sójové, grahamové rožky, minibagety celozrnné alebo sójové, atraktívna syrová náplň a zelenina. Ako príklad uvádzame návod na obloženú celozrnnú bagetu (dve porcie):
Potrebujeme: 2 celozrnné malé bagetky alebo jednu väčšiu, ktorú prekrojíme na polovicu, 2 ochutené tavené syry (s kápiou alebo ináč ochutené), 1 lyžicu masla, 2 plátky údeného eidamu, 1 lyžičku kečupu, 1 tvrdšiu paradajku, polovičku papriky, hlávkový šalát.
Bagety pozdĺžne rozkrojíme, ale nedokrojíme, aby nevypadávala náplň. Spodnú časť natrieme maslom (nabudúce pre zmenu nátierkovým alebo rastlinným maslom). Umyté šalátové listy pritlačíme na maslo, na ne položíme prekrojený plátok údeného eidamu. Tavené trojuholníčky syra rozkrájame na niekoľko dielikov a rozdelíme ich na údený syr. Paradajku nakrájame na menšie diely alebo kolieska a položíme medzi kúsky taveného syra. Všetko pokvapkáme kečupom a vrchnou časťou pečiva prikryjeme. Polovičku papriky buď rozdelíme na pásiky a priložíme do bagety k náplni alebo voľne pribalíme. Desiatu zabalíme do priehľadnej potravinárskej fólie a pridáme obrúsok.
Nezabudnime na nápoj - stolovú vodu, môže byť aj mierne ochutená citrónovou šťavou, sirupom alebo ovocný nesladený džús. Aby zloženie desiaty bolo v týždni vyvážené, náplň aj druh pečiva obmieňame, syrovú vystriedame vajíčkom alebo mäsovou, šunkou a pod. Niektoré deti maslo nejedia, v takom prípade im ho nevnucujme.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.