Výrobky z obilnín sú dobrým zdrojom energie, uspokojujú 40 percent dennej energetickej spotreby organizmu. Obsahujú veľké množstvo zložených sacharidov v podobe škrobu (60 - 70 percent) a rastlinnej bielkoviny (10 - 15 percent). Dodávajú telu asi 2 perc. tuku, ktorý poskytuje organizmu aj nevyhnutné nasýtené mastné kyseliny a vitamín E. Vzhľadom k vysokému obsahu síry a fosforu je pre obilniny a výrobky z nich charakteristická prevaha kyselinotvorných prvkov. Tieto 'zakvasujú' organizmus. Bielkoviny obsiahnuté v obilninách slúžia ako stavebný materiál buniek. Zložené sacharidy udržiavajú správnu hladinu cukru a umožňujú tak intenzívnu duševnú činnosť. Z vhodného množstva celých obilných zŕn v strave sa stáva človek odolný voči stresu (je to zásluha vitamínov skupiny B), zvyšuje jeho odolnosť a schopnosť sústavne pracovať.
Obilniny by sme mali v strave kombinovať so strukovinami, napr. ryžu s fazuľou, šošovicu s jačmennými krúpami. Dodávame tým telu viac ľahko stráviteľných bielkovín ako keď jeme tieto potraviny oddelene. Je to dôležité najmä pre vegetariánov.
Nedostatok bielkovín môžeme tiež doplniť kombinovaním potravín z obilnín s potravinami živočíšneho pôvodu: mäsom, mliekom, vajíčkami. Pretože obilniny majú nízky obsah vitamínu C a takmer vôbec neobsahujú vitamíny A a D, treba jedálniček dopĺňať surovou zeleninou.
Teraz nebudeme vyratúvať, čo patrí k obilninám (pšenica, jačmeň, raž, ovos, proso, pohánka, kukurica) a aký význam pre výživu má ten-ktorý druh, o tom budeme písať v ďalších vydaniach Víkendu, teraz vám ponúkneme niekoľko praktických rád:
- pri kúpe obilninových výrobkov si pozorne všímajte dobu ich spotreby,
- pohánku a krúpy pred varením prepláchnite horúcou vodou cez husté sito,
- ovsené vločky a proso neskladujte dlho, lebo zožltnú,
- múku uchovávajte v sklenených alebo plastových nádobách na potraviny,
- ak proso pred varením nesparíte horúcou vodou, pokrm bude mať horkú chuť,
- kukuričnú krupicu a pšeničné alebo jačmenné otruby nepreplachujte,
- obilie a kaše z obilnín varte v smaltovaných neotlčených hrncoch alebo v hrncoch z ušľachtilej ocele,
- do šalátov sa hodí dlhozrnná ryža, pretože po uvarení zostáva sypká, nerozvarí sa, nelepí a preto je vhodná aj ako príloha k pokrmom z mäsa a zeleniny,
- krátkozrnná, okrúhla ryža sa rýchlo rozvarí, mäkne a lepí sa, je najvhodnejšia na prípravu rizota a dezertov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.