Sóju poznali a pestovali v Číne už v staroveku. Dlho sa o nej vedelo najmä to, že obsahuje prírodné chemické látky, ktoré pôsobia podobne ako hormóny
Soňa Makarová
Externý prispievateľ
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
estrogény, aj keď nie tak intenzívne. Estrogény chránia srdce a preto sa predpokladalo, že podobné vlastnosti má aj sója. Ďalšie liečivé vlastnosti sóje sa skúmajú.
Ak si chcete odľahčiť stravu a doplniť ju potravinami, ktoré šetria srdce, nemala by medzi nimi chýbať sója. Najlepšie je jesť ju v najprirodzenejšej forme, napr. varené sójové bôby, ktoré sú chutné. Sójový proteín tzv. sójové mäso treba ochutiť štipľavou omáčkou alebo šťavou. Sójové mlieko je chutné s obilninami, ale pozor, do kávy sa nehodí, dokáže ju úplne pokaziť. Pridáva sa ako koncentrovaná tekutina alebo ako rozpustný prášok.
Sójová múka nemá podobné vlastnosti ako pšeničná alebo ražná múka, podobá sa skôr sušenému mlieku alebo kakau. Neobsahuje lepok ani škrob a má málo cukrov, preto sa hodí pre bezlepkovú diétu. Iba so samotnej sójovej múky nemôžeme pripravovať jedlá, ale pridávame ju k obilnej múke alebo ňou obohacujeme iné potraviny. V obchodoch predávajú odtučnenú sójovú múku a túto používajú výrobcovia do čokoládových poliev a rôznych sladkostí, nájdeme ju v detskej výžive, v šľahačke a zmrzline, tiež v mäsových výrobkoch a údeninách.
V príprave obľúbenej "číny" používame ako marinádu sójovú omáčku. Je to veľmi známa fermentovaná pochutina, ktorá sa vyrába až päťročným kvasením sójových bôbov, pšenice, vody a soli za prítomnosti baktérií kyseliny mliečnej. Používa sa na ochucovanie nátierok, šalátov a zeleniny.
Sójové mäso je tvarovaná rastlinná bielkovina. Pri výrobe sa odtučnené sójové vločky rozomelú na múku, z ktorej sa urobí cesto a to sa pri vysokých teplotách a pod tlakom vytláča tryskou. Vzniknutá hmota sa pri normálnom atmosferickom tlaku nafúkne a tvaruje do rôznych veľkostí od 4 milimetrov do 4 centimetrov. Základná farba je biela až béžová. Ružové alebo hnedé zafarbenie sa dosiahne pridaním farbiva skaramelizovaného cukru alebo fermentovanej ryže.
Lekári stále študujú schopnosť sójových výrobkov znížiť množstvo cholesterolu v krvi, ako pôsobia proti rakovine a ich pozitívny vplyv na tvorbu kostí. Čo je známe, to je schopnosť sóje znižovať množstvo škodlivého cholesterolu. Za uplynulých 25 rokov bolo na túto tému napísaných veľa odborných štúdií. Z nich vyplýva, že stačí zjesť denne asi 47 gramov sóje, aby sa množstvo cholesterolu v krvi výrazne znížilo. Odporúčaná denná dávka je najmenej 25 gramov. Nie je zatiaľ overené, či pôsobí sója na znižovanie cholesterolu v každom prípade, alebo len u ľudí, ktorých cholesterol už dosahuje zvýšené hodnoty.