pred viac než miliónom rokov, ktorý dokázal prežiť tvrdé klimatické zmeny až do našej doby. Je teda aj istým symbolom života na Zemi s veľmi špecifickými vlastnosťami. Na jednej strane totiž existujú korene staré 300 - 400 rokov, na strane druhej má ženšen schopnosť upadať do vegetačného pokoja až na niekoľko desiatok rokov.
Prvé zmienky o ženšene existujú v čínskej knihe o liečivých rastlinách z 1. storočia pred našim letopočtom. Po dlhé stáročia bol ako mimoriadna liečivá rastlina rozšírený a využívaný iba na miestach svojho pôvodu. Jeho výnimočnosť potvrdzujú aj názvy "koreň života", "stosil", "božská tráva", "zázrak prírody", "dar bohov" a pod. Do Európy sa ženšen rozšíril pomerne neskoro - v roku 1610 ho do Holandska z Japonska priviezli kupci. Na dvore francúzskeho kráľa Ľudvíka XIV. pili extrakt z koreňa ženšenu pod názvom "Pentao".
Ako ho poznáme: Ženšen pravý je bylina s vytrvalým, mrkvovitým a dužnatým, žltošedo zafarbeným koreňom, ktorý svojim charakteristickým vetvením niekedy pripomína tvar ľudského tela. Podzemnú časť tvorí aj koreňový krčok, ktorý sa nachádza nad hlavným koreňom a má nepravidelný tvar. Nadzemnú časť tvorí byľ 0,3 až 0,7 m vysoká, ukončená 3 - 7 rapíkovitými listami. Plodom je šťavnatá, jasno červená bobuľa veľkosti 10 - 12 mm s 1 až 3 semenami, ktoré sú tvrdé, ploché, jasno žlté a asi 5 mm veľké s drsným povrchom. V čase zrelosti sa plody svojou farbou efektne vynímajú nad okolo rastúcimi bylinami a upozorňujú tak na úkryt koreňov.
Účinné látky: Koreň ženšenu obsahuje vedľa sacharidov, lipidov a proteínov mnoho ďalších látok, napr. vitamíny, enzýmy, fytosteroly, alkaloidy, škrob, pektívny, triesloviny, saponinové glykosidy, sliz, veľké množstvo minerálnych látok a pod. Z farmakologického hľadiska sú najvýznamnejšie saponinové glykosidy.
.Účinky na organizmus: Glykosidy obsiahnuté v koreni regulujú energetické zabezpečenie funkcií orgánov a orgánových systémov, zvyšujú adaptačné možnosti centrálneho nervového systému, výkonných orgánov a endokrinných žliaz (vrátane nadľadviniek). Pôsobí proti stresu, a to tak, že chráni organizmus pred vyčerpaním a zlyhaním adaptačných mechanizmov. Okrem celkového zlepšenia látkovej výmeny účinné látky tiež zvyšujú aktivitu enzýmov, stimulujú syntézu bielkovín a nukleových kyselín, čím napomáhajú regenerácii tkanív, orgánov a orgánových sústav. Pri podvýžive ženšen zlepšuje trávenie a tým prispieva k posilneniu organizmu. Známe sú aj antidiabetické účinky rastliny - dochádza k zníženiu vysokej hladiny cukru v krvi pri cukrovke. Urýchľuje tiež hojenie rán.
Použitie: Zatiaľ sa u nás používajú tinktúry, sirupy, extrakty, čaje, tabletky ale aj kozmetické krémy a masti. Ordinujú sa predovšetkým pri fyzickej a duševnej únave, vyčerpanosti, zníženej pracovnej aktivite, oslabení organizmu, pri cukrovke, poruchách funkcie pohlavných žliaz ale aj pri neurózach. Prípravky zo ženšenu môžu spôsobiť rýchlejší zánik bolestivých stavov, zvyšujú chuť k jedlu a regulujú funkcie zažívacieho traktu. Normalizujú krvný tlak.
Nežiaduce účinky: Neboli zaznamenané žiadne nežiaduce účinky ani pri dlhodobom podávaní.
Autor: ji
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.