ekologickej zeleniny na Slovensku
Ako pestovateľ tvrdí, ekologické pestovanie zeleniny má veľký význam pre zdravie človeka, "boduje v konkurencieschopnosti pestovateľov" a je pravým obrazom vzťahu človeka k pôde. "Takýto spôsob dorábania zeleniny má vďaka prírodným podmienkam na Východoslovenskej nížine zelenú, aj keď nejde o lacnú záležitosť," priznal Šlinský.
Dodal, že finančná podpora zo strany štátu pre pestovanie zeleniny bez pesticídov, ktorá predstavuje šesťtisíc Sk na hektár, je prinajmenšom smiešna. Prax a konkrétne výsledky J. Šlinského napriek tomu dokazujú, že v uvedených podmienkach sa ekologické poľnohospodárstvo dá praktizovať. "Keby sme sa na východe Slovenska začali tejto činnosti venovať vo veľkom, po vstupe do Európskej únie by to bola výhoda. Stali by sme sa pre zvyšok Európy silnou konkurenciou," konštatoval Šlinský. Zároveň sa domnieva, že rozvoj tohto odvetvia by mohol vygenerovať stovky nových pracovných miest v regióne s vyše 30-percentnou mierou nezamestnanosti.
Na svojej pokusnej farme s rozlohou 1,5 hektára pestuje ročne od 43 do 52 rôznych druhov zeleniny - "od mrkvy až po špargľu" - pre 60 až 80 rodín. Podotýka, že ide o rodinnú záležitosť, v ktorej najväčšou oporou je jeho syn. "Vzťah pestovateľa a zákazníka je založený na veľkej dôvere, preto aj práca na poli vyžaduje osobné pracovné nasadenie," povedal pestovateľ. Vyjadril presvedčenie, že ekologické pestovanie, o ktorom hovorí zákon z roku 1998, má zelenú, aj keď na Slovensku nie je príliš rozšírené.
Autor: Pavlovce nad Uhom/Michalovce (TASR)
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.