Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (3.)

Vladimír Mikuš je šéfkuchár, ktorý sa dnes venuje zaujímavej práci je vedúcim vývoja vo firme Nestlé. Od jeho skúseností teda závisí, čo nové a

netradičné sa ocitne často aj na našom stole. Vymýšľa, tvorí, experimentuje a výsledkom sú rôzne pochutiny, polotovary a príchute. Každej gazdinke prídu vhod a jej jedlu pomôžu dodať tú správnu chuť.

Začiatky tohto majstra s tvorivým duchom sú späté s kuchyňou starej mamy. Starká varila úžasné dobroty a neboli to žiadne drahé špeciality. Vedela šikovne vyčarovať pochúťky z toho, čo bolo v dome. Varila skvelé strapačky s dusenou sladkou kapustou, makové i tvarohové rezance, nenapodobiteľné kysnuté koláče... Malý Vladimír sa okolo starkej rád motal a veľmi sa mu páčilo, že tak dobre varí. Dnes varí dobre už aj on. Majstrovstvo tohto šéfkuchára ocenilo množstvo hostí počas jeho pôsobenia v hoteli Fórum, ale aj v zahraničí dlhší čas varil v Rakúsku. Ako nám povedal, myslí si, že stáže v zahraničí ocení každý šéfkuchár. Nazrie tu pod pokrievky iných majstrov a zoznámi sa aj s novými trendmi v gatronómii. Svoje skúsenosti zúročil aj na gastronomickej olympiáde. Tiež totiž patrí k členom nášho olympijského tímu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

A kto varí doma? Väčšinou manželka, ktorá je takisto profesionálnou kuchárkou. Pán Vladimír, ten pri varení najmä vymýšľa a tvorí, takže servíruje prevažne originály a tak sú jeho dielka ozdobou najmä sviatočných tabúľ.

Čo je podľa Vladimíra Mikuša na jedle najdôležitejšie? "No predsa chuť! Chuťovými pohárikmi jedlo vychutnávame a to je tá najistejšia kontrola. Čo z jedla, ktoré je na pohľad úžasné, ale sklamala nás jeho chuť?! Ideálne je, ak sú obe zložky v rovnováhe, ak dostaneme na stôl pekné i dobré jedlo zároveň. Vtedy sa stolovanie môže zmeniť na sviatok a posedenie na príjemný relax, ktorý v tejto dobre potrebuje každý z nás."

Jedlá, ktoré vám ponúkame, by ste márne hľadali v kuchárskych knihách, ide totiž o skutočne originálne recepty majstra kuchára Vladimíra Mikuša.

SkryťVypnúť reklamu

Cesnaková krémová polievka

Potrebujeme: 1 l vody, 2 kocky zlatý hovädzí bujón Maggi, 10 strúčikov cesnaku, 250 g sladkej smotany, 3 polievkové lyžice oleja, 50 g hladkej múky, petržlenová vňať, biele pečivo.

Postup: 5 strúčikov cesnaku prepasírujem a orestujeme na oleji, pridáme hladkú múku a pripravíme svetlú zápražku. Zalejeme vodou a pridáme 2 kocky hovädzieho bujónu a povaríme 5 minút. Polievku precedíme cez jemné sitko, 5 strúčikov cesnaku nakrájame na plátky, dáme do polievky a chvíľku povaríme. Zjemníme smotanou (už nevaríme!). Biele pečivo pokrájame na kolieska alebo polmesiačiky, zapečieme bez tuku v rozpálenej rúre. Vložíme do hotovej porcie polievky a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

Plnené kuracie stehná so špargľou

Potrebujeme: 8 menších horných kuracích stehien, 16 kusov špargle (môže byť aj sterilizovaná), 100 g údeného lososa (plátky), 3 polievkové lyžice rastlinného oleja, grilovacie korenie na kura, soľ.

SkryťVypnúť reklamu

Na zeleninové hniezdo: 2 kocky bylinky Maggi, cesnak, petržlenová vňať, 100 g mrkvy, 100 g bieleho kalerábu, 3 kusy papriky (žltá, červená, zelená), 40 g masla.

Postup: Z kuracích stehien stiahneme kožu a vykostíme tak, že kosť uvoľníme pri kĺboch a vytlačíme, aby nám ostal otvor a stehno neporušené. Do tohto otvoru vsunieme 2 špargle, ktoré sme vopred obtočili plátkom údeného lososa. Plnené stehná mierne osolíme, okoreníme a opečieme na panvici z každej strany 4 minúty.

Zeleninové hniezdo: Papriky očistíme, prekrojíme na 4 časti, zavaríme vo vriacej vode (asi 1 minútu). Stiahneme vrchnú šupku a nakrájame na tenké rezance (juliene). Mrkvu a kaleráb očistíme, pokrájame na tenké plátky a potom na tenké rezance, zavaríme vo vriacej vode do polomäkka a scedíme. Na panvičke rozpustíme maslo, 2 kocky byliniek Maggi, pridáme pokrájanú zeleninu a podusíme asi 1 minútu. Zeleninu kladieme na taniere do tvaru hniezda a do stredu vložíme opečené mäkké stehienka.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 14 854
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 687
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 487
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 326
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 037
  6. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 2 753
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 690
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 144
  1. Martin Fronk: Posledný cisár, prvý blahoslavený: Tragický príbeh Karola I.
  2. Viera Polakovičová: Francúzsky hudobný zážitok
  3. Jozef Sitko: Úryvky troch autentických príbehov z novej knihy 90-ročného autora
  4. Vladimír Bojničan: Súťaž: Nájdite konzervatívnu reformu, ktorá zvýšila životnú úroveň. Existuje vôbec taká?
  5. Michal Trenčanský: Koniec ilúzií: Školstvo potrebuje revolúciu, nie kozmetické úpravy
  6. Vladimír Bojničan: Vizionárska a reformná impotencia konzervatívcov a klerikálov
  7. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Prvá časť.
  8. Martin Greguš: Diera v hniezde, alebo ako Petržalka prišla o perie...
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 16 406
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 564
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 908
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 670
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 104
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 910
  7. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 6 371
  8. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 5 869
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Fronk: Posledný cisár, prvý blahoslavený: Tragický príbeh Karola I.
  2. Viera Polakovičová: Francúzsky hudobný zážitok
  3. Jozef Sitko: Úryvky troch autentických príbehov z novej knihy 90-ročného autora
  4. Vladimír Bojničan: Súťaž: Nájdite konzervatívnu reformu, ktorá zvýšila životnú úroveň. Existuje vôbec taká?
  5. Michal Trenčanský: Koniec ilúzií: Školstvo potrebuje revolúciu, nie kozmetické úpravy
  6. Vladimír Bojničan: Vizionárska a reformná impotencia konzervatívcov a klerikálov
  7. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Prvá časť.
  8. Martin Greguš: Diera v hniezde, alebo ako Petržalka prišla o perie...
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 16 406
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 564
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 908
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 670
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 104
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 910
  7. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 6 371
  8. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 5 869
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu