Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (4.)

V Klube slovenských spisovateľov v Bratislave sa múzy striedajú každý deň. Spisovatelia, básnici, hudobníci i literárni kritici si radi posedia,

porozprávajú sa a, samozrejme, ocenia aj vynikajúce jedlo. Svoje špeciality im tu ponúka zakladateľ Zväzu slovenských kuchárov a cukrárov pán Ondrej Antovszký, ktorý v gastronómii pôsobí už 45 rokov.

Spomenúť všetky akcie a kuchyne, kde tento šéfkuchár predvádzal svoje umenie, to snáď ani nie je možné. Veď šéfkuchársku varešku získal už ako 19-ročný, a keď mal 25, stal sa najmladším majstrom kuchárom v našej krajine. Jeho láska k vareniu, vytrvalé úsilie pri získavaní nových poznatkov a usilovnosť, to všetko mu prinieslo zaslúžené uznanie a slávu. Na svoje začiatky si spomína takto: "Ešte ako učeň som dobrovoľne a rád trávieval pri sporáku aj 12 hodín denne, nesmierne ma to bavilo. Zatiaľ čo sa moji rovesníci venovali futbalu, alebo iným záľubám, ja som dobýval madam gastronómiu..."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Umenie tohto kuchárskeho majstra ocenili mnohí štátnici. Práve on riadil recepciu zorganizovanú na počesť návštevy dánskej kráľovnej u nás. V Ríme predstavil slovenskú kuchyňu 27 ministrom z celého sveta, ktorí sa tu zišli pri príležitosti vstupu Slovenka do Svetovej spoločnosti poľnohospodárov. Mal tú česť variť aj pre Madeleine Allbrightovú a mnoho ďalších slávnych osobností. Ako nám však povedal, rozdiely medzi tými, ktorým servíruje svoje jedlá, nerobí. Každý papkáč je rovnako dôležitý a spokojnosť každého z nich stojí za vynaloženú námahu.

Čestný predseda Zväzu kuchárov a cukrárov pán Ondrej Antovszký, je známy aj z médií? varil v televíznej relácii Varím, varíš, varíme, ale aj v "markizáckom" teleráne, či známom Babinci. A hoci pripravuje rád všeličo, najradšej má studenú kuchyňu. Jeho kanapky - malé všakovako povykrajované a vyzdobené chlebíčky s rôznymi nátierkami, ho preslávili široko-ďaleko. Tieto nátierky pripravuje s veľkým nadšením, pretože, ako nám odpovedal, dajú sa podávať na raňajky, desiatu, olovrant, ale i na ľahkú večeru. Majú pestrý vzhľad, zaujímavé chute a pri ich príprave sa dá naplno rozvinúť tvorivosť. Navyše, ak ich slávnostne vyzdobíte, môžu byť aj korunou každej sviatočnej tabule. V takom prípade však musia byť naservírované na špeciálnych podnosoch a treba ich pripraviť niekoľko druhov odlišných chutí a farieb.

SkryťVypnúť reklamu

A ešte jedna rada tohto majstra kuchára? Pri výrobe nátierok je dôležité, aby bolo maslo vyšľahané do ľahkej peny. Výborným pomocníkom pri tom je elektrický ručný šľahač. Všetko ostatné je už len hra fantázie a umenia kombinovať.

Lipovská nátierka

Suroviny: 150 g mäkkého tvarohu, 50 g masla, 40 g cibule, soľ, rasca, mletá červená paprika, 1 polievková lyžica mlieka.

Postup: Maslo vyšľaháme so soľou, pridáme cez husté sitko prelisovaný tvaroh, mletú červenú papriku, rascu, nadrobno nakrájanú cibuľu a spolu premiešame. podľa potreby rozriedime mliekom. Podávame vo vychladenom stave s čiernym chlebom.

Úprava: Pri slávnostných príležitostiach môžeme pripraviť dvojfarebnú nátierku: Urobíme nátierku bez papriky, rozdelíme ju na dve časti a do jednej z nich potom pridáme mletú červenú papriku. Hotové nátierky nanášame na chlieb nakrájaný na štvorce pomocou cukrárskych vrecúšok a hviezdicovej trubičky. Ozdobíme kapiou a pažítkou.

SkryťVypnúť reklamu

Šunková nátierka

Suroviny: 150 g šunky, 100 g masla, 1 polievková lyžica sladkej smotany, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Maslo so soľou a mletým čiernym korením vyšľaháme. Zomletú šunku premiešame, postupne pridávame vyšľahané maslo. Podľa potreby rozriedime sladkou smotanou. Vychladenú nátierku podávame na bielom chlebe.

Úprava: Na chlieb nakrájaný na štvorce nanesieme pomocou cukrárskeho vrecúška a hviezdicovej trubičky mierne vychladenú nátierku. Po stuhnutí štvorce prekrojíme naprieč, čím vytvoríme trojuholníky, ktoré zdobíme mandarínkovým kompótom, čerešňou a petržlenovou vňaťou.

Nátierka z treščej pečene

Suroviny: 125 g treščej pečene, 125 g masla, soľ, mleté čierne korenie, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 10 g cibule.

Postup: Maslo so soľou a mletým čiernym korením vyšľaháme. Do vyšľahaného masla pridáme treščiu pečeň aj s olejom, nadrobno nakrájanú cibuľu a citrónovú šťavu. Po vyšľahaní vychladíme a podávame na bielom chlebe alebo pečive.

Úprava: Na chlieb nakrájaný na štvorce natrieme nátierku. Uprostred štvorca pomocou cukrárskeho vrecúška a hviezdicovej trubičky urobíme ružičku. Zdobíme citrónom, kapiou a kôprom.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 534
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 336
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 915
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 155
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 804
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 569
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 443
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 120
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 397
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 540
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 323
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 251
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 041
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 446
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 397
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 540
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 323
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 251
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 041
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 446
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu