netradičné sa ocitne často aj na našom stole. Vymýšľa, tvorí, experimentuje a výsledkom sú rôzne pochutiny, polotovary a príchute. Každej gazdinke prídu vhod a jej jedlu pomôžu dodať tú správnu chuť.
Začiatky tohto majstra s tvorivým duchom sú späté s kuchyňou starej mamy. Starká varila úžasné dobroty a neboli to žiadne drahé špeciality. Vedela šikovne vyčarovať pochúťky z toho, čo bolo v dome. Varila skvelé strapačky s dusenou sladkou kapustou, makové i tvarohové rezance, nenapodobiteľné kysnuté koláče... Malý Vladimír sa okolo starkej rád motal a veľmi sa mu páčilo, že tak dobre varí. Dnes varí dobre už aj on. Majstrovstvo tohto šéfkuchára ocenilo množstvo hostí počas jeho pôsobenia v hoteli Fórum, ale aj v zahraničí dlhší čas varil v Rakúsku. Ako nám povedal, myslí si, že stáže v zahraničí ocení každý šéfkuchár. Nazrie tu pod pokrievky iných majstrov a zoznámi sa aj s novými trendmi v gatronómii. Svoje skúsenosti zúročil aj na gastronomickej olympiáde. Tiež totiž patrí k členom nášho olympijského tímu.
A kto varí doma? Väčšinou manželka, ktorá je takisto profesionálnou kuchárkou. Pán Vladimír, ten pri varení najmä vymýšľa a tvorí, takže servíruje prevažne originály a tak sú jeho dielka ozdobou najmä sviatočných tabúľ.
Čo je podľa Vladimíra Mikuša na jedle najdôležitejšie? "No predsa chuť! Chuťovými pohárikmi jedlo vychutnávame a to je tá najistejšia kontrola. Čo z jedla, ktoré je na pohľad úžasné, ale sklamala nás jeho chuť?! Ideálne je, ak sú obe zložky v rovnováhe, ak dostaneme na stôl pekné i dobré jedlo zároveň. Vtedy sa stolovanie môže zmeniť na sviatok a posedenie na príjemný relax, ktorý v tejto dobre potrebuje každý z nás."
Jedlá, ktoré vám ponúkame, by ste márne hľadali v kuchárskych knihách, ide totiž o skutočne originálne recepty majstra kuchára Vladimíra Mikuša.
Cesnaková krémová polievka
Potrebujeme: 1 l vody, 2 kocky zlatý hovädzí bujón Maggi, 10 strúčikov cesnaku, 250 g sladkej smotany, 3 polievkové lyžice oleja, 50 g hladkej múky, petržlenová vňať, biele pečivo.
Postup: 5 strúčikov cesnaku prepasírujem a orestujeme na oleji, pridáme hladkú múku a pripravíme svetlú zápražku. Zalejeme vodou a pridáme 2 kocky hovädzieho bujónu a povaríme 5 minút. Polievku precedíme cez jemné sitko, 5 strúčikov cesnaku nakrájame na plátky, dáme do polievky a chvíľku povaríme. Zjemníme smotanou (už nevaríme!). Biele pečivo pokrájame na kolieska alebo polmesiačiky, zapečieme bez tuku v rozpálenej rúre. Vložíme do hotovej porcie polievky a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.
Plnené kuracie stehná so špargľou
Potrebujeme: 8 menších horných kuracích stehien, 16 kusov špargle (môže byť aj sterilizovaná), 100 g údeného lososa (plátky), 3 polievkové lyžice rastlinného oleja, grilovacie korenie na kura, soľ.
Na zeleninové hniezdo: 2 kocky bylinky Maggi, cesnak, petržlenová vňať, 100 g mrkvy, 100 g bieleho kalerábu, 3 kusy papriky (žltá, červená, zelená), 40 g masla.
Postup: Z kuracích stehien stiahneme kožu a vykostíme tak, že kosť uvoľníme pri kĺboch a vytlačíme, aby nám ostal otvor a stehno neporušené. Do tohto otvoru vsunieme 2 špargle, ktoré sme vopred obtočili plátkom údeného lososa. Plnené stehná mierne osolíme, okoreníme a opečieme na panvici z každej strany 4 minúty.
Zeleninové hniezdo: Papriky očistíme, prekrojíme na 4 časti, zavaríme vo vriacej vode (asi 1 minútu). Stiahneme vrchnú šupku a nakrájame na tenké rezance (juliene). Mrkvu a kaleráb očistíme, pokrájame na tenké plátky a potom na tenké rezance, zavaríme vo vriacej vode do polomäkka a scedíme. Na panvičke rozpustíme maslo, 2 kocky byliniek Maggi, pridáme pokrájanú zeleninu a podusíme asi 1 minútu. Zeleninu kladieme na taniere do tvaru hniezda a do stredu vložíme opečené mäkké stehienka.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.