Koľko je kuchárok a gazdiniek, toľko je spôsobov prípravy ryže. Niektorá ryžu varí, iná duší a používa rôzne množstvo vody.
S ryžou je to ako so zemiakmi. Ak vylejete vodu po uvarení zemiakov ako odpad, robíte chybu, lebo s ňou vylievate cenné vitamíny. Ak varíte ryžu vo veľkom množstve vody, vylejete s jej zvyškom tiež vitamíny. Ideálna je "absorbčná metóda". Spočíva v presne odmeranom množstve vody, ktorá sa v priebehu varenia vstrebáva (na jeden hrnček ryže poldruha až dva hrnčeky vody). Pri tepelnej úprave nezdvíhajte zbytočne pokrievku, pretože para je dôležitá, aby boli zrnká ryže nadýchané. Z toho vyplýva ponaučenie: neutopte ryžu vo vode, lebo bude chudobná na živiny.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.