koktail má pre našinca cudzokrajnú chuť a vôňu. A ak vám prezradíme, že je v ňom aj kus záhady, jeho šteklivá tajomnosť sa ešte určite zvýši. S istotou môžeme totiž povedať iba to, že miešané nápoje, tak ako ich poznáme dnes, majú svoje korene v Amerike. To ostatné je však už opradené rôznymi legendami, pričom v každej môže byť ukrytý kúsok pravdy. Nám sa najviac páči tá, ktorá hovorí o pôvabnej dcére hostinského. Táto vedela ulahodiť zákazníkom a bola, zdá sa, dobrou obchodníčkou. V 19. storočí boli v Amerike veľmi obľúbené kohútie zápasy. Po ich skončení nasledovala, ako inak, bujará oslava víťaza. Dôvtipná deva nalievala vraj každému z oslavujúcich nápoj takej farby, akú mal chvost víťazného kohúta. Odtiaľ teda názov "cocktail" teda "kohútí chvost (cock - kohút, tail - chvost).
To, či je táto historka pravdiáv nevieme, vieme však, že miešané nápoje vznikli zo snahy urobiť z dobrého ešte lepšie a že tento tajomný svet skutočne stojí za to. Ak ho chcete objaviť aj vy, môžete tak urobiť hoci aj prostredníctvom televíznych obrazoviek. Slovenská televízia Košice vás každý týždeň vždy v piatok a v sobotu na program STV1 po 22. hodine, vezme na výlet do slako-slano-horko-pikantného sveta koktailov. Sprievodcu vám bude robiť profesionál - prezident Slovenskej barmanskej asociácie Jozef Roth.
Tento elegantný mladý muž vie o barmanstve svoje. Nečudo, veď za barovým pultom stál 12 rokov. Jeho tovarišské roky sú spojené s hotelom Carlton, práve tu začal s odhaľovaním tajomstiev miešaných nápojov a pokračoval v ňom v hoteli Fórum. Tento svet mu učaril a Jozef Roth sa tomuto remeslu, ktoré je umením, upísal.
Nadšenie, spojené s tvorivým duchom a zručnosťou prinieslo aj svoje ovocie v podobe mnohých ocenení v domácich a zahraničných súťažiach. Z tých posledných spomeňme napríklad Majstrovstvá Európy v Stuttgarte 2000, kde získal I. miesto, svetovú súťaž Havana Club 2000, kde skončil tretí, či Veľkú cenu v Slovinsku 2001, kde opäť zabodoval.
Dnes, okrem toho, že šéfuje barmanskej asociácii, organizuje aj barmanské kurzy, usporadúva školenia, prezentácie a tiež objavuje koktaily a všetko, čo s nimi súvisí vo svete. Navštívil už Kubu, Brazíliu, Argentínu, Japonsko, Čínu, Havajské ostrovy, Singapúr, Hong - Kong, Thajsko, prešiel takmer celú Európu, a tak už aj sám môže určovať trendy nápojovej gastronómie. Veď sám už vytvoril niekoľko desiatok originálnych receptúr a koľko ich namiešal? To sa azda ani nedá spočítať. Rád ponúka klasiku, alko i nealkoholické variácie, ale aj fantázie miešané priamo na mieru hosťa. Niektoré z receptúr, ktoré môžete vidieť aj v televíznej relácii Koktail na dobrú noc, ponúkame aj vám.
Divoká Mattoni
Potrebujeme: 4 cl, broskyňového džúsu Rio, 4 cl multivitamínového džúsu Rio, 1 cl mangového sirupu, 1 cl šľahačkovej smotany, dolejeme minerálnou vodou Mattoni.
Príprava: šejker.
Podávací pohár: high ball.
Dekorácia: ovocie.
Postup: Do pohára a šejkra dáme ľad, frapovacou tyčinkou ich predchladíme a vodu z nich zlejeme pomocou barmanského sitka streiner. Všetky ingrediencie potom postupne vlejeme do šejkra. Ako prvý broskyňový džús Rio, potom multivitamínový džús Rio, mangový sirup, šľahačkovú smotanu a nakoniec minerálnu vodu Mattoni. Poriadne zamiešame, prelejeme do pohára high ball a ozbobíme čerstvým ovocím.
Na zdravie!
Potrebujeme: 1 cl orieškového sirupu, 2 cl mangového sirupu, 0,5 cl grenadíny, 5 cl multivitamínového džúsu Rio, dolejeme minerálnou vodou Mattoni.
Príprava: šejker.
Podávací pohár: pohár tulipánového tvaru.
Dekorácia: ovocie.
Postup: Do šejkra a do pohára dáme ľad, oba poriadne predchladíme pomocou frapovacej tyčinky a zlejeme z nich vodu, na čo nám bude potrebné barmanské sitko - streiner. Do šejkra potom nalejeme orieškový sirup, mangový sirup, grenadínu, multivitamínový džús Rio a napokon dolejeme minerálnou vodou Mattoni. Koktail ozdobíme ovocím a podávame. Na zdravie!
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.