jej výrobu tradičným spôsobom - z nepasterizovaného mlieka.
"Pri bryndzi a ďalších výrobkoch, ktoré sa týkajú spracovania mlieka, pokiaľ budeme veľmi taktickí, samozrejme dostaneme výnimku. Pri veciach, ktoré sú pre nás charakteristické dokážeme presadiť naše požiadavky. Ale bude to dlhé a ťažké rokovanie," myslí si podpredsedníčka vlády Mária Kadlečíková.
Pri tradičnej výrobe z nepasterizovaného ovčieho mlieka sa prípadné choroboplodné baktérie v syre ničia kyslomliečnym kvasením. Trh únie má iné pravidlá - mlieko na výrobu syrov musí prejsť riadnou pasterizáciou, aby sa baktérie zničili teplom.
"Vyrábať bryndzu nám nikto nezakáže. Budú však prísne dohliadať, aby sa pri jej výrobe dodržiavali hygienické predpisy. Ochrana spotrebiteľa je v únii na prvom mieste," hovorí Ľubomír Miček z ministerstva pôdohospodárstva.
Problémom by nemala byť bryndza vyrobená v mliekarňach - tam je aj pri manipulácii s nepasterizovaným mliekom zabezpečená kontrola finálneho výrobku, ktorý sa dostáva na trh. Horšie to bude s malovýrobou na salašoch. Hygienické predpisy únie stanovujú, že tam, kde sa pracuje s mliekom, musí byť splachovací záchod, kvalitný septik, vodovodný kohútik a nezávadná voda, dokonca nepriepustná podlaha. "Bryndza je jednou zo špecialít, ktorí by mohla preraziť na trhu únie. Aj keď sem chodia ľudia z komisie a ochutnajú ju, tak im veľmi chutí. Len si nesmieme pokaziť renomé tým, že by už prvá zásielka, ktorú pošleme na európske trhy, bola kontaminovaná," hovorí Miček.
Do salašov bude treba investovať, aby spĺňali aspoň základné hygienické podmienky. Ďalšou možnosťou je, že bryndzu vyrobenú v drevených kolibách budeme predávať len na domácom trhu. Súčasťou predvstupových rokovaní bude aj sprísnenie kontrol - prevádzky na výrobu bryndze, salaše a potravinárske laboratóriá skontrolujú špeciálne komisie z únie, kontroly sprísnia aj naši veterinári.
(mar)
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.