Korzár logo Korzár

Z hrncov majstrov kuchárov (7.)

Šéfkuchár Kamil Foltýn sa gastronómii venuje už dvadsať rokov. Vie o nej naozaj svoje, veď varil v Nemecku, Holandsku i Poľsku, urobil si aj

medzinárodné skúšky z teplej a studenej kuchyne a vyskúšal si tiež kuchyne viacerých slovenských reštaurácií.

Stál pri zrode jedálneho lístka strediska rýchleho občerstvenia "U Jakuba" v Bratislave, kde zužitkoval svoje skúsenosti zo švédskej Ikey. Švédi uprednostňujú ryby, všakovaké morské potvorky, ale aj množstvo šalátov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kamil Foltýn s rozhodol postaviť jedálny lístok na klasickej slovenskej kuchyni, avšak ponuku doplnil zeleninovými šalátmi a rôznymi dresingami a omáčkami tak, aby sa aj zákazník stal tvorcom svojho jedla. Návštevník tak sám rozhodne o tom, akú chuť bude mať omáčka, ktorú si zvolí, aký šalát si vyberie a ktorú z ponúkaných zálievok naň použije. "Kde sa dobre varí, tam sa dobre darí," tvrdili už naše staré mamy. Kamil Foltýn s tým súhlasí. Veď kto by odolal vôni tradičných bryndzových pirohov, halušiek, či strapačiek s opraženou slaninkou. Lákavý je aj guľáš, smotanový paprikáš, perkelt s haluškami a podobné lahôdky.

SkryťVypnúť reklamu

"Jedlá, ktoré pripravujem, prispôsobujem aj ročnému obdobiu. Teda na jar a v lete ponúkam viac zeleninových pochúťok a pokrmom z oblasti racionálnej výživy. K obľúbeným patrí brokolica s jemnou syrovou omáčkou, zapečený karfiol so syrom alebo aj špagety so špenátom," povedal nám pán šéfkuchár.

A čo varí najradšej? Uprednostňuje jedlá, ktoré sú hotové rýchlo a dajú sa variovať - ideálnym riešením je napríklad soté. Môžete ho pripravovať na desiatky spôsobov a chutiť bude vždy inak, podľa toho, čo doň pridáte. Keď je čas a príležitosť, venuje sa však aj príprave zložitejších kreácií a vymýšľa napríklad rôzne plnené pochúťky. "Veď bez prekvapenia," ako hovorí stará čínska múdrosť, "je varenie remeslom a nie umením."

SkryťVypnúť reklamu

Fantázia sa dá naplno rozvinúť aj pri tvorbe rôznych obložených mís, chlebíčkov a tematicky ladených chodov - inšpiratívne je príležitostné menu venované rodinným oslavám, Vianociam alebo Veľkej noci.

Niektoré z originálnych receptov tohoto šéfkuchára ponúkame aj vám a môžeme vás uistiť, že skutočne stoja za to.

Labužnícke soté

Potrebujeme: 600 g kuracích pŕs, 120 g šunky, 120 g šampiňónov, olej, 1 kávová lyžička vegety, 2 šľahačkové smotany, trochu masla.

Postup: Kuracie prsia pokrájame na malé rezančeky spolu so šunkou a šampiňónmi, ktoré pokrájame na plátky. na panvici opražíme postupne kuracie prsia a šampiňóny. Potom zalejeme šľahačkou a necháme variť. Dochutíme vegetou. Nakoniec pridáme šunku a maslo. Všetko spolu chvíľu prevaríme a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Kuracie prsia plnené hydinovou pečeňou

Potrebujeme: 400 g kuracích pŕs, 200 g hydinovej pečene, 1 stredne veľká cibuľa, olej, 1 kávová lyžička vegety, majorán, mleté čierne korenie.

Postup: Kuracie prsia naklepeme, ochutíme vegetou a odložíme nabok. Medzitým si na panvici speníme cibuľku a pridáme na malé kocky pokrájanú hydinovú pečienku. Všetko spolu opražíme a dochutíme vegetou, majoránkou a mletým čiernym korením. Na rozklepané kuracie prsia postupne rozdelíme opraženú pečienku a prsia preložíme a upevníme drevenými špáradlami, aby nám plnka nevypadávala. Takto pripravené mäso opekáme postupne z obidvoch strán na miernom ohni. Upečené prekrojíme šikmým rezom a podávame.

Vyprážané rokfortové palacinky

Potrebujeme: 1 dl mlieka, 50 g hladkej múky, 1 vajce, 2 strúčiky cesnaku, 100 g strúhanky, 50 g hladkej múky, olej FRITOL na vysmážanie, 120 g rokfortu alebo syru niva.

Postup: Z mlieka, múky, vajca a soli vymiešame dohladka hustejšie cesto. Na panvici rozohrejeme olej na stredne veľkom plameni. Z pripraveného cesta upečieme z obidvoch strán tuhšie palacinky. Cesnak prelisujeme a rozotrieme po palacinkách. Syr postrúhame a posypeme ním palacinky. Palacinky preložíme na polovicu a obalíme v trojobale (v múke, vajíčku a strúhanke). Nakoniec vysmažíme vo fritovacom tuku.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 719
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 516
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 531
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 515
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 479
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 028
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 196
  1. Viktor Pamula: 21 rokov v najlepšej spoločnosti
  2. Eva Bachletová: Pre manželstvo ako stvorená
  3. Martin Fronk: Ruiny, ktoré ožívajú: Prečo je obnova hradov investíciou, nie výdavkom
  4. Tomáš Mikloško: 11 mýtov o láske a romantických vzťahoch
  5. Vladimír Bojničan: Konzervy 21. storočia – celé zle! — IV.
  6. Jan Pražák: Heleno, hledej!
  7. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  8. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  1. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 24 051
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 22 561
  3. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 12 395
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 11 071
  5. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 7 933
  6. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 590
  7. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 6 773
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 344
  1. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  2. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  3. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  4. Tupou Ceruzou: Smerákov
  5. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  6. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  7. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  8. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Viktor Pamula: 21 rokov v najlepšej spoločnosti
  2. Eva Bachletová: Pre manželstvo ako stvorená
  3. Martin Fronk: Ruiny, ktoré ožívajú: Prečo je obnova hradov investíciou, nie výdavkom
  4. Tomáš Mikloško: 11 mýtov o láske a romantických vzťahoch
  5. Vladimír Bojničan: Konzervy 21. storočia – celé zle! — IV.
  6. Jan Pražák: Heleno, hledej!
  7. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  8. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  1. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 24 051
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 22 561
  3. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 12 395
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 11 071
  5. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 7 933
  6. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 590
  7. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 6 773
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 344
  1. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  2. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  3. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  4. Tupou Ceruzou: Smerákov
  5. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  6. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  7. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  8. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu