Korzár logo Korzár
Pondelok, 26. júl, 2021 | Meniny má Anna, HanaKrížovkyKrížovky

Z hrncov majstrov kuchárov (3.)

Vladimír Mikuš je šéfkuchár, ktorý sa dnes venuje zaujímavej práci je vedúcim vývoja vo firme Nestlé. Od jeho skúseností teda závisí, čo nové a

netradičné sa ocitne často aj na našom stole. Vymýšľa, tvorí, experimentuje a výsledkom sú rôzne pochutiny, polotovary a príchute. Každej gazdinke prídu vhod a jej jedlu pomôžu dodať tú správnu chuť.

Začiatky tohto majstra s tvorivým duchom sú späté s kuchyňou starej mamy. Starká varila úžasné dobroty a neboli to žiadne drahé špeciality. Vedela šikovne vyčarovať pochúťky z toho, čo bolo v dome. Varila skvelé strapačky s dusenou sladkou kapustou, makové i tvarohové rezance, nenapodobiteľné kysnuté koláče... Malý Vladimír sa okolo starkej rád motal a veľmi sa mu páčilo, že tak dobre varí. Dnes varí dobre už aj on. Majstrovstvo tohto šéfkuchára ocenilo množstvo hostí počas jeho pôsobenia v hoteli Fórum, ale aj v zahraničí dlhší čas varil v Rakúsku. Ako nám povedal, myslí si, že stáže v zahraničí ocení každý šéfkuchár. Nazrie tu pod pokrievky iných majstrov a zoznámi sa aj s novými trendmi v gatronómii. Svoje skúsenosti zúročil aj na gastronomickej olympiáde. Tiež totiž patrí k členom nášho olympijského tímu.

A kto varí doma? Väčšinou manželka, ktorá je takisto profesionálnou kuchárkou. Pán Vladimír, ten pri varení najmä vymýšľa a tvorí, takže servíruje prevažne originály a tak sú jeho dielka ozdobou najmä sviatočných tabúľ.

Čo je podľa Vladimíra Mikuša na jedle najdôležitejšie? "No predsa chuť! Chuťovými pohárikmi jedlo vychutnávame a to je tá najistejšia kontrola. Čo z jedla, ktoré je na pohľad úžasné, ale sklamala nás jeho chuť?! Ideálne je, ak sú obe zložky v rovnováhe, ak dostaneme na stôl pekné i dobré jedlo zároveň. Vtedy sa stolovanie môže zmeniť na sviatok a posedenie na príjemný relax, ktorý v tejto dobre potrebuje každý z nás."

Jedlá, ktoré vám ponúkame, by ste márne hľadali v kuchárskych knihách, ide totiž o skutočne originálne recepty majstra kuchára Vladimíra Mikuša.

Cesnaková krémová polievka

Potrebujeme: 1 l vody, 2 kocky zlatý hovädzí bujón Maggi, 10 strúčikov cesnaku, 250 g sladkej smotany, 3 polievkové lyžice oleja, 50 g hladkej múky, petržlenová vňať, biele pečivo.

Postup: 5 strúčikov cesnaku prepasírujem a orestujeme na oleji, pridáme hladkú múku a pripravíme svetlú zápražku. Zalejeme vodou a pridáme 2 kocky hovädzieho bujónu a povaríme 5 minút. Polievku precedíme cez jemné sitko, 5 strúčikov cesnaku nakrájame na plátky, dáme do polievky a chvíľku povaríme. Zjemníme smotanou (už nevaríme!). Biele pečivo pokrájame na kolieska alebo polmesiačiky, zapečieme bez tuku v rozpálenej rúre. Vložíme do hotovej porcie polievky a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

Plnené kuracie stehná so špargľou

Potrebujeme: 8 menších horných kuracích stehien, 16 kusov špargle (môže byť aj sterilizovaná), 100 g údeného lososa (plátky), 3 polievkové lyžice rastlinného oleja, grilovacie korenie na kura, soľ.

Na zeleninové hniezdo: 2 kocky bylinky Maggi, cesnak, petržlenová vňať, 100 g mrkvy, 100 g bieleho kalerábu, 3 kusy papriky (žltá, červená, zelená), 40 g masla.

Postup: Z kuracích stehien stiahneme kožu a vykostíme tak, že kosť uvoľníme pri kĺboch a vytlačíme, aby nám ostal otvor a stehno neporušené. Do tohto otvoru vsunieme 2 špargle, ktoré sme vopred obtočili plátkom údeného lososa. Plnené stehná mierne osolíme, okoreníme a opečieme na panvici z každej strany 4 minúty.

Zeleninové hniezdo: Papriky očistíme, prekrojíme na 4 časti, zavaríme vo vriacej vode (asi 1 minútu). Stiahneme vrchnú šupku a nakrájame na tenké rezance (juliene). Mrkvu a kaleráb očistíme, pokrájame na tenké plátky a potom na tenké rezance, zavaríme vo vriacej vode do polomäkka a scedíme. Na panvičke rozpustíme maslo, 2 kocky byliniek Maggi, pridáme pokrájanú zeleninu a podusíme asi 1 minútu. Zeleninu kladieme na taniere do tvaru hniezda a do stredu vložíme opečené mäkké stehienka.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte
  2. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  3. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu?
  4. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  5. Lenivý brunch s Muchom
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. Od Česka až po Jadran
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  2. Lenivý brunch s Muchom
  3. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  4. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  6. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Riziko úrazov je počas letných prázdnin vyššie
  9. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 9 497
  2. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 8 252
  3. Vedci skúmali slovenskú magnéziovú minerálku. Výsledok prekvapí. 6 074
  4. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 859
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 277
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 235
  7. Od Česka až po Jadran 3 723
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 060
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 649
  10. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky 2 507
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Vojnu policajtov zatiaľ všetci popierajú.


5 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Inšpekcia vyšetruje, NAKA vyšetruje, občan je zmätený.


a 2 ďalší 2 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop