráno stačil pohár vína, hrsť reďkoviek a kúsok chleba. Na obed zvyčajne jedávali pšeničnú kašu, rybu a figy. Hlavné jedlo dňa sa podávalo na večeru pozostávajúcu až z dvanástich chodov. Najprv prišla na stôl zelenina a výhonky, potom hrdličky, prasiatka plnené opekanými drozdami a bravčové vnútornosti okorenené bylinkami. K pochúťkam patrila napr. sépia dusená vo vlastnej šťave.

Majitelia museli preštudovať spústu písomných materiálov jednak o spôsobe života starých Grékov a jednak všetky dostupné recepty. Zdrojom im bola jedna z najstarších kuchárskych kníh sveta - spis gréckeho autora z 2. storočia pred Kristom. Spisovateľ Athenaios z Naukratídy ako známy gurmán zozbieral množstvo dávnych receptov, ktoré zoradil do 15 zväzkového diela s názvom Deipnosofistai, t. j. Hodujúci mudrci. Toto kulinárske veľdielo napísal formou rozhovoru dvoch hodujúcich mudrcov, ktorí si vymieňajú recepty, ale neuvádzajú presné inštrukcie, váhu, množstvo. (Je to asi v tejto podobe: vezmi sépiu, pridaj k nej čerstvú šťavu, zeleninu, olivový olej, ocot.) Kuchári a majitelia reštaurácie potom musia študovať ďalšie písomnosti, kým neobjavia zmienku o chuti určitého pokrmu. Hostia sú veľmi spokojní.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  2. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  3. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  7. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Matej Bel: bol plagiátor alebo génius?
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  3. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  7. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  8. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  1. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 6 720
  2. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 6 147
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 802
  4. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 5 545
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 5 021
  6. Matej Bel: bol plagiátor alebo génius? 3 307
  7. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 204
  8. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 3 181
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 2 428
  10. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 395
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Na mieste zasahujú hasiči.


a 2 ďalší 36m
Branislav Benčat

Hľadáme úspešné inovatívne malé a stredné firmy.


4. aug
Peter Celec

Rozhovor s molekulárnym biológom Petrom Celecom.


4. aug

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop