medzinárodné skúšky z teplej a studenej kuchyne a vyskúšal si tiež kuchyne viacerých slovenských reštaurácií.
Stál pri zrode jedálneho lístka strediska rýchleho občerstvenia "U Jakuba" v Bratislave, kde zužitkoval svoje skúsenosti zo švédskej Ikey. Švédi uprednostňujú ryby, všakovaké morské potvorky, ale aj množstvo šalátov.
Kamil Foltýn s rozhodol postaviť jedálny lístok na klasickej slovenskej kuchyni, avšak ponuku doplnil zeleninovými šalátmi a rôznymi dresingami a omáčkami tak, aby sa aj zákazník stal tvorcom svojho jedla. Návštevník tak sám rozhodne o tom, akú chuť bude mať omáčka, ktorú si zvolí, aký šalát si vyberie a ktorú z ponúkaných zálievok naň použije. "Kde sa dobre varí, tam sa dobre darí," tvrdili už naše staré mamy. Kamil Foltýn s tým súhlasí. Veď kto by odolal vôni tradičných bryndzových pirohov, halušiek, či strapačiek s opraženou slaninkou. Lákavý je aj guľáš, smotanový paprikáš, perkelt s haluškami a podobné lahôdky.
"Jedlá, ktoré pripravujem, prispôsobujem aj ročnému obdobiu. Teda na jar a v lete ponúkam viac zeleninových pochúťok a pokrmom z oblasti racionálnej výživy. K obľúbeným patrí brokolica s jemnou syrovou omáčkou, zapečený karfiol so syrom alebo aj špagety so špenátom," povedal nám pán šéfkuchár.
A čo varí najradšej? Uprednostňuje jedlá, ktoré sú hotové rýchlo a dajú sa variovať - ideálnym riešením je napríklad soté. Môžete ho pripravovať na desiatky spôsobov a chutiť bude vždy inak, podľa toho, čo doň pridáte. Keď je čas a príležitosť, venuje sa však aj príprave zložitejších kreácií a vymýšľa napríklad rôzne plnené pochúťky. "Veď bez prekvapenia," ako hovorí stará čínska múdrosť, "je varenie remeslom a nie umením."
Fantázia sa dá naplno rozvinúť aj pri tvorbe rôznych obložených mís, chlebíčkov a tematicky ladených chodov - inšpiratívne je príležitostné menu venované rodinným oslavám, Vianociam alebo Veľkej noci.
Niektoré z originálnych receptov tohoto šéfkuchára ponúkame aj vám a môžeme vás uistiť, že skutočne stoja za to.
Labužnícke soté
Potrebujeme: 600 g kuracích pŕs, 120 g šunky, 120 g šampiňónov, olej, 1 kávová lyžička vegety, 2 šľahačkové smotany, trochu masla.
Postup: Kuracie prsia pokrájame na malé rezančeky spolu so šunkou a šampiňónmi, ktoré pokrájame na plátky. na panvici opražíme postupne kuracie prsia a šampiňóny. Potom zalejeme šľahačkou a necháme variť. Dochutíme vegetou. Nakoniec pridáme šunku a maslo. Všetko spolu chvíľu prevaríme a podávame.
Kuracie prsia plnené hydinovou pečeňou
Potrebujeme: 400 g kuracích pŕs, 200 g hydinovej pečene, 1 stredne veľká cibuľa, olej, 1 kávová lyžička vegety, majorán, mleté čierne korenie.
Postup: Kuracie prsia naklepeme, ochutíme vegetou a odložíme nabok. Medzitým si na panvici speníme cibuľku a pridáme na malé kocky pokrájanú hydinovú pečienku. Všetko spolu opražíme a dochutíme vegetou, majoránkou a mletým čiernym korením. Na rozklepané kuracie prsia postupne rozdelíme opraženú pečienku a prsia preložíme a upevníme drevenými špáradlami, aby nám plnka nevypadávala. Takto pripravené mäso opekáme postupne z obidvoch strán na miernom ohni. Upečené prekrojíme šikmým rezom a podávame.
Vyprážané rokfortové palacinky
Potrebujeme: 1 dl mlieka, 50 g hladkej múky, 1 vajce, 2 strúčiky cesnaku, 100 g strúhanky, 50 g hladkej múky, olej FRITOL na vysmážanie, 120 g rokfortu alebo syru niva.
Postup: Z mlieka, múky, vajca a soli vymiešame dohladka hustejšie cesto. Na panvici rozohrejeme olej na stredne veľkom plameni. Z pripraveného cesta upečieme z obidvoch strán tuhšie palacinky. Cesnak prelisujeme a rozotrieme po palacinkách. Syr postrúhame a posypeme ním palacinky. Palacinky preložíme na polovicu a obalíme v trojobale (v múke, vajíčku a strúhanke). Nakoniec vysmažíme vo fritovacom tuku.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.