porozprávajú sa a, samozrejme, ocenia aj vynikajúce jedlo. Svoje špeciality im tu ponúka zakladateľ Zväzu slovenských kuchárov a cukrárov pán Ondrej Antovszký, ktorý v gastronómii pôsobí už 45 rokov.
Spomenúť všetky akcie a kuchyne, kde tento šéfkuchár predvádzal svoje umenie, to snáď ani nie je možné. Veď šéfkuchársku varešku získal už ako 19-ročný, a keď mal 25, stal sa najmladším majstrom kuchárom v našej krajine. Jeho láska k vareniu, vytrvalé úsilie pri získavaní nových poznatkov a usilovnosť, to všetko mu prinieslo zaslúžené uznanie a slávu. Na svoje začiatky si spomína takto: "Ešte ako učeň som dobrovoľne a rád trávieval pri sporáku aj 12 hodín denne, nesmierne ma to bavilo. Zatiaľ čo sa moji rovesníci venovali futbalu, alebo iným záľubám, ja som dobýval madam gastronómiu..."
Umenie tohto kuchárskeho majstra ocenili mnohí štátnici. Práve on riadil recepciu zorganizovanú na počesť návštevy dánskej kráľovnej u nás. V Ríme predstavil slovenskú kuchyňu 27 ministrom z celého sveta, ktorí sa tu zišli pri príležitosti vstupu Slovenka do Svetovej spoločnosti poľnohospodárov. Mal tú česť variť aj pre Madeleine Allbrightovú a mnoho ďalších slávnych osobností. Ako nám však povedal, rozdiely medzi tými, ktorým servíruje svoje jedlá, nerobí. Každý papkáč je rovnako dôležitý a spokojnosť každého z nich stojí za vynaloženú námahu.
Čestný predseda Zväzu kuchárov a cukrárov pán Ondrej Antovszký, je známy aj z médií? varil v televíznej relácii Varím, varíš, varíme, ale aj v "markizáckom" teleráne, či známom Babinci. A hoci pripravuje rád všeličo, najradšej má studenú kuchyňu. Jeho kanapky - malé všakovako povykrajované a vyzdobené chlebíčky s rôznymi nátierkami, ho preslávili široko-ďaleko. Tieto nátierky pripravuje s veľkým nadšením, pretože, ako nám odpovedal, dajú sa podávať na raňajky, desiatu, olovrant, ale i na ľahkú večeru. Majú pestrý vzhľad, zaujímavé chute a pri ich príprave sa dá naplno rozvinúť tvorivosť. Navyše, ak ich slávnostne vyzdobíte, môžu byť aj korunou každej sviatočnej tabule. V takom prípade však musia byť naservírované na špeciálnych podnosoch a treba ich pripraviť niekoľko druhov odlišných chutí a farieb.
A ešte jedna rada tohto majstra kuchára? Pri výrobe nátierok je dôležité, aby bolo maslo vyšľahané do ľahkej peny. Výborným pomocníkom pri tom je elektrický ručný šľahač. Všetko ostatné je už len hra fantázie a umenia kombinovať.
Lipovská nátierka
Suroviny: 150 g mäkkého tvarohu, 50 g masla, 40 g cibule, soľ, rasca, mletá červená paprika, 1 polievková lyžica mlieka.
Postup: Maslo vyšľaháme so soľou, pridáme cez husté sitko prelisovaný tvaroh, mletú červenú papriku, rascu, nadrobno nakrájanú cibuľu a spolu premiešame. podľa potreby rozriedime mliekom. Podávame vo vychladenom stave s čiernym chlebom.
Úprava: Pri slávnostných príležitostiach môžeme pripraviť dvojfarebnú nátierku: Urobíme nátierku bez papriky, rozdelíme ju na dve časti a do jednej z nich potom pridáme mletú červenú papriku. Hotové nátierky nanášame na chlieb nakrájaný na štvorce pomocou cukrárskych vrecúšok a hviezdicovej trubičky. Ozdobíme kapiou a pažítkou.
Šunková nátierka
Suroviny: 150 g šunky, 100 g masla, 1 polievková lyžica sladkej smotany, soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Maslo so soľou a mletým čiernym korením vyšľaháme. Zomletú šunku premiešame, postupne pridávame vyšľahané maslo. Podľa potreby rozriedime sladkou smotanou. Vychladenú nátierku podávame na bielom chlebe.
Úprava: Na chlieb nakrájaný na štvorce nanesieme pomocou cukrárskeho vrecúška a hviezdicovej trubičky mierne vychladenú nátierku. Po stuhnutí štvorce prekrojíme naprieč, čím vytvoríme trojuholníky, ktoré zdobíme mandarínkovým kompótom, čerešňou a petržlenovou vňaťou.
Nátierka z treščej pečene
Suroviny: 125 g treščej pečene, 125 g masla, soľ, mleté čierne korenie, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 10 g cibule.
Postup: Maslo so soľou a mletým čiernym korením vyšľaháme. Do vyšľahaného masla pridáme treščiu pečeň aj s olejom, nadrobno nakrájanú cibuľu a citrónovú šťavu. Po vyšľahaní vychladíme a podávame na bielom chlebe alebo pečive.
Úprava: Na chlieb nakrájaný na štvorce natrieme nátierku. Uprostred štvorca pomocou cukrárskeho vrecúška a hviezdicovej trubičky urobíme ružičku. Zdobíme citrónom, kapiou a kôprom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.