reštaurácii Quatro, ktorá sa špecializuje na prípravu pochúťok zo zeleniny, rýb a všakovakých morských potvoriek. Sú to všetko suroviny, z ktorých sa dajú pripraviť chutné, výživné a racionálne jedlá.
"Aj keď ja sám nie som vegetarián," prezradil nám o sebe pán šéfkuchár, "uprednostňujem zeleninu, biele mäsko a morské živočíchy. Ak ich správne pripravíte, zeleninku dlho nedusíte, aby sa v nej zachovalo čo najviac vitamínov a minerálnych látok, ponúknete hosťom jedlo, o ktorom viete, že je nielen dobré, ale aj výživné a zdravé."
Jozef Šajtroch strávil učňovské roky v Banskej Bystrici, potom varil v Prahe, neskôr v hoteli Junior Krpáčovo, pobudol aj v známom Srdiečku i v kuchyni vegetariánskej reštaurácie. Navštívil aj cudzinu. V Taliansku nazrel pod pokrievky miestnych kuchárskych majstrov a naučil sa od nich čo si počať s krevetami, krabmi, chobotnicami, rôznymi mušľami a všakovakými inými darmi mora.
Keď sa vrátil späť do rodnej Banskej Bystrice, dostal priestor, aby mohol zužitkovať všetky nadobudnuté vedomosti a zručnosti. Stal sa spolutvorcom jedálneho lístka a autorom mnohých originálnych receptov. Často v nich hrá hlavnú úlohu špecialita známa už aj na Slovensku - sójový syr tofu. Túto obdivuhodnú potravinu objavili pred dve tisíc rokmi v Číne. Z nej sa tofu rozšírili do Japonska, juhovýchodnej Ázie, Ameriky a ďalších krajín. Na Slovensko prišlo až po nežnej revolúcii a už si tu našlo mnoho priaznivcov. Nečudo, veď je kvalitným zdrojom bielkovín a navyše neobsahuje žiadny cholesterol. Pre pokrmy z neho pripravené platí Hippokratovo "Nech je jedlo vašim liekom a nech nie sú lieky vašim jedlom".
Zapálené rozprávanie o tejto potraviny zavŕšil pán Šajtroch prípravou svojej špeciality - tofu na japonský spôsob a pridal nám aj niekoľko ďalších receptov. Nech sa páči, tu sú.
Tofu na japonský spôsob
Potrebujeme: 100 g tofu, 50 g bielej čerstvej kapusty, 40 g póru, 20 g čínskej huby (Jonášovo ucho), 20 g cibule, 1 dl zeleninového bujónu, 20 g čerstvej červenej kápie, pol. lyž. sójovej omáčky, kávovú lyžičku Solamilu, zázvor, 3 dl bieleho vína, kávovú lyž. medu, na špičku noža kari korenie, štipku chili korenia, pol. lyž. stolového oleja.
Postup: Na rezance nakrájané tofu 24 hod. marinujeme v bujóne a polovičke sójovej omáčky. Na panvici rozpálime stolový olej, opečieme sójový syr, prebytočný tuk scedíme, pridáme druhý diel sójovej omáčky, všetku na rezance nakrájanú zeleninu, vo vode namočené huby a všetko prudko opečieme. Pridáme všetky koreniny, víno, med a jedlo jemne zahustíme solamilom namočeným vo vode. Cca 60 sekúnd podusíme a podávame.
Vyprážané tofu v zemiakovom cestíčku
Potrebujeme: 500 g tofu, sójovú omáčku, 4 zemiaky, 1 vajce, 1 malú cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, mletú rascu, soľ, majoránku, hladkú múku, olej na vyprážanie.
Postup: Tofu nakrájame na plátky asi 1 cm hrubé, potrieme sójovou omáčkou a necháme aspoň pol hodiny odležať. Medzitým si pripravíme cestíčko ako na zemiakové placky: očistené zemiaky nastrúhame spolu s cibuľou a cesnakom, posolíme, pridáme vajce a múku. Ochutíme majoránkou a rascou. Tofu obalíme v múke a namáčame do cestíčka, ktoré musí byť primerane husté, aby z tofu nestekalo. Vyprážame v dobre rozpálenom oleji.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.