Korzár logo Korzár
Nedeľa, 25. júl, 2021 | Meniny má JakubKrížovkyKrížovky

Z hrncov majstrov kuchárov

Šéfkuchár bratislavského hotela Fórum Jozef Klubník je tiež jedným z členov Slovenského národného olympijského družstva, ktoré reprezentovalo našu

krajinu na Medzinárodnej gastronomickej olympiáde v nemeckom Erfurte. Súťaže sa zúčastnilo 26 tímov z celého sveta. Svoje umenie tam predvádzalo 1 200 majstrov kuchárov a prezentovali národné kuchyne. Naši skončili štvrtí. A Jozef Klubník na olympijský úspech spomína rád.

Tento mladý sympaťák gastronómiou priam žije. Cestou do práce, ale aj inokedy, keď je čas, rozmýšľa, vymýšľa, tvorí. Mnohokrát sa už stalo, že ho napadla zaujímavá kombinácia. Pre ten prípad má vždy poruke papier s ceruzkou - myšlienku si zapíše a v práci si ju hneď odskúša. Nové recepty - originály - najprv degustujú kolegovia. Zvážia, pripomienkujú a až keď spoločne usúdia, že novinka skutočne stojí za to, dostane sa aj na taniere hostí. Jozef Klubník dobre vie, čo všetko môže jedlo ovplyvniť. Zasahuje do politiky, ale i umenia - priamo ovplyvňuje náladu aj zdravie papkáča, a tak nečudo, že prominenti sa spoliehajú iba na svojich špeciálne vybraných kuchárov.

Raz, keď sa v hoteli Fórum ubytovala známa americká herečka Nicole Kidmanová, mali všetci možnosť vidieť, ako sa pre túto hviezdu varí. Samozrejme, Nicole Obklopovala celá suita personálu a nechýbala ani kuchárka. Táto v hotelovej kuchyni varila polievku pre svoju hviezdu takto: vzala klasy čerstvej kukurice a zbavila ich zrniečok. Všetci s napätím očakávali čo z nich uvarí. Ona ich však hodila do koša. Čisté šúľky potom vyvarila vo vode, ktorú dochutila rôznymi koreninami, na záver ešte pridala čínske ryžové rezance a túto polievku servírovala herečke. Nuž, nečudo, že Nicole je štíhla ako prútik. Postavu si takto zachová, ale žeby si aj pochutnala? - tomu už neuveril ani náš šéfkuchár. Ten varí rád všakovaké pochúťky, ktoré potešia oko i jazyk. Vyskúšal si to nielen v domovskej hotelovej reštaurácii, ale aj v Rakúsku, Nemecku, v Slovenskej reštaurácii v Tunise a USA. V Amerike to bolo dokonca na dovolenke. Jozefa so synom pozval na návštevu strýko a zaviedol ich aj do jednej z reštaurácií. Tam však nášmu šéfkuchárovi vôbec nechutilo a vrátil takmer nedotknuté porcie. Majiteľku to mrzelo a prišla sa opýtať hostí na to, čo nebolo v poriadku. Slovo dalo slovo a pán Klubník dokázal, čo vie. Navaril kurací perkelt s haluškami, maďarský guľáš s knedľou a vyslúžil si obdiv a ponuku na prácu. Jozef Klubník však v Amerike ostať nechcel, veď na Slovensku sú všetci, ktorých má rád. A to je dobre, inak by sme totiž nemohli ani vám ponúknuť špeciality tohto majstra fantázie.

Kuracie prsia Mária Terézia

Suroviny: 800 g kuracích pŕs, 200 g šampiňónov, 120 g póru, 40 g údenej slaniny, soľ, karí korenie, biele víno.

Postup: Slaninku si nakrájame na drobné kocky a osmažíme na panvici. Pridáme očistené pokrájané šampiňóny a pokrájaný pór a zľahka opečieme, osolíme, pridáme karí korenie a biele víno. Zmes necháme vychladnúť. Do kuracích pŕs narežme "kapsu". Zmesou naplníme kuracie prsia. Mäso osolíme, jemne okoreníme karí korením a potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s olivovým olejom. Necháme asi 2 hodiny odležať. Mäso opečieme a uložíme na teplé miesto. Výpek jemne zaprášime múkou, zalejeme vínom, pridáme zvyšok zmesi, všetko prevaríme a zjemníme šľahačkou.

Košíček s krabími tyčinkami

Suroviny: Ľ l mlieka, 1 vajce, 100 g hladkej múky, soľ, bylinky, olej, 200 g syra, 100 g masla, posekané bylinky (petržlenová vňať, kôpor), krabie tyčinky (malý balíček).

Postup: Košíček si pripravíme tak, že do mlieka pridáme vajce, múku, soľ, bylinky, všetko spolu vymiešame. Pripravíme si olej, v ktorom vysmážame košíčky. Na plnku vyšľaháme syr a maslo s posekaným kôprom, nastriekame do košíčkov, pridáme krabie tyčinky, ozdobíme citrónom, hlávkovým šalátom, vňaťou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  3. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  4. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  5. Od Česka až po Jadran
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  7. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu?
  9. Deti často nie sú na letnú škôlku alebo tábor vhodne pobalené
  10. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. Riziko úrazov je počas letných prázdnin vyššie
  3. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  4. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  5. Tatravagónka Poprad ponúka stabilnú prácu a kariérny rast
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Svet bude fungovať na dátach a tie sú pre Slovensko priorita
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 11 095
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 7 498
  3. Vedci skúmali slovenskú magnéziovú minerálku. Výsledok prekvapí. 6 205
  4. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 876
  5. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky 4 630
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 3 987
  7. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 580
  8. Od Česka až po Jadran 3 307
  9. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 566
  10. Nový Volkswagen Polo GTI prináša radosť z jazdy s dvojlitrom! 2 472
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Malebnou cestou Alojza Medňanského s Barbarou Rusnákovou.


21. júl
Premiér Eduard Heger.

Hlasovanie v parlamente prebehne v nedeľu.


9 h
Miroslav Kocúr.

Klérus bráni sám seba a priťahuje len sebe podobných.


21. júl
Milan Lasica počas klaňačky na svojom poslednom koncerte so súborom Bratislava Hot Serenaders 18. júla 2021 v Štúdiu L+S.

Teraz by som bol rád, keby sme o Milanovi Lasicovi spolu mlčali, hovorí.


23. júl

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop