majú ťažkosti so zažívaním, by sa mu mali vyhýbať. Starší chlieb sa v ústach dobre rozdrobí na malé čiastky, ktoré žalúdočná šťava rýchlejšie spracuje.
Mäkký chlieb sa zvyčajne ťažko krája. Ak nôž namočíme do vriacej vody a zľahka ho utrieme, odrežeme pekné krajce bez ťažkostí.
Starý chlieb, ktorý sme nespotrebovali, usušíme, postrúhame a používame ho na zahusťovanie pokrmov. Výborná je z neho tiež chlebová polievka.
Tvrdé žemle, ktoré chceme dať do knedlíkov, zmäknú nad parou. Vložíme ich do sita, ktoré položíme na hrniec s vriacou vodou a prikryjeme pokrievkou. Za 10 minút zmäknú žemle natoľko, že ich môžeme krájať na kocky.
Žemle do plniek, mletého mäsa a pod. namáčame vždy iba do studeného mlieka, pretože inak by boli mazľavé.
Suché rožky nakrájame na kocky, opečené na masle sú výborné do hrachovej, paradajkovej alebo inej polievky.
Suchý biely chlieb pokrájame, namáčame v rozšľahanom vajíčku so soľou a vyprážame ako rezne. Podávame ako prílohu k prívarku.
Ak chceme zo staršieho chleba urobiť dobré hrianky, dajme na predhriatu platňu kus fólie alobal, a krajce ukladajme na ňu.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.