Palacinky patria k obľúbeným múčnikom ako samostatné hlavné jedlo, či bodka za obedom, ako zákusok ku káve. Ako ich správne servírujeme?
Na sladko s tvarohom, orechmi, ovocím čerstvým i kompótovaným, so studenými či teplými vanilkovými alebo čokoládovými omáčkami, tiež so šľahačkou podávame ako múčnik na tanieroch s priemerom 24 26 cm, s dezertným príborom lyžicou a vidličkou. Jeme ich lyžicou, pričom si pri krájaní pomáhame vidličkou. Efektné je podávanie palaciniek s plameňom. Na každú porciu dáme kocku cukru nasiaknutú liehovinou (brandy, koňakom, marhuľovicou) ktorú zapálime tesne pred podávaním na stôl. Palacinky môžeme ozdobiť strúhanou čokoládou, šľahačkou, strúhanými vlašskými orechmi.
Ovocné knedle so zemiakového, tvarohového alebo klasicky pripraveného cesta plnené jahodami, čerešňami, marhuľami, slivkami, jablkami, môžeme servírovať ako múčnik, i keď sú u nás zaužívaným hlavným jedlom. Podávame ich v miske s lyžicou a vidličkou na naberanie. Posypávame ich práškovým cukrom alebo tvarohom. Do omáčnika pripravíme na zjemnenie ovocnú omáčku alebo v osobitnej miske aj šľahačku, niekto má rád pochúťkovú smotanu. Omáčnik kladieme na menšie podtaniere s priemerom 20 cm. Môžeme pripraviť aj dezertný príbor: lyžicu a vidličku, ktorá sa kladie za lyžicou.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.