krajinu na Medzinárodnej gastronomickej olympiáde v nemeckom Erfurte. Súťaže sa zúčastnilo 26 tímov z celého sveta. Svoje umenie tam predvádzalo 1 200 majstrov kuchárov a prezentovali národné kuchyne. Naši skončili štvrtí. A Jozef Klubník na olympijský úspech spomína rád.
Tento mladý sympaťák gastronómiou priam žije. Cestou do práce, ale aj inokedy, keď je čas, rozmýšľa, vymýšľa, tvorí. Mnohokrát sa už stalo, že ho napadla zaujímavá kombinácia. Pre ten prípad má vždy poruke papier s ceruzkou - myšlienku si zapíše a v práci si ju hneď odskúša. Nové recepty - originály - najprv degustujú kolegovia. Zvážia, pripomienkujú a až keď spoločne usúdia, že novinka skutočne stojí za to, dostane sa aj na taniere hostí. Jozef Klubník dobre vie, čo všetko môže jedlo ovplyvniť. Zasahuje do politiky, ale i umenia - priamo ovplyvňuje náladu aj zdravie papkáča, a tak nečudo, že prominenti sa spoliehajú iba na svojich špeciálne vybraných kuchárov.
Raz, keď sa v hoteli Fórum ubytovala známa americká herečka Nicole Kidmanová, mali všetci možnosť vidieť, ako sa pre túto hviezdu varí. Samozrejme, Nicole Obklopovala celá suita personálu a nechýbala ani kuchárka. Táto v hotelovej kuchyni varila polievku pre svoju hviezdu takto: vzala klasy čerstvej kukurice a zbavila ich zrniečok. Všetci s napätím očakávali čo z nich uvarí. Ona ich však hodila do koša. Čisté šúľky potom vyvarila vo vode, ktorú dochutila rôznymi koreninami, na záver ešte pridala čínske ryžové rezance a túto polievku servírovala herečke. Nuž, nečudo, že Nicole je štíhla ako prútik. Postavu si takto zachová, ale žeby si aj pochutnala? - tomu už neuveril ani náš šéfkuchár. Ten varí rád všakovaké pochúťky, ktoré potešia oko i jazyk. Vyskúšal si to nielen v domovskej hotelovej reštaurácii, ale aj v Rakúsku, Nemecku, v Slovenskej reštaurácii v Tunise a USA. V Amerike to bolo dokonca na dovolenke. Jozefa so synom pozval na návštevu strýko a zaviedol ich aj do jednej z reštaurácií. Tam však nášmu šéfkuchárovi vôbec nechutilo a vrátil takmer nedotknuté porcie. Majiteľku to mrzelo a prišla sa opýtať hostí na to, čo nebolo v poriadku. Slovo dalo slovo a pán Klubník dokázal, čo vie. Navaril kurací perkelt s haluškami, maďarský guľáš s knedľou a vyslúžil si obdiv a ponuku na prácu. Jozef Klubník však v Amerike ostať nechcel, veď na Slovensku sú všetci, ktorých má rád. A to je dobre, inak by sme totiž nemohli ani vám ponúknuť špeciality tohto majstra fantázie.
Kuracie prsia Mária Terézia
Suroviny: 800 g kuracích pŕs, 200 g šampiňónov, 120 g póru, 40 g údenej slaniny, soľ, karí korenie, biele víno.
Postup: Slaninku si nakrájame na drobné kocky a osmažíme na panvici. Pridáme očistené pokrájané šampiňóny a pokrájaný pór a zľahka opečieme, osolíme, pridáme karí korenie a biele víno. Zmes necháme vychladnúť. Do kuracích pŕs narežme "kapsu". Zmesou naplníme kuracie prsia. Mäso osolíme, jemne okoreníme karí korením a potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s olivovým olejom. Necháme asi 2 hodiny odležať. Mäso opečieme a uložíme na teplé miesto. Výpek jemne zaprášime múkou, zalejeme vínom, pridáme zvyšok zmesi, všetko prevaríme a zjemníme šľahačkou.
Košíček s krabími tyčinkami
Suroviny: Ľ l mlieka, 1 vajce, 100 g hladkej múky, soľ, bylinky, olej, 200 g syra, 100 g masla, posekané bylinky (petržlenová vňať, kôpor), krabie tyčinky (malý balíček).
Postup: Košíček si pripravíme tak, že do mlieka pridáme vajce, múku, soľ, bylinky, všetko spolu vymiešame. Pripravíme si olej, v ktorom vysmážame košíčky. Na plnku vyšľaháme syr a maslo s posekaným kôprom, nastriekame do košíčkov, pridáme krabie tyčinky, ozdobíme citrónom, hlávkovým šalátom, vňaťou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.