ich varíme pridlho, budú slizké. Skrátka chcú mať spoločnosť, preto je dobré ak počas varenia neodchádzame od sporáku a dodržiavame desatoro varenia:
1. Na 100 gramov suchých cestovín dávame 1 liter vody
2. Solíme veľmi mierne, pretože ďalšie prísady, ktoré použijeme po uvarení, sú slané.
3. Dlhé tvary ako špagety, makaróny, posúvame šikmo a počkáme, až sa v horúcej vode samy ohnú, potom ich zosunieme celé do vody.
4. Čas varenia sa riadi veľkosťou a "vekom" cestovín (12 15 minút).
5. Vodu necháme iba mierne variť.
6. Ideálna mäkkosť je "al dente" t. j. na zub alebo skus musíme cítiť, že sú mierne pružné, správne uvarené vyzerajú mierne sklovito.
7. Po uvarení ich ihneď scedíme, nepreplachujeme studenou vodou, ale pre lepšiu chuť a proti zlepeniu sa odporúča vmiešať lyžicu oleja, najlepšie olivového.
8. Ak ich budeme ďalej tepelne upravovať, napr. zapekať, scedíme ich trošku nedovarené, aby v rúre nedostali kašovitú podobu.
9. K hlavnému jedlu sa odporúčajú ako príloha v množstve 200 250 g uvarených cestovín na osobu, ako samostatné jedlo 300 400 g.
10. Do mäsových vývarov a čírych polievok varte cestovinové vložky ako niťovky a pod. osobitne, každému dajte na tanier a zalejte horúcim vývarom. Polievka zostane číra a rezance sa neprevaria najmä pri dlhšom zohrievaní polievky.
Pri varení cestoviny zväčšujú svoj objem a to: rezance a fliačky dvakrát, kolienka trikrát, zvyšuje sa aj ich hmotnosť. Zo 200 g fliačkov uvaríme 300 gramov, špagiet 250 g, niťoviek 400 g.
Zohrievame ich v mikrovlnke alebo podľa tradičného spôsobu našich prababičiek za stáleho pomalého miešania v omáčke v kastróle. Na pare zohrievame iba knedle, iné cestoviny by sa parou rozvarili. Rozmrazujeme ich zásadne pomaly pri izbovej teplote alebo v mikrovlnke na špeciálnom rozmrazovacom programe.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.